Att föda med smärta är gammaldags

– Att föda sina barn med smärta är gammeldags, säger läkare och forskare.


«Med smärta ska du föda dina barn»

Utdraget från Bibeln stämde nog för två tusen år sedan, när födande kvinnor inte hade något annat val.

Idag är däremot realiteten en helt annan; med hjälp av epidural kan en förlossning vara så att säga smärtfri.

Många föder utan epidural

Ändå väljer ett stort antal kvinnor att föda utan smärtlindring.

Siffror från Medicinsk förlossningsregister visar att det under 2013 användes epidural vid cirka 28 procent av förlossningar i Norge (siffran blir något högre om man tar med epidural som används i samband med kejsarsnitt).

LÄS OCKSÅ: 8 tabbar föräldrar gör på Facebook

Kulturella orsaker?

Brist på erbjudande kan vara en förklaring. Men kan det också vara kulturella orsaker till att många säger nej tack till denna sorts smärtlindring?

– Vår kultur har stöttat idealet om att kvinnor ska föda sina barn med smärta. Detta är en sorts mamma-masochism som är orealistisk och gammeldags, anser Leiv Arne Rosseland, läkare och forskningsledare. De senaste tio åren har han arbetat med forskningsprojekt som avhandlar effekter av anestesi och smärtlindring under förlossning.

Han reagerar på att det tycks existera en uppfattning om att det är ett nederlag för kvinnor att använda smärtlindring under förlossningen.

– Självklart vill blivande föräldrar att graviditet och förlossning ska förlöpa så naturligt som möjligt, men när verkligheten visar att 2/3 av kvinnorna får epidural en eller flera gånger i förbindelse med förlossning är detta ett orealistiskt ideal, säger han.

Epidural kan ge färre kejsarsnitt

Dr. Rosseland anser faktiskt att bättre smärtlindring under förlossningen kan bidra till att reducera antalet kejsarsnitt.

– Då kommer de födande inte bara uppleva att förlossningen gör mindre ont, utan även att de får kontroll över sin situation och kan medverka i valet av behandling. Flera undersökningar visar att man får en bra förlossningsupplevelse om man får medverka, samt får hjälp av en närvarande barnmorska och partner, snarare än grad av smärta.

– En del kvinnor ändå att den förra förlossningen var så smärtsam att de ber om kejsarsnitt nästa gång. Det är troligt att vi hade kunnat förebygga detta genom att ge bättre smärtlindring, säger han.

LÄS OCKSÅ: Otroliga historier från förlossningen

Variationer från sjukhus till sjukhus

Hur många kvinnor som använder sig av epidural under förlossning varierar från sjukhus till sjukhus. Olika praxis kan vara orsaken till det.

– Om barnmorska rekommenderar epidural till den födande öppnar det möjligheterna för det. Om barnmorska anser att det inte är nödvändigt och tror att förlossningen kommer gå bra utan, kommer den födande bli avrådd från epidural. Barnmorskan är en nyckelroll och generellt är kunskaperna om epidural god, säger Dr. Rosseland.

– Emellanåt hör jag om födande som inte har fått epidural med orsaker som «det är för tidigt för epidural» eller «nu är det för sent för epidural». Det är ett missförstånd att det är «för tidigt» och kunskapen om detta har kanske inte nått alla.

Ökad användning av epidural

Tittar man utanför Sverige är skillnaderna ännu större. – Vid en förlossningsklinik i Rom får nästan alla förlossningsepidural, medan många platser i världen har de födande knappt några möjligheter till smärtlindring.

– Jag tror att ökningen vi har upplevt i vår del av världen beror på att vi vet mer om möjligheten, metoden är effektiv och trygg, och att de födande i större grad ber om epidural. De födande idag kräver mer av sjukvården än vad som var vanligt förr, säger Dr. Rosseland.

– Vad tror du är orsaken till att många kvinnor ändå vägrar använda epidural?

– Intrycket jag får är att många kvinnor baserar sin åsikt på det de har hört av väninnor eller från sjukvårdspersonal som inte har tillräcklig kunskap om epidural. Det finns många orsaker till att man inte vågar. En del är till exempel rädda för att bli lama, något som är extremt ovanligt. Att låta bli att använda epidural på grund av det är därför väldigt orimligt, säger han.

LÄS OCKSÅ: – Inget av mina barn är född på sjukhus

Håller inte med

Barnmorska Kristina Jacobsen håller inte med om att det är ett ideal bland födande kvinnor att man helst ska föda utan smärtlindring.

– Mer än hälften av de som föder i Norge idag vill ha smärtlindring när de ska föda barn. Det är en ökning med över 20% de senaste 10 åren. Dessa tal tycker jag dementerar detta påstående, säger hon.

– Att föda barn är ingen tävling. Det finns inte ett «bättre» eller «sämre» sätt att föda barn på. En bra förlossning är att göra bra informerade val baserade på vad som är bäst för just dig, ditt barn och din partner. Alla kvinnor som föder barn gör en otrolig insats, tillägger hon.

Använder annan smärtlindring

Jacobsen jobbar som hembarnmorska och hjälper därför kvinnor att föda utan epidural.

– Kvinnan vet på förhand att man inte har möjlighet till medicinsk smärtlindring hemma. Det kan leda till en ökad risk, något vi inte vill ha när kvinnan inte är på förlossningen. Vi använder istället massage, varmt vatten, akupunktur, omsorg och att finnas till hands, säger hon.

Kvinnor som väljer att föda hemma, har enligt barnmorskan inte högre smärttröskel än andra kvinnor.

– Att föda utan smärtlindring är inte målet för dom. Det är tanken på att dom känner sig tryggare och får bättre ro runt sig om dom föder hemma. De känner barnmorskan och kända omgivningar - som igen ökar tryggheten, reducerar smärtupplevelsen och ökar chansen för en naturlig förlossning utan komplikationer, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Njut av att vara gravid - 20 bra orsaker!

Inte motståndare till epidural

Jacobsen förtydligar att hon inte är motståndare till epidural även om hon bistår kvinnor i att föda hemma.

– Det skulle vara emot sitt syfte. I en del fall är epidural ett väldigt bra hjälpmedel. Kvinnor som planerar hemförlossning har också i en del fall behov av mer smärtlindring än vi kan erbjuda hemma. Då flyttas kvinnan till sjukhuset för att ha möjlighet till epidurel. Detta är ofta förstagångsföderskor där förlossningen tar lång tid.

– Det är begränsat hur länge en födande kvinna orkar med. Då är det nyttigt och bra att man har ett erbjudande om epidural, som kan hjälpa kvinnan den sista biten av förlossningen. Jag har kanske haft 3-4 sådana förflyttningar de senaste 6 åren jag har jobbat som hembarnmorska och hjälpt över 150 kvinnor i förlossning, säger hon.

Rädsla leder till mer användande av epidural

Barnmorskan anser att en bra förlossningsupplevelse har samband med hur väl förberedd man är och om man får sina behov täckta när man föder.

– Jag upplever att rädsla för förlossningen leder till att många fler än de som har behov av det, önskar och använder epidural. Många kvinnor har idag också tappat tron på att de kan föda barn utan hjälp eftersom de är ängsliga och otrygga.

– Kontinuerlig uppföljning genom graviditeten och förlossningen kommer öka tryggheten och kunskapen. Jag tror till exempel att om alla gravida hade samma barnmorska genom hela graviditeten och under förlossningen, kunde detta ha bidragit till att reducera denna rädsla och osäkerhet, och kan reducera smärtupplevelsen och användandet av medicinsk smärtlindring för många.

LÄS OCKSÅ: Jag är stressad och orolig – kan det skada fostret?

stats