Vad händer med kroppen efter kejsarsnitt?

Detta bör du veta innan du föder!


I en del fall är det bäst för mamma eller barn att förlossningen sker genom kejsarsnitt.

För de flesta kvinnor betyder detta att det blir lite annorlunda efteråt, jämfört med när man har fött vaginalt.

Behöver extra vila

Även om mamma och barn vanligtvis kan lämna sjukhuset fyra till sju dagar efter födseln, är det viktigt att mamma tar det lugnt ett bra tag efteråt. Hon bör helst undvika stora ansträngningar i fyra till sex veckor, och speciellt undvika tunga lyft.

– Konvalesenstiden är mycket längre vid kejsarsnitt än vid normal vaginal förlossning, då det tar flera veckor innan ett tvärsnitt genom bugväggen läker, förklarar gynekolog och förlossningsläkare Vivek Sethi.

LÄS OCKSÅ: Bebisar får starka lungor av att gråta

Risk för komplikationer

Han tillägger att det i vissa fall kan ta ännu längre tid eftersom ett kejsarsnitt medför risk för komplikationer efter ingreppet.

– En del komplikationer är vanligare än andra, så som sårinfektion och blodpropp/trombos, säger han.

Man bör också vänta med träning till cirka sex veckor efter förlossningen, men detta betyder inte att man behöver vara fullständigt inaktiv. – Man bör undvika bugväggsövningar, men man eftersträvar mobilisering gärna samma dag med gradvis mer och mer fysisk aktivitet över de kommande veckorna, säger Dr. Sethi.

Storleken på ärret varierar

Förlossningsläkaren berättar att man vanligtvis lägger själva snittet så att det blir dolt under bikinilinjen, och att det blir fint och inte så framträdande.

Storleken på snittet varierar efter barnets storlek och hur långt man har kommit i graviditeten.

– Man lägger tvärsnitt två fingerbredder över skambenet så att den sträcker sig tre-fyra cm på varje sida av mittlinjen. Längre snitt vid fetma och stort barn. Mindre vid tidigt kejsarsnitt, så länge det är rymligt nog i förhållande till att få ut barnet, förklarar han.

Ökad risk för kejsarsnitt igen

Om man har fött med kejsarsnitt, är det en liten risk att livmodern inte är stark nog att klara värkarna vid fullgångna förlossningar. Om läkarna tror att så är fallet, behöver även fullgångna förlossningar föregås av kejsarsnitt.

I de flesta fall är däremot inte ett kejsarsnitt hinder för att nästa förlossning kan ske vaginalt.

– De som har genomgått ett kejsarsnitt har en något högre risk för fastvuxen moderkaka, berättar Sethi. Fastvuxen moderkaka är en ovanlig komplikation, men tillståndet kan leda till livshotande blödning i samband med förlossning.

LÄS OCKSÅ: Privat mjölkdelning

– Efter två tidigare kejsarsnitt kan man man emellertid planera kejsarsnitt vid tredje förlossningen, om inte patienten själv önskar föda vaginalt. I så fall behöver förlossningsstart och förlopp vara spontant och helt naturligt med god framgång hela vägen. Det vill säga att man varken kommer inducera eller stimulera värkar eller bedöva med epidural och spinal på grund av större fara för livmoderruptur, säger han.

Flera kejsarsnitt ökar risken för livmoderruptur

Dr. Sethi berättar att det inte finns någon övre gräns för hur många kejsarsnitt en kvinna kan ta. – Men det är större fara för komplikationer ju flera gånger buken har öppnats och livmodern blivit opererad. Till exempel att livmodern brister vid förlossningen, så kallad livmoderruptur.

Livmoderruptur är en ovanlig komplikation som förekommer i 0,7 av 1000 förlossningar. Hos kvinnor som har fått kejsarsnitt och därmed har ärr i livmodern, ökar andelen till 2,8 per 1000.

– En annan komplikation kan vara sammanväxningar mellan organytor i buken och komplikationer därav som blåsa/tarm-skador under vägen, säger han.

Får mer ont

Barnmorska Christina Nordkvelde säger att kvinnor ofta har mer ont efter en förlossning med kejsarsnitt än efter en vaginal förlossning.

– Behovet av smärtstillande kan också göra en lite slö. Det kan göra ont att ta sig runt och man har nog mer behov av hjälp än en kvinna som har fött vaginalt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Franska babynamn

Utmaningar vid amning

En del kvinnor upplever även att mjölkproduktionen kan komma igång senare vid kejsarsnitt.

– Detta kan bero på att barnet ofta inte får suga direkt det kommit ut, och att det läggs senare till mamma än ett barn som fötts vaginalt. Så det är viktigt att tänka på det för en kejsarsnittsmamma, säger barnmorska.

– Det kan vara utmanande att hitta bra ammningsställningar när man är nyopererad, här är det viktigt att använda personalen på BB. Vi kommer hjälpa dig att hitta bra ställningar, tillägger hon.

LÄS OCKSÅ: Detta borde någon ha berättat för mig innan förlossningen

stats