Leela (3) var med när syskonen föddes

En del kvinnor har snabba förlossningar och får ofta signaler om att förlossningen är igång, innan det plötsligt blir väldigt bråttom och barnet är på väg ut. Det är ovanligt, men det händer. Det är flera orsaker till det, men en del av dom klassas som störtförlossningar. Tiden räcker helt enkelt inte till.

Tone Angela Fossum (32) och Hiro Fossum (35) har tre barn och har upplevt detta inte bara en, men två gånger. Historien om hur de sista barnen föddes är svår att förstå för alla som har haft en normal sjukhusförlossning.

– När jag väntade barn nummer två, vaknade jag två veckor före beräknad förlossning av att jag behövde gå på toaletten. När jag var klar och gick och la mig igen behövde jag på toaletten igen. Jag trodde först att jag hade ätit något jag inte tålde, berättar Tone.

I efterhand har hon tänkt att hon borde ha förstått på en gång att förlossningen hade startat.

Det var bråttom

– Plötsligt gjorde det så ont i korsryggen att jag varken klarade av att stå eller sitta. Det gjorde så ont att jag bröt ihop.

Hon förstod allt eftersom att det troligen var förlossningen som var igång och väckte mannen, Hiro.

– Vi ringde till förlossningsavdelningen. De frågade om hur lång tid det var mellan värkarna, men det hade jag ingen koll på. Jag klarade bara av att fokusera på smärtorna.

Hiro klädde på dottern Leela i all hast och kastade henne i bilen. Det var iskallt ute. Medan de väntade i bilen gick Tone ut och de få metrarna till bilen tog lång tid.

LÄS OCKSÅ: Pappa blev barnmorska

Hann aldrig lämna storasyster

Tone kom till slut in i framsätet. Hiro förstod att det verkligen var bråttom och ringde till polisen för att tala om att han skulle köra för fort.

– Om ni vill ta mig, får ni vänta med att stoppa mig tills vi är på sjukhuset, för här är det förlossning på gång, förklarade Hiro, som vanligtvis jobbar som yrkeschaufför. Detta leveransuppdrag skulle han inte glömma i första taget.

– Okej, sa polisen. Men kör försiktigt, det är isigt och halt.

Även om de körde långt över hastighetsgränsen, kände Tone det som att de rörde sig i snigelfart. Hon kände att tiden stod stilla, medan värkarna blev allt mer intensiva.

Planen var att lämna äldsta flickan Leela, som då var 1 och ett halvt år, till farmor och farfar som inte bodde långt bort, men så blev det inte.

– Jag hann inte tänka så mycket på det som hände, men jag var stressad och rädd. Jag försökte fokusera på att andas genom värkarna och samtidigt behövde jag försöka hålla Leela lugn. Hon grät i baksätet eftersom jag inte satt där med henne, och hon förstod inte vad som hände.

LÄS OCKSÅ: Anette födde i hissen

«Nu kommer han»

– Efter 20 minuter på vägen hände allt plötsligt väldigt fort, minns Tone. – Jag sa «Nu kommer han» och jag krystade en gång.

Hiro reagerade med att trampa gaspedalen ännu hårdare.

– Gör något då, ropar Tone till mannen.

– Jag kör, jag kan inte göra något mer, svarade Hiro, som var sant.

Tre krystningar till så var den lilla pojken född samtidigt som bilen passerade en Shell bensinstation.

– En hård start på livet, konstaterar Tone. – Jag var helt chockad. Han låg mellan mina ben och var helt stilla, jag visste inte om han levde. Men så kände jag som tur är en liten rörelse från en liten hand.

Eftersom det bara var 3-5 minuter kvar till sjukhuset, valde Hiro att fortsätta köra. Det skulle gå snabbare än att tillkalla ambulansen. Han skruvade på all värme i bilen och när han kom till sjukhuset sprang han in och hämtade hjälp.

LÄS OCKSÅ: Stine födde ensam i badrummet

Snabba och duktiga hjälpare

– Plötsligt var det många människor runt mig som hjälpte mig och den lille prinsen. De ville inte ta ut barnet i kylan och körde därför vår bil till ambulansgaraget, där barnmorska och barnskötare stod redo med en säng för att ta emot oss.

– Jag satt bara och skakade, darrade och grät. Tänkte på den lilla babyn och på min dotter som hade blivit vittne till allt som hade hänt, berättar Tone.

De kördes till förlossningen och den nyfödde lades direkt i värmesäng. Han hade blivit lite nedkyld.

Tone berättar att hon var imponerad över hur snabba och duktiga de var på sjukhuset, och Leela blev omedelbart också väl omhändertagen.

Stolt storasyster

Per-Aaron vägde 2990 gram och var 48 centimeter lång. Leela visade omedelbart stor omsorg för lillebror. Även om hon bara var 1,5 år, gav hon tydligt besked till barnskötaren att lillebror hade tappat sin strumpa och det måste rättas till på en gång.

Efter några timmar fick familjen flyttas till BB och efter en natt valde de att åka hem. Allt hade gått bra med mamma och barn, trots den snabba störtförlossningen.

Gravid på nytt

Men historien slutar inte här, otroligt nog. Sex månader efter den dramatiska bilfödseln var Tone gravid igen. Denna gång hade hon bestämt sig för att lyssna noga på kroppens tecken på att förlossningen var igång. Ett par veckor innan beräknad förlossning upplevde hon också tecken på detta, och åkte omedelbart till sjukhuset för kontroll. Denna gång var det falskt alarm, men fick besked om att hon skulle ringa nödnumret på en gång hennes förlossning började, eftersom hon hade en så snabb förlossning förra gången.

LÄS OCKSÅ: Födde på riksväg 13

Fick aldrig någon förvarning

En vinterkväll satt Tone och pratade med sin storasyster och de spekulerade kring vilket datum barnet skulle komma. – Jag tror barnet föds imorgon, sa systern. Men det skulle visa sig att det var för länge att vänta på detta barnet.

– Jag fick aldrig någon förvarning på vad som skulle ske. Jag la mig tidigt för jag var trött och låg med de två små barnen på armen och sov.

Lite senare vaknar Tone och behöver gå på toaletten, känner sig eländig i magen. Hiro insisterar på att ringa förlossningen, men Tone blir irriterad. Det är bara luft i magen, säger hon.

Men hon klarar inte att lägga sig igen, och plötsligt kommer värkarna. De ringer förlossningen och får besked om att komma in på kontroll. Tone berättar att sjukhuset inte ansåg att det var nödvändigt att skicka ambulans.

Hiro klär på barnen och sätter dom bak i bilen. De är trötta, men lugna. Tone sätter sig i framsätet.

LÄS OCKSÅ: Förlossningens tre faser

Repris

De börjar köra och Tone får känslan av att de har ont om tid. Och helt rätt, efter en kort stund kommer krystvärkarna. Hon försöker hålla igen, men förstår att även detta barn skulle födas i bilen.

– Jag hade verkligen hoppats att jag slapp föda i bilen en gång till, men så blev det inte. Nu kommer hon, sa jag till min man, berättar Tone.

Det är en lugn och samlad stämning i bilen. Detta par har gjort det tidigare och vet vad som ska hända.

Per-Aaron sover och Leela som nu är 2,5 år är också lugn. Hon vet att hon snart ska träffa lillasyster och hon kommer även denna gång få vara med på allt som händer.

– Det sades inget mer än «Jag svänger av vid Statoil för vi hinner inte till sjukhuset», fler ord var onödigt, berättar Hiro.

Kom till världen med ett vrål

Tio minuter efter att de började bilresan kommer lilla Carma till världen med ett ordentligt vrål. – Det var skönt att höra och denna gång tog jag emot henne i mina egna armar och la upp henne på bröstet själv och drog en filt över henne, berättar Tone.

Hiro har ringt ambulansen och ett par minuter senare var den första ambulansen på plats med en läkare.

– Han visste faktiskt inte helt vad han skulle göra, berättar Tone. – Han kollade min puls och att allt var bra med babyn. Han visste att barnmorskan strax skulle komma.

Kort tid därefter kommer det en ny ambulans från sjukhuset med barnmorska. Mamma och den nyfödda tas med i ambulansen och körs till sjukhuset. Tone blöder ganska mycket och behöver en spruta för att stoppa blödningen. De tar hand om henne och babyn, men Tone märker inte allt. Hon är i lyckorus över den nya babyn.

– Denna gång gick det också bra och jag fick en frisk och fin flicka, så jag hade tur än en gång, säger Tone som är tacksam för all hjälp hon fick både från läkare och sjukhus, båda gångerna.

– Helt sinnessjukt

– När jag tänker tillbaks på de två förlossningarna tänker jag att det är helt sinnessjukt att något sådant skulle hända två gånger under två år. Båda gångerna gick det bra, men jag tänker ändå «tänk om…» ibland. Båda förlossningarna var skrämmande upplevelser, men även två unika upplevelser.

– Är du skrämd från att få fler barn efter dessa upplevelser?

– Skrämd är jag inte, men jag tycker det räcker långt med tre små barn. Om jag ändå skulle få fler barn, skulle jag överväga hemförlossning eftersom det ändå verkar som att jag inte hinner fram till sjukhuset, avslutar Tone.

Inte ovanligt med transportförlossning

Att ha fött i bilen två gånger är troligtvis ganska ovanligt, men transportförlossning generellt är inte ovanligt. Flera hundra svenska barn kommer varje år till världen i bil, ambulans eller hemma för att förlossningen gick snabbare än förväntat.

Många tror att det är föräldrar med lång väg till sjukhuset som först och främst riskerar transportförlossning, men även när det är kort väg till sjukhuset föds många i full fart.

Gynekolog och professor Britt-Ingegjerd Nedheim vid Oslo Universitetssjukhus avslutade 2013 ett fortskningsprojekt där hon har tittat på orsakerna till 265 förlossningar som ofrivilligt kände utanför sjukhuset. 90 procent av kvinnorna som inte hann fram till sjukhuset var flergångsföderskor, och förlossningarna var genomgående korta.

De flesta kvinnor i undersökningen uppger att de haft en bra förlossningsupplevelse. De upplevde förlossningen som naturligt och de bemästrade situationen väl. De kände att de inte hade något val och de gjorde det bästa av situationen.

Om undersökningen:

  • 265 förlossningar som ofrivilligt skedde utanför 11 sjukhus under 2008 och 2009 är undersökta.
  • Av de 265 kvinnorna som upplevt transportförlossning eller oplanerad hemförlossning, var nio av tio andra- eller flergångsföderskor.
  • Nästan alla uppgav att förra förlossningen hade tagit mindre än fyra timmar. Genomsnittligt köravstånd till sjukhuset var drygt 2 mil.
  • 12 kvinnor hade väntat med att åka efter råd från sjukhuset. 38 kvinnor väntade på eget initiativ. 8 kvinnor hade väntat på transporten.
  • 60 procent av dom hade ingen barnmorska på plats.
  • Alla kvinnorna uppger snabb födsel som huvudorsaken till att de inte hann fram till sjukhuset.
/
stats