– Jag blev både ledsen och upprörd

Det är inte ovanligt att födande träffar sin barnmorska för första gången under själva förlossningen. Ofta kommer man till en stor förlossningsavdelning där dom har mycket att göra, och man överlåts till olika barnmorskor både under förlossningen och efteråt. Som regel trevliga möten, och dessa kvinnor som hjälper dig igenom ditt livs starkaste ögonblick kommer du minnas med glädje.

Men vad gör man när man träffar den suraste barnmorskan på hela sjukhuset?

En upplevelse hon gärna hade varit utan

En av dom som hamnade i precis den situationen var norska Mammanettbloggaren «Spireliten». Hon fick en fantastisk barnmorska under förlossningen, men då det var dags för «eftersnacket», slutade det inte helt som hon trott. Hon fick då en annan barnmorska, och upplevelsen hon aldrig skulle glömma.

Samtalet som är tänkt för att lugna födande kvinnor, gjorde henne istället ledsen och upprörd.

Sattes ordentligt på plats av sur barnmorska

Under samtalet frågade «Spireliten» barnmorskan om hon kunde få med sig ett papper som visade hur fort förlossningen gick. Som förstagångsföderska kände hon inte till att man kunde få ett så kallat Partogram, som visar förlossningsförloppet och som innehåller precis den typen av detaljer.

LÄS OCKSÅ: Detta borde någon ha berättat för mig innan förlossningen

«Såna detaljer och klockslag är det ju lätt att glömma med åren, och amningsdimman gör det inte lättare att minnas precis», skriver hon.

Då tittade barnmorskan strängt upp på henne, satte glasögonen på plats och sa:

– Vad menar du med förlossningspapper? En attest eller diplom som visar hur duktig du har varit eller? Det delar vi inte ut. Vi delar nämligen inte ut diplom till födande här i huset, förstår du!

Försöker lägga tillrätta

I detta fall fick en stressad och sur barnmorska en födande kvinna att känna sig dum och besvärlig. Är det vanligt att möta barnmorskor som är nedlåtande och fräcka?

– Alla kvinnor kräver att få den bästa behandlingen under denna stora livshändelse, säger ledaren för barnmorskeföreningen Kirsten Jørgensen.

Hon förtydligar att de som barnmorskor alltid vill ivarata gravida och födande på bästa möjliga sätt, och att kemin mellan förlossningshjälpen och den gravida är väldigt viktig.

– Det finns ingen rättighetslag gällande detta att byta barnmorska, men vi försöker alltid göra det möjligt - i den mån vi klarar av det, säger Jørgensen.

LÄS OCKSÅ: Malin födde en giga-baby

Kan skyllas på fulla förlossningsavdelningar

Jørgensen förklarar att gravida som får graviditetskontroller i kommunen, fritt kan välja om dom vill gå till barnmorska eller läkare. När man kommer till sjukhusets förlossningsavdelning måste man däremot i stor grad förhålla sig till den som är ansvarig vid den tidpunkten.

Hon utesluter inte att stress och bristande bemanning kan ha negativ inverkan på barnmorskorna.

– Det vi ser är att dagens förlossningsavdelningar har fullt upp. Kvinnor har krav på att ha en barnmorska på plats i en aktiv födsel, men dessvärre klarar man inte alltid det på grund av låg bemanning. Vi i barnmorskeföreningen är väldigt angelägna om arbetsförhållanden för att kunna erbjuda den bästa servicen för födande kvinnor.

– Stor arbetsbelastning kan påverka de ramar man har för att ivarata den födande på ett tillfredsställande sätt, avslutar hon.

Är barnmorskor fräcka?

– Självklart träffar man på en del sura och fräcka (eller trötta) barnmorskor. Det är samma som överallt i samhället. Men, jag tror vi över lag är snälla och tålmodiga, svarar barnmorskan Tove Nordahl.

Våga säg ifrån!

Nordahl tycker att födande inte bör vara rädda för att säga ifrån om de känner att kemin inte stämmer med barnmorskan.

– Var ärlig! Säg att du känner att det inte fungerar och att detta ögonblick är otroligt viktigt för er, uppmanar barnmorskan Tove.

– Säg bara; vi vill att en ny barnmorska tar över. Det är inte farligt. Den nya kommer dessutom göra sitt yttersta för att ni ska få en fin upplevelse.

Viktigt att känna sig omhändertagen

– Som födande ska man inte känna sig som «på löpande band» eller «bara ett nytt jobb/förlossning». Förlossningen är en fysisk och känslomässigt givande och krävande händelse som kräver en barnmorska som visar kärleksfull omsorg, stöd och empati, säger barnmorskan Kristina Jacobsen.

– Barnmorskor kan som alla andra vara både sura och fräcka. Det har de säkert anledning till då och då, så länge de inte är på jobbet. På jobbet ska barnmorskan vara professionell och lägga sina känslor åt sidan, säger barnmorskan Kristina.

Stress kan förvärra förlossningen

Jacobsen anser att en födande kvinna idealt sätt borde vara omgiven av människor hon har ett förhållande till och som hon känner sig trygg med.

Det motsatta, kan enligt barnmorskan göra förlossningen svårare.

– Om födande kvinnor inte blir väl omhändertagna kommer de bli stressade, oroliga och otrygga. Detta ökar produktionen av adrenalin och reducerar produktionen av oxytocin, som hämmar bra värkar och framgången i förlossningen. Värkarna upplevs ofta som ondare och svårare att tackla, säger hon.

– Det är därför extremt viktigt att den födande kvinnan känner sig trygg med sin barnmorska. Den födande kvinnan behöver tas väl omhand, sedd, hörd, respekterad för sina önskemål och behov och få kärleksfull omsorg. Då föder kvinnor bäst.

/
stats