Facebook-fällan du inte vill kliva i
Det är kanske världens bästa nyhet. Men den är INTE din.
En förlossning är för de flesta något av det största man upplever i livet, men vad händer när vänner och familj berättar om händelsen innan föräldrarna har fått berätta nyheten själva. Här är de värsta facebookmissarna.
Vad är egentligen bra folkskick på Facebook, är det nog många som undrar idag. Fler av våra bloggare på Mammanett.no, Mamamsidans norska systersida, har skrivit om hur de upplevde det när familjer och vänner la ut gratulationer och lyckönskningar på deras eller andras nyfödda barn på facebook.
Vill dela nyheten själv – stänger väggen
Spireliten89 började i mitten på november diskussionen genom att fråga om det är okej att andra offentliggör föräldrarnas stora nyhet.
– Jag och min pojkvän vill dela och göra nyheten offentlig när vi vill och så som vi själva önskar, skrev hon.
Spireliten stängde sin vägg på Facebook, så att inga andra än hon själv kunde offentliggöra när babyn var född. Hon gick in på kontoinställningar, tidslinje och tagging och kryssade ur för vem som kunde publicera något på hennes vägg.
Det var värre för en annan mamma när hennes lille kom till världen:
– Jag upplevde det då min dotter kom. Vidkommande delade bilden och gratulerade oss, jag är väldigt noggrann med att inte lägga ut bilder på mina barn på FB och jag förväntar mig att familj och vänner inte heller gör det ”åt mig”. Jag blev så besviken när hon gjorde det, förstod hon inte att jag ville dela nyheten själv, på mitt sätt?
– Hon gör inte det igen, för att säga så, men min annonsering blev ju förstörd, berättar hon i forumet.
LÄS OCKSÅ: Kreativa sätt att dela nyheten om graviditeten på Facebook
Förlossningsexpressen
Även om det kan vara skoj för vänner och familj, tycker Mammasidan att det får vara gränser för delning av information. Denna historia kommer från ciamo, som inte precis fick en lugn exit från sjukhuset:
– Min kompis som körde mig till sjukhuset när vi skulle få vårt senaste barn skrev på Facebook efteråt: Har varit på förlossningen med *** och ***. Och sen taggade han oss i statusen.
– Det resulterade i att vi blev bombarderade med meddelanden och telefonsamtal under det kommande dygnet (ja, det tog faktiskt ett dygn innan han kom...) från alla som ville veta om han hade kommit. Otroligt jobbigt och respektlöst. Detta är det största som sker i livet och då ska vi få annonsera det själva, berättar hon.
LÄS OCKSÅ: Vem ska klippa navelsträngen?
Väninna avslöjade nyheten
– Nej det är inte okej utan föräldrarnas samtycke och detta är något som har irriterat mig länge! Jag ser ofta att ANDRA avslöjar nyheten på Facebook innan de fått avslöja det själva och det händer faktiskt att de får negativa kommentarer efteråt, från föräldrarna. Det skulle aldrig falla mig in att avslöja något sånt om andra. Jag avslöjade inte graviditeten alls på FB och låste även min vägg så ingen kunde skriva något och ska göra det nu också! Lika bra att försäkra sig, skriver gravida Santile.
– Sociala medier har blivit den nya skvallerspalten
Och vad tycker experterna? Mammasidan frågade en av Norges mest erkända fortskare på sociala medier, Petter Bae Brandtzæg, varför det är så att «alla» tycker att de har lov att dela andras stora nyheter.
– Sociala medier har blivit de nya skvallerspalterna. Det är inte längre så att avlägsna släktingar och vänner får veta att barnet är fött via gratulationsspalten i lokaltidningen, nu delas det på minuten på Facebook och det gör att de flesta människor får avsevärt mindre privatliv nu än vad de hade förr, säger forskaren vid Sintef.
Brandtzæg har forskat i över 13 år på hur unga och gamla använder internet.
Världen har blivit väldigt öppen med den nya teknologin, och linjen mellan det privata och det offentliga suddas ut, säger Brandtzæg som en förklaring på varför många kanske delar mer än de borde på Facebook.
– Var försiktig!
– Har du några råd att komma med till väntande mammor, som inte vill att andra ska skriva åt dom på Facebook?
– Det är svårt att ge konkreta råd mer än att man ska vara försiktig med vad man delar. Vi ser nu att världen blir mer och mer genomskinlig. Hemligheter är kanske inte något vi har i framtiden, säger Brandtzæg.
Har du lust att gratulera några nyblivna föräldrar på sociala medier, skriv ett privat meddelande först, så de kan få glädjen att dela nyheten själva efteråt.
12-timmars regel?
Christina föreslår i sin blogg att det bör finnas en 12-timmars regel för annonsering av dödsfall på facebook.
– Jag vet att jag sitter på spetsen, men det finns trots allt en orsak till att media har en 12-timmars regel. Det är för att berörda ska få beskedet på ett ordentligt sätt, inte via Aftonbladet eller Facebook, skriver hon.
En förlossning är en annan sak – i glädjens tecken. Men nyheten har stor betydelse för alla som känner det nyblivna föräldraparet, och man kan därför fråga sig om en 12-timmars regel även skulle vara på sin plats när det gäller förlossning?
Kanske detsamma borde gälla för att lägga in kommentarer om andras förlossningar? Då har i alla fall föräldrarna större möjlighet att vara de första som annonserar förlossningen.
Vad tycker du? Borde det finnas en 12-timmars regel?