Vattenavgång – allt du behöver veta när vattnet går
Ibland börjar en förlossning med vattenavgång, det vill säga att fosterhinnorna brister och fostervattnet rinner ut. Det är sällan så dramatiskt som på film och i de flesta fall har du haft värkar en stund innan vattnet går. Vad behöver man tänka på när vattnet går och ska man alltid ringa förlossningen? Läs allt du behöver veta här.
De flesta tänker att en förlossning börjar som på film, vattnet går under dramatiska former och sedan kommer värkarna direkt och det är dags att skynda sig till förlossningen. Så ser det i princip aldrig ut i verkligheten. En förlossning börjar oftast med värkar, därefter går vattnet ibland under latensfasen men oftast under den aktiva fasen. Ibland går inte vattnet förrän det precis är dags att föda.
Vad händer när vattnet går?
Bebisen ligger väl skyddad inuti hinnsäcken i livmodern hela graviditeten. Hinnsäcken utgörs av två fosterhinnor som heter chorion och amnion och den innehåller ungefär 0,75-1 liter fostervatten i fullgången tid. Om det går hål på hinnorna börjar vattnet sippra ut, ibland rinner det lite i taget och ibland kommer allt på en gång.
Mot slutet av graviditeten bli hinnorna försvagade och brister lättare. De kan brista av sig själv, i samband med värkar eller mekaniskt, det vill säga en barnmorska tar hål på hinnorna åt dig på förlossningen. Det sistnämnda kallas för amniotomi.
En infektion kan göra att hinnorna lättare brister och vattnet går, det är en vanlig orsak till vattenavgång innan fullgången tid, det vill säga prematur vattenavgång. Om vattnet går prematurt kan du som gravid behöva läggas in på sjukhus för observation en tid och beroende på vilken vecka du är i kan du behöva ligga olika länge. Ibland kan man förhindra att en förlossning startar och du kan skrivas ut och gå hem igen, men i vissa fall kommer bebisen födas för tidigt på grund av att vattnet gått.
Läs mer: GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet
Hur känns det när vattnet går?
De flesta upplever att det känns som att de kissar på sig. En varm vätska som rinner längs benen, det kan vara svårt att avgöra om det är kiss eller fostervatten. För vissa går vattnet när de ligger i sängen, helt plötsligt blir det plaskvått under dem. En del säger även att de hörde som ett litet knäpp från magen innan det började rinna vatten.
Vattnet har gått – men det kommer inga värkar
Ibland kan man få värkar direkt efter att vattnet gått, de kommer oftast smygande och ökar sedan i frekvens och intensitet. För andra kommer inga värkar alls och då kan man behöva sätta igång förlossningen med värkstimulerande dropp istället. Bebisen klarar sig en tid utan fostervatten och faktum är att det bildas nytt hela tiden, men på grund av risken för infektioner efter att vattnet gått vill man sätta igång förlossningen efter ungefär 48 timmar om den inte startat av sig själv innan dess. Detta förutsatt att fostervattnet är klart och du som ska föda inte har någon feber. Om det däremot finns tecken till infektion eller fostervattnet är missfärgat på grund av mekonium, det vill säga bajs i vattnet, då vill man starta förlossningen innan.
Vattnet har gått – vad ska det ha för färg?
Fostervatten är i normala fall färglöst eller svagt gulfärgat. Det är grumligt och kan ha vita flagor av fosterfett i sig och ska inte lukta illa. Det är svårt att beskriva hur det luktar exakt, en del beskriver det som att det luktar hav och andra tycker det luktar lite sött eller som sperma.
Vattnet kan också vara svagt rosafärgat, det betyder att det är blandat med lite blod troligtvis från modermunnen och det är helt normalt. Är det mycket blod i fostervattnet är det däremot något som behöver kollas upp på förlossningen.
Om din bebis har bajsat i vattnet kallas det för att fostervattnet är mekoniumfärgat. Det kan vara svagt grönt om det är lite bajs, eller mörkare grönt/brunt och tjockt i konsistensen om det är mycket bajs i fostervattnet.
Illaluktande fostervatten kan vara ett tecken på infektion. För att du ska kunna fortsätta vara hemma efter att vattnet har gått ska det vara klart vatten, svagt gulfärgat är ok, som inte luktar illa.
Läs mer: Flytningar och graviditet – allt du behöver veta
Om du tror att vattnet gått – ring alltid förlossningen
Det kan vara svårt att avgöra själv om det är vattenavgång eller inte. Ofta förväxlas det med rikliga flytningar i slutet av graviditeten. Om du tror att vattnet gått ska du sätta på dig en binda och ringa till förlossningen. Beskriv hur vattnet ser ut, om det fortsätter rinna och om bindan snabbt blir våt av mer vatten. Oftast får man som gravid komma in till förlossningen för en kontroll av vattenavgång där en barnmorska kan avgöra om det är fostervatten eller inte. Därefter är det bara vänta på värkarna.
Läs mer: Vad kan jag göra för att sätta igång förlossningen? Barnmorskan svarar
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska
Bildkälla: