Moderkakan efter förlossningen
Moderkakan efter förlossningen - Foto: Foto: Svetlana Iakusheva/ Shutterstock

Moderkakan – allt du behöver veta

Moderkakan är ett avancerat organ som ger din bebis näring i nio månader. Ändå är det få som har sett sin moderkaka efter förlossningen. Det viktiga organet blir som regel kastad rakt ner i soporna. Här är allt du behöver veta om moderkakan!


Moderkakan är ett unikt organ som bildas av celler både från den gravida och embryot. Den växer i takt med att fostret i magen växer och man brukar säga att vid en fullgången graviditet väger moderkakan ungefär en fjärdedel av bebisens vikt. Så om din bebis väger 4 kilo, då väger moderkakan 1 kilo. "Don efter person" brukar barnmorskor säga. Det vill säga stor bebis, stor moderkaka och liten bebis, liten moderkaka.

Moderkakan bildas när ägget fäster

Utvecklingen av moderkakan börjar cirka sex dagar efter befruktningen. Då har det befruktade ägget precis fäst sig i livmoderns slemhinna. Precis innan detta har hänt har några få celler skiljt sig från blastocysten som det befruktade ägget kallas vid denna tidpunkt. Dessa få celler blir till fosteranläggningen och de andra cellerna ska utveckla sig till moderkaka.

Under de första veckorna förgrenar sig moderkakan med ”rötter” som växer inåt i livmoderns slemhinna. Rötterna förgrenar sig till mammans blodådror så att näring och syre kan transporteras till fostret.

Moderkakans fem viktiga funktioner

1. Ge fostret näring.

2. Ge fostret syre.

3. Skydda fostret från skadlig påverkan.

4. Transportera bort avfallsämnen.

5. Producera hormoner.

LÄS ÄVEN: 7 fakta du bör veta om förlossningen

Placering av moderkakan

Moderkakan kan som praxis vara placerad vart som helst i din livmoder, på toppen, på sidoväggen, bakväggen, framväggen och ibland även längst ner i livmodern. Placering längst ner kan ge en del komplikationer. Det enda sättet att få reda på var moderkakan ligger är att se det på ultraljudsundersökningen. Om man vid ultraljudet ser att moderkakan ligger långt ner i din livmoder måste du på en ny undersökning runt vecka 30 i graviditeten. Ta det lugnt – din livmoder ska sträcka ut sig enormt under sista halvan av graviditeten och då kommer moderkakan som regel ha flyttat sig längre upp.

LÄS ÄVEN: Föreliggande moderkaka – placenta previa

Foto: karegg/Shutterstock

Hedrar sin egen moderkaka

I Sverige kastas moderkakan rakt ner i soporna efter en förlossning, men i många länder blir moderkakan hedrad med olika ceremonier. Det är ju ett fantastiskt organ som har gett näring till en liten människa i nio månader. För tvåbarnsmamman och doulan Elin kändes det fint att göra något mer än att bara kasta moderkakan. Hon och hennes man kom därför överens om att ge hennes moderkaka den respekt den förtjänar. Efter hemförlossningen grävde de ner moderkakan i sin trädgård, under ett träd för att ge trädet extra näring. Senare har hon också hittat en fantastisk produkt med vilken man kan göra ett tryck av moderkakan.

Mammasidans facebookgrupp att hon har sparat sin moderkaka i frysen. "Utseendet på moderkakan är inte det viktiga, det är vad den har gjort som är så fantastiskt, att den gett näring till en fantastisk liten flicka alla de månader hon var i min mage" skriver hon. När lillflickan blir ett år ska hon gräva ner den under ett träd utanför fönstret till sitt sovrum, där hon födde sin flicka.

LÄS ÄVEN:

Nidblödning eller mens? Det här är skillnaden

Slemproppen – här är allt du behöver veta

/
stats