Föda med en doula – så går det till
Aldrig har det varit säkrare att föda barn som i dagens Sverige, men trots det är fler än någonsin rädda för att föda. Susanna Heli, författare till boken Föda Utan Rädsla, menar att kvinnor saknar en annan sorts kunskap, bortom den medicinska säkerheten, som kan hjälpa dem att tro på sin kropps förmåga och förbereda sig inför sin förlossning. Många kvinnor anlitar idag en doula för att få stöd i detta.
I den här artikeln förekommer kommersiella länkar.
Ordet doula kommer från grekiskan och betyder ungefär ”hjälpande kvinna”. Doulans specifika och unika roll är att beskydda den känslomässiga upplevelsen av att föda, dels genom samtal och dels genom att vara både ett mentalt och fysiskt stöd under förlossningen. Doulan kan exempelvis guida kvinnan i hur hon kan slappna av, ge massage, föreslå olika rörelser eller ställningar för att underlätta värkarbetet, stötta och guida kvinnans partner, samt finnas där ifall en komplikation uppstår då fokus oftast hamnar på barnet.
Doulan bidrar med stöd och trygghet
Doulor har länge haft en viktig funktion i förlossningssammanhang både i USA och i England. Än så länge arbetar doulor i Sverige privat och är inte integrerade i förlossningsvården. Däremot är doulor ofta varmt bemötta av personalen på förlossningsavdelningarna runtom i landet. Barnmorskan Liisa Svensson har enbart positiva erfarenheter av doulor. Hon säger att hon ser det som att de jobbar tillsammans, mot samma mål, att få föräldrarna att känna sig trygga och lugna under förlossningen och för att de ska få en så positiv och stärkande upplevelse som möjligt. Liisa menar att doulor inte hotar barnmorskornas roll utan att det tvärtom kan vara ett värdefullt komplement att ha en doula närvarande i förlossningsrummet.
- Barnmorskor arbetar många gånger under hög arbetsbelastning och då kan den omvårdnad, det stöd och den trygghet doulan bidrar med vara jätteviktigt, säger hon.
ODIS utbildar doulor
ODIS:s (organisationen för doulor och förlossningspedagoger) är en organisation som håller i doulautbildning i Sverige. En av de doulor som gått doulautbildningen är Noomi Tedenljung. Inspirerad av utbildningen i Stockholm åkte hon hem till Eskilstuna och startade eget företag med just namnet Inspirerad. Snart började hon hålla förlossningsförberedande klasser för att förmedla de kraftfulla Heli-verktygen till dem som väntar barn. Någonstans däremellan fick hon även vara med på sin första förlossning. Sedan dess har hon blivit intervjuad både på radio och tidning om sitt arbete och har därmed blivit lite av en känd figur runt Eskilstunatrakterna. Hon förklarar att vad som lockar mest är, förutom kraften i födandet, den känslomässiga aspekten.
- Jag har arbetat i samtal med människor i drygt tio år men kan inte tänka mig något mer positivt än att möta blivande föräldrar och få vara med på deras resa. Att få vara med när barn föds och dessutom bidra till att föräldrarnas och barnets upplevelse blir så positiv som möjligt - det är ju ett drömjobb!
LÄS ÄVEN: Förlossningsrädsla – vad innebär det och så hanterar du den
Doulan stöttar även partnern
När Josefin och Pers son Axel föddes fick de en förstahandsupplevelse av Noomis engagemang, då hon var deras doula. Josefin, som under graviditeten fick sorgebeskedet att en släkting som var gravid samtidigt som hon förlorade sitt barn under förlossningen, var orolig inför sin egen förlossning. Eftersom Per kände sig ganska liten i uppgiften att ensam kunna hjälpa henne, var han den som först var mest positiv till att anlita en doula.
- Jag tänkte att det här skulle ju vara våran grej och ställde mig frågan om det skulle bli samma sak att ha med en doula, säger Josefin.
Men hon ändrade snabbt uppfattning när dem väl hade bestämt sig. De hann med två samtal med Noomi ungefär två veckor innan förlossningen och däremellan hade de mycket telefonkontakt.
- Jag hade värkar varje dag i två veckor innan förlossningen startade och det var helt fantastiskt att ha kontakt med en doula under den tiden – det borde alla ha, säger Josefin entusiastiskt.
När dagen med stort D väl kom var Josefin så lugn och trygg, trots smärtan, att barnmorskan inte ens förstod att hon hade värkar när hon kom in på förlossningen.
- Det var så häftigt! Noomi var så duktig på att stötta vårt samarbete. Hon uppmuntrade Per och hjälpte honom att hjälpa mig, säger Josefin.
Ett exempel är när Josefin ville bli masserad i svanken och Noomi visade Per hur han kunde göra det med egen kraft, vilket kändes jättebra, beskriver Josefin. Förlossningen höll på ett helt dygn och när Josefin var redo att ge upp fick hon ny energi av Noomi som hjälpte henne att fokusera på en värk i taget.
- Hade det inte varit för Noomi hade jag gett upp! Jag hade ont i ett helt dygn men det blev ändå en positiv upplevelse.
Josefin känner flera som tyckte att deras förlossningar var fruktansvärt jobbiga och hade som följd anknytningsproblem till sina barn. Vissa gick t.o.m igenom förlossningsdepressioner efteråt. Därför tycker hon att landstingen borde subventionera doulastöd så att alla har chans att få en bra förlossningsupplevelse.
LÄS MER: Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?
Behovet av känslomässigt stöd under en förlossning är stort
Susanna Heli började doula då hon, efter att hon själv fött sina två barn och jobbat som undersköterska på förlossningen i många år, insett vilken enorm betydelse det känslomässiga stödet har. I sin bok Föda Utan Rädsla beskriver Susanna hur hon med hjälp av känslomässigt stöd och vägledning under sin egen förlossning kunde släppa rädslan och paniken och med mjuk, ljudlös andning och avslappnad kropp låta födandet ske.
”Jag trodde jag hade bra kontakt med min kropp och att jag var väl förberedd inför min förlossning. Jag hade inte kunnat ha mer fel. Aldrig hade jag kunnat föreställa mig hur det skulle vara att föda barn, den enorma kraft som for genom min kropp och hur rädd jag blev för den. … Jag ville bara bort, fly, försvinna. Utan att jag förstod det tog rädslan över helt. Jag var rädd för allt: att värken skulle börja, att den skulle sluta eftersom det då skulle komma en ny, smärtan, att jag inte skulle orka, men mest var jag bara livrädd – utan att egentligen veta för vad. … Mitt i all denna kamp säger min man att barnmorskan vill prata med mig i telefon. Jag skriker att jag inte kan prata med någon, men trots detta sätter han luren i örat på mig. Ur luren strömmar hennes ord, hon säger att jag bara gör det värre när jag hyperventilerar och spänner mig (vilket jag inte ens visste att jag gjorde). Hon säger att jag har två val, att fortsätta som jag gör och att det då kommer att göra för jävligt ont, eller lyssna på henne. Valet är inte svårt, jag väljer att lyssna på henne. … Trots rädslan låter jag kroppen bli tung och andningen mjuk när värken kommer. Skillnaden är så enorm att jag bestämmer mig där, i den stunden, för att börja lita på min kropp. … Jag upptäcker att om jag släpper taget om rädslan kunde jag plötsligt höra min kropp och hjälpa den föda.”
Susanna säger att det var i upplevelsen att möta rädslan och få hjälp att komma ur den som insikten föddes att det inte är smärtan i sig som är utmaningen, eller det som hindrar kvinnor att få tillgång till sig själva under födseln, utan att det är rädslan. Det var denna insikt som gjorde att hon bestämde sig för att hjälpa andra att hitta denna inre kraft att övervinna rädslan.
Konceptet Föda Utan Rädsla, med Heli-verktygen som tekniker, används av de doulor som gått Susannas och Liisas utbildning. Noomi lyckades vända Josefins rädsla till styrka med hjälp av verktygen och det resulterade i att både hon och Per fick en fin förlossningsupplevelse.
Det har bara gått några månader sedan Axel föddes men Josefin tänker redan nostalgiskt på födseln och känner lite avund när hon träffar andra som väntar barn och har förlossningen framför sig, säger hon med ett mjukt skratt.
LÄS MER: 6 inspirerande konton på Instagram – för dig som är gravid
Boken föda utan rädsla av Susanna Heli är numera en klassiker när det kommer till förberdelser inför förlossning. Du kan köpa boken här.
Fakta om doulaeffekten
Flera studier visar att en doulas närvaro under förlossningen:
- Tenderar att resultera i kortare förlossningar med färre komplikationer.
- Minskar negativa känslor om ens egen förlossning.
- Minskar behovet av värkstimulerande dropp, sugklocka el. tång och kejsarsnitt.
- Minskar mammans behov av smärtlindring och/eller epidural.
Research visar att föräldrar som får stöd av en doula:
- Känner sig säkrare och mer omhändertagna.
- Kommer fortare igång med amningen.
- Har större självförtroende i föräldrarollen.
- Har mindre risk att drabbas av postpartum depression.
- Lättare att ställa om sig till den nya familjedynamiken.
Källa: DONA International www.dona.org
För mer information om doulor i Sverige och/eller för att hitta en doula, besök:
ODIS (organisationen för doulor i Sverige): http://www.doula.nu/
Föda Utan Rädsla: http://www.fodautanradsla.se/