3 åringen - en humorist
Barnets utveckling på väg till att bli en självständig och tänkande individ blomstrar i treårsåldern. Karaktäristiskt är att barnet nu pratar flytande. Några treåringar börjar också se sammanhangen mellan tal och skriftspråk. De börjar även intressera sig mer för skrift i böcker och högläsning. Barnet tycker fortfarande om att lära sig nya ord, och kan därför lyssna noga till vad vuxna säger. De klarar bättre av att koncentrera sig längre perioder åt gången än tidigare.
En del barn börjar vid 2-3 årsåldern att fråga: ”Vad är det?” eller ”Vad då?”. Ofta frågar de om och om igen. Det kan vara ganska irriterande som förälder att svara på frågorna gång på gång. Men kom ihåg att detta är barnets sätt att lära och förstå nya ord och sammanhang. När barnet närmar sig 4 års ålder ställer de mer komplexa frågor som ex. ”Varför det?” Barnet kräver en förklaring av dig - varför himmelen är blå, varför man äter frukost före middag, varför hunden säger voff och inte bä osv.
Treåringar förstår ord som beskriver hur de känner: Ex. hungrig, trött, glad osv. De börjar också förstå ord av mer komplex betydelse som ex. på, av, bak, under, över och, utanpå.
En treåring som blivit bemött med empati från vuxna, och som utvecklas normalt, uppvisar stor förståelse när andra är ledsna eller har det svårt. Barnet börjar förstå att det inte existerar i universums mittpunkt och att det finns andra människor som förutom att ha en relation till barnet själv också har relationer till andra. Barnet är intresserat av att betrakta relationer. Exempelvis: mamma och pappa, andra barn som leker tillsammans, hur dagispersonalen pratar tillsammans osv. ”Tyst” och ”Var snälla!” kan barnet säga om det ser att mamma och pappa diskuterar högljutt.
Humoristen på 3 år
Treåringen är en humorist - allt som är trevligt ger glädje. Eftersom barnet nu kan och vet mycket om de dagliga sysslorna, kan vardagen bli roligare genom att använda rutinerna till att leka med barnet. Saker som att ex. pappa borstar tänderna med hårborsten och storebror som om och om igen slår på dörrhandtaget får barnet att skratta. Att gå på barnteater, besöka nöjesparker, djurparker o s v är perfekta nöjen för denna åldersgrupp. Att prata om kiss och bajs är roligt.
Föräldrarna kan bli ganska slitna av denna något speciella humor, men trösta dig med att det är en övergående fas. En treåring börjar intressera sig för sitt eget kön. De vet skillnaden på flickor och pojkar. När barnet är runt 3 ½ år blir hon/han mer och mer medveten om sitt kön och börjar visa intresse för de fysiologiska skillnaderna på pojke och flicka, till exempel hur de kissar på olika sätt. Leken är fantasirik och barnet klarar att lösa mer komplicerade uppgifter, som t ex lite större pussel. I fantasi lekarna kan man nu se att barnet hittar på fler karaktärer och placerar dem i mer sammansatta situationer. Lek är ett viktigt sätt för barnen att efterlikna de vuxnas värld.
Genomsnittlig vikt och längd vid 3 års ålder
- Flickor:
Vikt 9.6-21 kilo
Längd 83.5 - 106.5 cm
- Pojkar:
Vikt 10 - 20,8 kilo
Längd 85-107 cm Källa: WHO
Visste du att…
Flickor, blir ofta 7 cm kortare än genomsnittet av föräldrarnas längd
Pojkar, blir ofta 7 cm längre än föräldrarnas längd
Låt treåringen hjälpa till
En treåring vill ofta hjälpa till med hushållssysslor, som att duka bordet, torka disk och hänga upp kläder på tork. Det barnet gör, är snarare lek än arbete. De kopierar gärna dig som vuxen när de får hjälpa till. Att klara uppgifter själv är viktigt. De flesta 3 åringar äter själva med hjälp av sked och gaffel, dricker ur ett vanligt glas och kan också delvis klä på sig flera plagg utan hjälp.
Bevekelse
3-åringen är smidig i kroppen och kan gå i trappor med stor självtillit. De kan hoppa från det nedersta steget och hålla balansen på en fot i 1-2 sekunder. Cykla på trehjulingen går fint. Treåringen börjar inse kroppens gränser för vad som är tryggt att göra och vad som inte är det. De måste få lov att testa kroppsliga färdigheter – inte bli överbeskyddade - för att lära sig samordna rörelserna. En treåring har gränslös energi och klarar att ge sig i kast med krävande aktiviteter. Ge barnet möjlighet att vara aktiv! En klätterställning på lekplatsen är nyttig träning för dem, men håll ett öga när de klättrar högt.
Trotsåldern snart förbi?
Typiskt så förknippar man 2-årsåldern med trots, men treåringar har sällan kommit förbi den fasen. Den kan komma och gå i perioder hos barn mellan 2 och 4 år. Barnet kan plötsligt, utan att du vet varför, bli elak, sparka, slå, och lägga sig på golvet - helt okontrollerad!
Vad i all världen är detta?
Fyra råd till föräldrar till barn i trotsåldern
- Försök inte att undgå trotsåldern - lägg inte för mycket fokus på det och försök inte heller att avleda trotsanfall.
- Möt barnets reaktion med respekt.
- Tro inte att det är något galet med barnet eller din uppfostran om barnet trotsar.
- Trotsåldern är ett viktigt led i barnets utveckling och mognad.
Möt trots med respekt
Ett barns trotsutbrott skall inte tröstas. Tänk dig en man i 40-års kris. Han säger till sin fru att han egentligen önskar sig ett nytt jobb. Han är frustrerad på sin nuvarande arbetsplats och har lust att söka ett nytt och annorlunda jobb. Hans fru klappar honom på huvudet och säger: ”så, så lilla vännen det går nog över, du har nog bara en dålig dag.” Mannen önskar inte att bli bemött på detta sätt av sin fru. Han önskar sig respekt eller åtminstone lite motstånd.
Barn önskar också att bli tagna på allvar, de önskar att bli mötta med respekt, men det krävs också gränser som när föräldrarna ex. säger: ”Jag förstår att du är arg nu och att du inte vill lägga dig. Det är bra att du är arg, men du får inte slå mig för det gör väldigt ont, det är sent nu och du måste lägga dig.” Att bli arg på barnet förlänger bara den smärtfyllda trotsperioden. Barnet blir förvirrad och frustrerad.
Potträning
I genomsnitt slutar barn med blöjor runt tre års ålder.
Skrivet av sjuksyster Elisabeth Lofthus. Källa:
- Intervju på "Hjemmefronten" NRK med Anna Wahlgren. År 2000.
- "Den store boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 2. opplag 2001.
- "Familiens store bok om barnet", dr. Bent Danielsson og Monica Danielsson. Familievennen forlag - 1998
- "Pediatri og pediatrisk sykepleie". Randi Grønseth og Trond Markestad, fagbokforlaget 1998
- Barnelegen, Dr. Bearnard Valman, Teknologisk forlag 1998.