Havandeskapsförgiftning: Det här innebär det
Många oroar sig för att utveckla havandeskapsförgiftning, preeklampsi, under graviditeten. Vi reder ut vad det är, hur stora risker det innebär och vad det skulle innebära om drabbas.
Vad är havandeskapsförgiftning?
Havandeskapsförgiftning, eller preeklampsi, kallas tillståndet när graviditet leder till högt blodtryck. Det kan bero på att du reagerar på partiklar från moderkakan eller fostret.
Det höga blodtrycket kan leda till att den gravida mår dåligt eller att de inre organen påverkas. Det kan även göra att fostret inte växer som det ska.
Man är inte helt säker på varför vissa får havandeskapsförgiftning, men man tror att det har att göra med att moderkakan inte fungerar optimalt.
LÄS MER: Tidiga tecken på havandeskapsförgiftning
Är havandeskapsförgiftning farligt?
Precis som många andra komplikationer gällande graviditet och barnafödande så var havandeskapsförgiftning mycket farligare förr. Innan modern sjukvård, bland annat genom säkra kejsarsnitt, så var tillståndet direkt livshotande.
Idag upptäcks havandeskapsförgiftning ofta tidigt av barnmorskan och om du drabbas får du gå på täta kontroller.
De flesta som drabbas av preeklampsi kommer att bli igångsatta innan 40 veckor. I de flesta fall uppstår havandeskapsförgiftningen sent i graviditeten, efter vecka 34.
Symtom på havandeskapsförgiftning
De flesta märker inte av att de drabbats, utan det upptäcks vid en kontroll. Men du kan även få symtom som huvudvärk, synrubbningar och värk i övre delen av magen. Om du upplever detta bör du kontakta din barnmorska.
LÄS MER: Havandeskapsförgiftning och dödsfall – så stor är risken
Vid svårare fall kan preeklampsin utvecklas till eklampsi eller HELLP. Det är båda akuta tillstånd som innebär kramper respektive mycket högt blodtryck. Om du drabbas av detta behöver du omedelbar vård och förlossningen måste antagligen sättas igång.
Vem kan få havandeskapsförgiftning?
Det är inte helt lätt att veta vem som kommer att få preeklampsi men det finns vissa grupper som oftare drabbas. Detta gäller bland annat om du har nära släktingar som drabbats eller om du lider av reumatism eller njursjukdom.
LÄS MER: Är huvudvärken havandeskapsförgiftning?
Vad gör man åt havandeskapsförgiftning?
Om du är i en riskgrupp kommer du att få gå på regelbundna kontroller under din graviditet. Du kan även bli behandlad med blodförtunnande.
Stress kan göra att blodtrycket höjs ytterligare, så om du är i riskzonen är det extra viktigt att du vilar och tar hand om dig.
Om du misstänker att du drabbats av havandeskapsförgiftning är det viktigt att du kontaktar din barnmorska.
Källa: 1177 Sjukvårdsupplysningen
LÄS MER: Havandeskapsförgiftning och högt blodtryck – så hänger det ihop
LÄS MER: Havandeskapsförgiftning efter förlossning – det händer