Kejsarsnitt: Sant eller falskt?

Ena dagen kommer en rapport om att planerade kejsarsnitt ger ökad risk för astma och diabetes bland barnen. Nästa dag kommer en forskningsrapport om att biverkningarna är överdrivna. Hur farligt är ett planerat snitt för barnet, och hur påverkas mamman? Vad är sant och vad är falskt? Familjeliv tog fram de vanligaste påståendena till två experter att svara på. Ellika Andolf är professor och överläkare på Karolinska institutet, och Ingela Wiklund är barnmorska och har skrivit avhandlingen ”Kejsarsnitt på moderns begäran”.

Sant eller falskt: Kejsarsnitt kan ge en ökad infektionskänslighet hos mitt barn


– Sant. I flera studier har man kunnat se att bakteriefloran i tarmen hos barn som fötts med kejsarsnitt etablerats senare än hos de som fötts vaginalt och man tror att detta kan leda till kvarstående skillnader i bakteriefloran. Detta skulle också kunna vara en förklaring till varför man i en svensk registerstudie fann att barn som fötts med kejsarsnitt löper 30 procent högre risk att vårdas på sjukhus för astma och magtarmproblem. Risken är högre vid planerat kejsarsnitt än för barn födda med akut kejsarsnitt, säger Ingela Wiklund.

Sant eller falskt: Kejsarsnitt minskar chansen att bli gravid på nytt


– Falskt, eller troligtvis inte. Men man har sett att kvinnor som fött med kejsarsnitt har färre graviditeter, men det är svårt att säga om det faktiskt beror på snittet. Kvinnor som genomgår kejsarsnitt är ofta äldre och har en infertilitet i bakgrunden och vill också oftare bara ha ett barn. Men kejsarsnittet kan också påverka att man får sammanväxningar i buken som försvårar graviditet eller att moderkakan sätter sig fel, säger Ellika Andolf.

Ingela menar dock att påståendet kan vara både är sant och falskt.
– Det finns rapporterat i studier att kvinnor som genomgått kejsarsnitt föder färre barn än de som föder vaginalt. Man ser också att intervallet mellan barnen är längre. Det är dock svårt att veta i vilken grad själva kejsarsnittet bidrar till detta eller inte. Det finns däremot studier där man funnit ett samband mellan kejsarsnitt och senare missfall, vilket kan förklaras med att kejsarsnitt möjligen kan försvåra en ny graviditet att etablera sig i en opererad livmoder, säger Ingela.

Sant eller falskt: Förlossningsrädsla är den vanligaste orsaken till planerade snitt i Sverige

Fakta: Kejsarsnitt

Planerade kejsarsnitt görs till exempel om

• Barnet ligger i sätesbjudning (det vill säga ligger med stjärten nedåt) och inte går att vända

• Bäckenet är för trångt i förhållande till barnets huvud

• Den gravida har drabbats av havandeskapsförgiftning

• Den gravida har en sjukdom eller skador, alternativt gått igenom tidigare operationer som gör en vaginal förlossning särskilt riskfylld

• Föreliggande moderkaka, att moderkakan sitter i vägen där barnet ska komma ut•kvinnan lider av extrem förlossningsrädsla

• Den gravida har haft en svår eller komplicerad förlossning tidigare

• Den gravida väntar tvillingar eller fler och eventuellt har genomgått en komplicerad graviditet.

Anledningar till akut eller omedelbart kejsarsnitt kan förutom det som nämns ovan vara

• Att det blir problem under en vaginal förlossning, som att den tar lång tid eller att värkarna inte är effektiva

• Att barnet inte mår bra, till exempel hotas av syrebrist

• Stora blödningar eller bristningar i livmodern.


– Sant och falskt. Den vanligaste orsaken till kejsarsnitt är tidigare traumatisk upplevelse av en förlossning, men också en primär förlossningsrädsla. Det betyder att det finns förstföderskor som önskar föda med planerat kejsarsnitt. Det uppskattas att cirka 20 procent beskriver någon form av förlossningsrädsla, men för alla är inte utvägen ett planerat kejsarsnitt utan kan också handla om en individuell planering, möjlighet till stödsamtal och ett extra omhändertagande inför en kommande förlossning, säger Ingela Wiklund.

Sant eller falskt: Efter kejsarsnitt kan jag inte föda vaginalt


– Sant och falskt. Efter ett kejsarsnitt kan man föda vaginalt, men helst inte efter två. Det finns en liten risk att ärret går upp i livmodern av värkarna och den risken är mycket större efter två kejsarsnitt. Om man skall föda vanligt efter ett kejsarsnitt övervakas man noggrant under förlossningen så att man tidigt upptäcker om det skulle hända, säger Ellika Andolf.

Sant eller falskt: Kejsarsnitt är riskfritt för den födande


– Falskt! Ingen förlossning är riskfri, men en normal vaginal innebär minst risk för mamman. Kejsarsnitt ökar risken för infektioner, blodproppar, skador på andra organ, föreliggande moderkaka vid nästa graviditet, inväxt av moderkakan i livmoderväggen och sammanväxningar i buken, säger Ellika Andolf.

Sant eller falskt: Kejsarsnitt ökar i Sverige


– Så sant så. I hela västvärlden har det skett en ökning av kejsarsnitt. I Sverige har frekvensen ökat från 5 procent på 70-talet till 15 procent 2016. Drygt 20 procent av alla förlossningar i Stockholmsområdet sker med kejsarsnitt. I ungefär hälften av fallen är snitten planerade. En del av ökningen anses bero på att kvinnor är äldre vid första barnets födelse, samt ökad problematik med övervikt, säger Ingela Wiklund.

*Artikeln är baserad på planerade kejsarsnitt och svaren kan avvika från akuta och urakuta kejsarsnitt som genomförs med helt andra förutsättningar för både mamman och barnet.
Artikeln är faktagranskad av Ellika Andolf och Ingela Wiklund.

/
stats