Trenden att äta sin moderkaka – så går det till

Enligt en artikel publicerad på Mammasidan är moderkakan ett unikt organ som bildas under graviditeten och har som syfte att förse bebisen med näring och syre. När barnet är fött har moderkakan fullföljt sin uppgift och de allra flesta människor är moderkakan bara något som förlossningspersonalen tar hand om och slänger. Men så finns det de som tror att det har en massa nyttiga och bra hälsofördelar om man istället väljer att äta sin moderkaka – och det kan göras på flera sätt.

Ät din moderkaka och få mer energi

De som förespråkar att äta moderkakan menar att det ger dig som nyförlöst mer energi och minskar risken för förlossningsdepression. Många tror även att det ökar järnupptaget efter förlossningen, ökar produktionen av bröstmjölk och gynnar anknytningen till barnet. Många kändisar och influencers har gjort det och pratar gott om det. Bland annat Kim och Kourtney Kardashian men även svenska influencers som Yoga girl och Michaela Forni berättar gärna om att de åt sin moderkaka efter förlossningen.

Torkad moderkaka – äts som kapslar

Ett vanligt sätt att äta sin moderkaka efter förlossningen är att ånga den, torka den och sedan dela upp den i kapslar. Det är viktigt att separera moderkakan från fosterhinnorna och sedan hetta upp den ordentligt under minst två timmar. Efter ångningen kan man skära den i skivor och torka i ugnen. Därefter mals den ner till pulver och kapslas in. Kapslarna tas dagligen den första tiden efter förlossningen.

Familjelivs forum

Vad säger du? Skulle du våga testa äta din moderkaka? In och tjattra vidare om ämnet tillsammans med andra i vårt forum.

Smoothie på moderkaka

Andra föredrar att göra smoothie med bitar av moderkaka i. Hur man går tillväga är olika, en del använder ångade och torkade bitar att smula ner i smoothien medan andra tar en rå bit eller en bit som varit fryst. Viktigt att läsa på noga innan och se vad som passar dig bäst, det finns såklart alltid en risk att få i sig bakterier om moderkakan inte är ordentligt tillagad.

Moderkaksgryta – med rödvin och champinjoner

För den som definitivt inte är äckelmagad går det också bra att tillreda sin moderkaka i en klassisk gryta. Det finns flera olika recept, bland annat med rödvin och champinjoner och rikligt med kryddor. Moderkakan är ju ett organ som kan liknas vid andra inälvor, som exempelvis lever, så det går att äta. Hur det smakar är en annan fråga.

Vad säger forskningen om att äta sin moderkaka?

Den forskning som finns på ämnet är rörande överens om att det inte finns några hälsofördelar med att äta sin moderkaka. Det varken minskar risken för förlossningsdepression, eller ökar produktionen av bröstmjölk. Inte heller gör det dig piggare eller snabbar på återhämtningen efter förlossningen. Däremot finns det ingen forskning som visar att det är dåligt heller. Skeptiker menar dock att man ska vara försiktig, eftersom moderkakan också är ett organ som filtrerar bort gifter och andra mindre bra ämnen som bebisen inte ska få i sig under fosterlivet.

/
stats