• Anonym (Beasås)

    Beasås i kylen

    Hur länge kan man förvara färdigt bea i kylen? 

  • Svar på tråden Beasås i kylen
  • Anonym (Bästföre)
    Anonym (Matkollen) skrev 2024-06-19 13:56:44 följande:
    Vad i hela fridens namn babblar du om?  Du vet uppenbarligen inte skillnaden mellan "bäst före" och "utgångsdatum" då du blandar ihop dessa två.
     
    Du har uppenbarligen ingen kunskap om livsmedelshygien. Skulle rekommendera ett besök på Livsmedelsverkets sida, där man bl.a. kan läsa:

    "I kylskåp håller tillagad mat ofta flera dagar, ibland upp till ungefär en vecka."

    Förvaring av kylvaror (livsmedelsverket.se)
  • Anonym (Matkollen)
    Anonym (Bästföre) skrev 2024-06-19 14:17:40 följande:
     
    Du har uppenbarligen ingen kunskap om livsmedelshygien. Skulle rekommendera ett besök på Livsmedelsverkets sida, där man bl.a. kan läsa:

    "I kylskåp håller tillagad mat ofta flera dagar, ibland upp till ungefär en vecka."

    Förvaring av kylvaror (livsmedelsverket.se)
    Och du förstår uppenbarligen vad du läser. Bearnaisesås är inte att betrakta som tillagad mat. Är du på riktigt så dum eller försöker du greppa efter halmstrån nu när du skämt ut dig flera gånger?
  • Anonym (Matkollen)
    Anonym (Matkollen) skrev 2024-06-19 14:22:43 följande:
    Och du förstår uppenbarligen vad du läser. Bearnaisesås är inte att betrakta som tillagad mat. Är du på riktigt så dum eller försöker du greppa efter halmstrån nu när du skämt ut dig flera gånger?
    *Färdig beasås.
  • Anonym (Bästföre)
    Anonym (Matkollen) skrev 2024-06-19 14:22:43 följande:
    Och du förstår uppenbarligen vad du läser. Bearnaisesås är inte att betrakta som tillagad mat. Är du på riktigt så dum eller försöker du greppa efter halmstrån nu när du skämt ut dig flera gånger?
    Det är snarare du som skämmer ut dig gång på gång, som hasplar ur dig okunskaper utan att styrka med källor. Ja, bearnaise är en tillagad produkt. Den växer inte på träd.

    Jag måste förmoda att du är ett barn och jag vill inte bli otrevlig mot barn, så jag sätter punkt här.
  • Maac

    Alltså... Smaka och lukta så vet ni. Det där med upp till fem dagar är ju vad tillverkaren skriver. Självklart tar de i med stor marginal för att säkerställa att den verkligen inte hinner bli dålig. Jag äter ofta långt efter fem dagar, går alldeles utmärkt. 

    Ni känner på lukten och smaken om den är frisk eller inte.

  • Anonym (Matkollen)
    Anonym (Bästföre) skrev 2024-06-19 14:26:54 följande:
    Det är snarare du som skämmer ut dig gång på gång, som hasplar ur dig okunskaper utan att styrka med källor. Ja, bearnaise är en tillagad produkt. Den växer inte på träd.

    Jag måste förmoda att du är ett barn och jag vill inte bli otrevlig mot barn, så jag sätter punkt här.
    Ingen i tråden håller med dig så du vet nog själv svaret på den frågan. Fortsätt du att kasta mat som passerat 5 dagar, men det förändrar inte det faktum att du har fel.
  • Meddelande borttaget
  • Anonym (Matkollen)
    Anonym (Bästföre) skrev 2024-06-19 14:46:40 följande:
    Jag tror nog att Livsmedelsverket och tillverkarens egna bedömning väger tyngre än ett par WT-morsor på familjeliv. Du har visat total avsaknad av kunskap inom livsmedelshygien när du inte ens gör skillnad på en öppnad burk och en oöppnad, när du inte förstår hur syre påverkar ett livsmedel eller att bearnaise är en tillagad produkt.

    Jag har rätt och det har jag styrkt med vetenskapliga källor. För övrigt kastar jag sällan eller aldrig mat. Jag förbrukar den innan den blir gammal.
    Vetenskapliga källor? Du har uppenbarligen noll högskolepoäng Skrattande Du har fel och jag garvar verkligen åt att du fortsätter göra dig själv till åtlöje. Du och Anna Kinberg Batra kanske ska gå en kurs i skademinimering för du är ungefär lika duktiga som hon är på att skämma ut sig.
  • Anonym (Mästerkocken)

    1 dygn, innan nån ätit upp den 

  • klyban
    Anonym (Beasås) skrev 2024-06-19 10:19:43 följande:
    Beasås i kylen

    Hur länge kan man förvara färdigt bea i kylen? 


    Om den är egenslagen så ska den inte komma nära ett kylskåp ens.


    Och brukarna kan hålla mycket länge, kanske bra mer än vad


    Anonym (Bästföre) skrev 2024-06-19 13:37:41 följande:
    Nej, det är faktiskt inte idioti att respektera livsmedels hållbarhet. Så fort du öppnar en produkt och den kommer i kontakt med syre så påbörjas en bakterietillväxt, som sedan förökar sig mer för varje dag - beroende på hur kallt du har i kylen, hur ofta du öppnar och stänger kylskåpsdörren o.s.v.  I det här fallet har tillverkaren bedömt att 5 dagar är max hållbarhet för bean. Tycker du att den duger även därefter så är det upp till dig förstås, men då får du skylla dig själv om du blir matförgiftad.

    Det behöver inte bli nåt matsvinn för det. Det är väl ingen som behöver mer än 5 dagar på sig att förtära en liten såsburk. Antar att den är avsedd för 4 portioner. Förstår inte problemet.

    Dock har dom konserveringsmedel i sina produkter, och nej, vistas ute i luften gör inte det du säger.


    Och endast 5 dagar är riktig nonsens av dom, de skriver 5 dagar för att de vill att du ska slänga bean.
    Visste du inte om detta?


    Samma gäller på en satans massa andra råvaror, en del av dessa blir aldrig någonsin dåliga.


    Anonym (Bästföre) skrev 2024-06-19 13:17:42 följande:
    Knappast.

    Här är vad som gäller för Garants bea:

    Öppnad förpackning är hållbar upp till fem dagar i kylskåp.

    Bearnaisesås - City Gross

    Haha, det dom säger är ren jävla nonsens :lol:


    Det skulle väl vara om man kontaminerat sin sås som 5 dagar gäller.
    Anonym (Matkollen) skrev 2024-06-19 13:42:54 följande:
    Du får såklart slänga vad du vill men färdiga såser håller betydligt längre än 5 dygn, i synnerhet om såsen innehållet vinäger vilket beasås gör.

    Den innehåller även konserveringsmedel.


    Skulle säga utan problem håller en bean som inte är kontaminerad upp till en månad efter öppnandet.


    Anonym (Bästföre) skrev 2024-06-19 13:46:04 följande:
    Jag tvivlar på att tillverkaren har missat att den innehåller vinäger när de fastställde hållbarheten.

    Fattar du inte att de försöker lura dig?


    Anonym (Bästföre) skrev 2024-06-19 14:17:40 följande:
     
    Du har uppenbarligen ingen kunskap om livsmedelshygien. Skulle rekommendera ett besök på Livsmedelsverkets sida, där man bl.a. kan läsa:

    "I kylskåp håller tillagad mat ofta flera dagar, ibland upp till ungefär en vecka."

    Förvaring av kylvaror (livsmedelsverket.se)

    Men nu är det en steril produkt som har konserveringsmedel.
    Så det ger oss inget det du gav där.


    Anonym (Bästföre) skrev 2024-06-19 14:26:54 följande:
    Det är snarare du som skämmer ut dig gång på gång, som hasplar ur dig okunskaper utan att styrka med källor. Ja, bearnaise är en tillagad produkt. Den växer inte på träd.

    Jag måste förmoda att du är ett barn och jag vill inte bli otrevlig mot barn, så jag sätter punkt här.

    Du har inte styrkt något med källor, däremot har du pratat om annat.


    Anonym (Matkollen) skrev 2024-06-19 14:35:41 följande:
    Ingen i tråden håller med dig så du vet nog själv svaret på den frågan. Fortsätt du att kasta mat som passerat 5 dagar, men det förändrar inte det faktum att du har fel.

    Undrar hur det går med andra varor för denna användare, för det låter som det åker i soporna samma dag som bästföredatumet.
    Och sicket jävla slöseri det är, hade tom en på jobbet som alltid slängde mjölken två dagar före bästföredatumet :lol:


    Har du hört något så tokigt någon gång?


    Detta med 5 dagar efter öppnandet, det är bara av en enda orsak och få dig slänga bean och sen köpa en ny istället.
    För det är vad lurendrejeriet med bästföredatum handlar om och att du ska slänga bra mat.


    Det är inte mycket saker som jag bryr mig om bästföredatum på, har två som jag totalvägrar köpa nära bästföredatum.
    Och det är fläskkött och kyckling, för det sker alldeles för ofta att dessa kött kan vara dåliga vid detta datum.
    Nötkött gör inget om det går en månad över oftast och om det är bra packat.


    Kräm fräs har jag haft som gått 6månader över bästföredatumet och smakat fenomenalt gott.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Supporter
    Så här länge håller maten efter bäst före-datum i öppnad förpackning:
     
    Mjölk och grädde: Upp till en vecka.
     
    Yoghurt: 7?10 dagar.
     
    Crème fraiche: 7?10 dagar.
     
    Gräddfil: 7?10 dagar.
     
    Smör och margarin: Runt en månad eller mer.
     
    Ost: Flera veckor eller så länge den inte är mögligt. Men skär du bort möglet med ett par centimeters marginal så kan du äta resten.
     
    Korv och skinka, kokt: Upp till en vecka.
     
    Bacon: Runt en vecka.
     
    Rött kött (nöt, lamm, gris): 3?5 dagar.
     
    Ägg: Upp till flera månader.
     
    Rå, obehandlad fisk: Ett dygn.
     
    Kallrökt fisk: 3-4 dagar.
     
    Varmrökt fisk: Upp till en vecka.
     
    Gravad fisk: 3-4 dagar. Lägg gärna över fisken på ett fat och täck med plast.
     
    Sill i klar lag: Industritillverkad sill i klar lag kan hålla i flera månader om den förvaras i kyl och om lagen täcker sillen.
     
    Sill i krämig lag: 2?3 veckor.
     
    Kaviar på tub: Minst 6 månader.
     
    Kaviar, fiskrom i glasburk: 3?4 dagar.
     
    Ansjovis och andra fiskar i konserv: Använd direkt eller lägg över i en glas- eller plastburk och behandla som en färskvara, max 2?3 dagar i kyl.
     
    Gurka, rödbetor mm på burk: Upp till tre månader.
     
    Oliver i lag: Upp till två veckor (häll över i glasburk).
     
    Pesto: Upp till två veckor.
     
    Tacosås: Upp till en vecka.
     
    Kokt potatis: Upp till 5 dagar (i skål med hushållspapper över).
     
    Kokt ris: 2?3 dagar i burk med lock.
     
    Kokt pasta: Minst 5 dagar i burk med lock.
     
    Källor: Livsmedelverket, SVT, Direktchark, Sjömatsfrämjandet, Rydbergs, Icakuriren, Arla, Konsumentföreningen Stockholm

    www.land.se/mat-dryck/sa-lange-haller-mat-i-oppnad-forpackning-i-kylen
  • klyban
    Supporter skrev 2024-06-29 15:03:49 följande:
    Beasås i kylen
    Så här länge håller maten efter bäst före-datum i öppnad förpackning:
     
    Mjölk och grädde: Upp till en vecka.
     
    Yoghurt: 7?10 dagar.
     
    Crème fraiche: 7?10 dagar.
     
    Gräddfil: 7?10 dagar.
     
    Smör och margarin: Runt en månad eller mer.
     
    Ost: Flera veckor eller så länge den inte är mögligt. Men skär du bort möglet med ett par centimeters marginal så kan du äta resten.
     
    Korv och skinka, kokt: Upp till en vecka.
     
    Bacon: Runt en vecka.
     
    Rött kött (nöt, lamm, gris): 3?5 dagar.
     
    Ägg: Upp till flera månader.
     
    Rå, obehandlad fisk: Ett dygn.
     
    Kallrökt fisk: 3-4 dagar.
     
    Varmrökt fisk: Upp till en vecka.
     
    Gravad fisk: 3-4 dagar. Lägg gärna över fisken på ett fat och täck med plast.
     
    Sill i klar lag: Industritillverkad sill i klar lag kan hålla i flera månader om den förvaras i kyl och om lagen täcker sillen.
     
    Sill i krämig lag: 2?3 veckor.
     
    Kaviar på tub: Minst 6 månader.
     
    Kaviar, fiskrom i glasburk: 3?4 dagar.
     
    Ansjovis och andra fiskar i konserv: Använd direkt eller lägg över i en glas- eller plastburk och behandla som en färskvara, max 2?3 dagar i kyl.
     
    Gurka, rödbetor mm på burk: Upp till tre månader.
     
    Oliver i lag: Upp till två veckor (häll över i glasburk).
     
    Pesto: Upp till två veckor.
     
    Tacosås: Upp till en vecka.
     
    Kokt potatis: Upp till 5 dagar (i skål med hushållspapper över).
     
    Kokt ris: 2?3 dagar i burk med lock.
     
    Kokt pasta: Minst 5 dagar i burk med lock.
     
    Källor: Livsmedelverket, SVT, Direktchark, Sjömatsfrämjandet, Rydbergs, Icakuriren, Arla, Konsumentföreningen Stockholm

    www.land.se/mat-dryck/sa-lange-haller-mat-i-oppnad-forpackning-i-kylen

    Det intressanta är att listan inte stämmer så bra och med den praktiska verkligheten.
    Men antar att de är av en orsak, och att orsaken är att det är svårt och skriva ett sista förbrukningsdag, och att de vill ha lite marginal.

    Ta både grädde och mjölken, så kan dessa hålla både två och tre veckor till, men skoj att de säger ägg flera månader, som komiskt nog håller även det längre än så.
    För på ägg har vi löjligt kort bästföredatum.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Supporter
    klyban skrev 2024-06-29 15:43:27 följande:

    Det intressanta är att listan inte stämmer så bra och med den praktiska verkligheten.
    Men antar att de är av en orsak, och att orsaken är att det är svårt och skriva ett sista förbrukningsdag, och att de vill ha lite marginal.

    Ta både grädde och mjölken, så kan dessa hålla både två och tre veckor till, men skoj att de säger ägg flera månader, som komiskt nog håller även det längre än så.
    För på ägg har vi löjligt kort bästföredatum.


    Du missar alla faktorer som spelar in. Hur kallt du har i kylskåpet. Eller om du låter den skivade skinkan stå framme till frukosten en timme varje morgon mitt i sommaren. Då börjar det ju utvecklas listeriabakterier direkt.
  • klyban
    Supporter skrev 2024-06-29 15:51:52 följande:
    Du missar alla faktorer som spelar in. Hur kallt du har i kylskåpet. Eller om du låter den skivade skinkan stå framme till frukosten en timme varje morgon mitt i sommaren. Då börjar det ju utvecklas listeriabakterier direkt.

    Varför skulle jag ha missat det för?
    Är listan sommaranpassad?
    Undrar då du pratar om sommar där också.


     


    Jag ska säga dessa tider livsmedelsverket gett är ganska långt ifrån vad som jag ser i min verklighet och där ingredienserna håller bra längre än vad de säger.


    Men jag misstänker det är för att de vill vara på den säkra sidan, än att folk ropar och är ledsna över att de följt ett råd de har och att det inte stämde.
    Så är dom mer skyddade nu än om man skulle återge hur länge faktiskt ingredienser och mat håller.


     


    Listeria?
    Det är oftast inget som är förknippat med svenska ingredienser, men visst ett par undantag finns.
    Dock dessa är ju ingredienser som man är normalt vaksamma på sedan innan.


     


    Listeria är väl inte speciellt aktuellt med färdig bea, skulle gissa att konserveringsmedlet skulle även ta död på listerian om man tillsatte den i bean medvetet.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Supporter
    klyban skrev 2024-06-29 16:09:36 följande:

    Varför skulle jag ha missat det för?


    För att du uttrycker dig med att "det håller si och så mycket längre" men du nämner ingenting om vilka förhållanden.
    klyban skrev 2024-06-29 16:09:36 följande:

    Jag ska säga dessa tider livsmedelsverket gett är ganska långt ifrån vad som jag ser i min verklighet och där ingredienserna håller bra längre än vad de säger.



    Kanske för att din definition av "hållbarhet" inte är densamma som andras. Du kanske är en sån som bara tar bort mögelfläcken från brödet och tror att resten är okej, trots att den synliga delen av mögelsvampen bara utgör en bråkdel av den totala. Det är därför vi har instanser som Livsmedelsverket, som vet lite bättre än dig och kan ge generella rekommendationer.
    klyban skrev 2024-06-29 16:09:36 följande:

    Listeria?


    Det är oftast inget som är förknippat med svenska ingredienser, men visst ett par undantag finns.
    Dock dessa är ju ingredienser som man är normalt vaksamma på sedan innan.



    För det första är 70% av alla våra livsmedel importerade. Vi hade ett stort utbrott av listeria i Sverige så sent som förra sommaren. Vakuumförpackad kallrökt eller gravad lax, skivat köttpålägg och paté, mögelostar, kittostar och mjölk är exempel på livsmedel som kan innehålla bakterien listeria.
  • klyban
    Supporter skrev 2024-06-29 16:24:35 följande:
    För att du uttrycker dig med att "det håller si och så mycket längre" men du nämner ingenting om vilka förhållanden.
    klyban skrev 2024-06-29 16:09:36 följande:

    Jag ska säga dessa tider livsmedelsverket gett är ganska långt ifrån vad som jag ser i min verklighet och där ingredienserna håller bra längre än vad de säger.



    Kanske för att din definition av "hållbarhet" inte är densamma som andras. Du kanske är en sån som bara tar bort mögelfläcken från brödet och tror att resten är okej, trots att den synliga delen av mögelsvampen bara utgör en bråkdel av den totala. Det är därför vi har instanser som Livsmedelsverket, som vet lite bättre än dig och kan ge generella rekommendationer.
    För det första är 70% av alla våra livsmedel importerade. Vi hade ett stort utbrott av listeria i Sverige så sent som förra sommaren. Vakuumförpackad kallrökt eller gravad lax, skivat köttpålägg och paté, mögelostar, kittostar och mjölk är exempel på livsmedel som kan innehålla bakterien listeria.

    Jag uttrycker mig om livsmedel och de normala förhållanden, men det är ju en halmgubbe som argument som du gör.
    Då en sådan här diskussion måste bara handla om korrekt förvarande råvaror.
    För med halmgubben berättar du bara om de gånger som man inte förvarar de korrekt.

    Du antar vad jag gör med saker som möglar, varför gör du det för?
    Det enda som jag hanterar mögel med, det är ost och tar bort och är inget problem även om möglet när längre in än det synliga.
    Fattar du inte vad livsmedelsverket gör?
    De pratar inte om ytterligheterna, utan de pratar om inom marginalen.(Förstår du inte detta?)
    I verkligheten så blir normalt inte ingredienser, råvaror eller tillagat dåliga ens nära vad livsmedelsverket säger.

    Och det är kända livsmedel som har listeria problem.
    och detta betyder de som inte har ett listeria problem från början, får inte det senare  heller.
    Och du tar upp livsmedel som har ett problem, och ingen förnekar dessa.
    Så utan adressera det sakligt vad som ger listeria problem, så säger du att listeria är ett problem.
    Men är inte ett problem mer än för vissa livsmedel.
    Så vad är ditt argument att göra det såpass generellt och utan berätta att det aldrig kan vara ett problem för vissa livsmedel?


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Beasås i kylen