• Blåbärssaft

    Saknar livet innan graviditeten

    vissa verkar älska att vara gravida medan vissa (som jag) inte uppskattar det typ alls? Samtidigt är vi ju många som går och väntar på att få träffa den lille, oavsett om vi uppskattar det gravida tillståndet eller ej. 

    Är gravid i v.18. Finns mycket jag saknar som att kunna träna hårt utan att må dåligt efteråt, att kunna ta ett glas vin med vännerna, att uppskatta morgonkaffet, att kunna klä mig i vanliga kläder, att sova bra på natten, att inte vara dyngtrött osv. 


    Detta är inget klagomål enbart en känsla av saknad. Det är ju ?bara? 5 månader kvar i detta tillstånd (vilket såklart kan förändras under tiden). Efter födsel tänker jag att det mesta blir möjligt (med lite olika tidsperspektiv). Men till frågan; Hur kan jag uppskatta livet som gravid mer? Hur kan jag njuta av nuet när jag inte tycker att det finns så mycket njut kvar (eftersom hård träning går bort, det är ett jidder varje morgon att hitta några vettiga kläder till jobbet, är trött på dagen och har därför svårt att vara effektiv, drömmer mycket mardrömmar osv)? Vad är ditt go-to-njut? Vad gör du för att inte gå och vänta, utan istället försöka att leva i nuet? 

  • Svar på tråden Saknar livet innan graviditeten
  • Agda90

    När jag mådde så som du gör nu då sjukskrev jag mig. Jag var hemma en vecka. Sov, sov, sov, sov och sov. Det gjorde stor skillnad. 

    Lyssna på kroppen är mitt råd. Den säger ifrån om hård träning. Men det finns annan motion man kan göra som inte är hård men bra för kroppen. Yoga och promenader t.ex. 
    När bebisen är född då kommer du inte heller kunna träna hårt första tiden. Man vill ju läka ordentligt och inte riskera framfall. 

    När det gäller det där med ett glas vin. Du kan ju fortfarande träffa vännerna och det finns goda alkoholfria alternativ att dricka. 

    Kaffe kunde jag inte dricka de första 3 månaderna. Sen vände det och jag kunde njuta av den där koppen till frukost utan problem. 

    Mitt bästa råd är att du accepterar nu läget och att saker och ting är i en konstant förändring. Så kommer det att vara ett tag framöver.

  • Fjäril kär

    Motion kan du ju fortfarande ägna dig åt, hitta en form som din kropp mår bra av så kan du fortsätta.  Var bara beredd på att behöva ändra varianter av träning ju längre fram i graviditeten du kommer. Yoga, simning, promenader, cykla eller klassisk hemmagympa framför tv och nån instruktör i rutan.  Finns massor du kan göra. 

    Sov när du behöver och lyssna på kroppen. Kanske behöver du se över dina dagar och prioritera mer sömn så du orkar med din vardag. 

    Inget hindrar dig från att träffa vänner. Det kan du ju göra ändå. Finns många alkoholfria varianter som är goda och som du mycket väl kan unna dig då och då. Huvudsaken är väl att ni inte slutar träffas? Vad du dricker ska väl inte spela någon roll?  

    Kaffet ja.. det kom och gick för mig under mina graviditeter . Vissa veckor gick inte alls och plötsligt sen kunde jag dricka kaffe nån månad och sen gick det inte igen... däremot lärde jag mig att te funkade som utmärkt ersättning och lärde mig dricka mer lyxigare varianter än bara pås-te. 

    Kläder... satsa några hundralappar på bra kläder som din mage får plats i och som du kan ha ett tag. Ingen idé att klämma ner sig i vanliga kläder som sitter åt på fel ställen. Leta mammakläder så blir det genast bekvämare och det blir lättare att klä på sig på morgonen.  Mammakläder är ju precis som vanliga kläder . 

    I övrigt tyckte jag det var mysigt att läsa på om graviditeten och vad som hände vecka för vecka i magen . Det lärde mig också vilka förväntningar jag kunde ha om mående och förväntningar på hur kroppen skulle förändras. Jag skrev också upp när jag kände rörelser , sammandragningar och annat för att jämföra med vad jag lärde mig  och jämföra  hur jag mådde. 

    Jag hade också nytta av att göra något konkret. Jag fixade med det som skulle vara barnrum. Köpte säng och skruvade ihop.  Målade och tapetserade. Fixade med barnvagn. Babykläder . Skötbord osv.. det blev ett projekt som fick tiden att gå . 

  • Blåbärssaft

    Tack för idéer. Tror både att få tid att vila upp sig vore bra men också att ha ett projekt som en känner att en orkar med. Får inte bli för övermäktigt bara. 

    Vad gäller träning så fortsätter jag träna. Kör styrketräning på gym, övningar hemma, cyklar till jobbet, går på spinning, går promenad varannan dag. Yoga har det inte blivit så mycket med även om jag brukar yoga som komplement till min annars tuffa träning. Saknar endorfinerna, kicken av hög musik och få känna att kroppen jobbar. Tyvärr fungerar det inte nu. blir betydligt lugnare även om jag kör spinning och styrkepass. Jag orkar inte lika mycket och blir andfådd som en tok. Men jag uppskattar att jag ändå kan röra på mig. 


    Kanske ska tillägga att kaffet är det bästa jag vet på dagen. Dricker inte mycket i vanliga fall men älskar den koppen jag tar på morgonen. Sådan lyx att få den där koppen. Nu när jag dricker den ger den mig inget. Smakar annorlunda. Har tyvärr inte hittat någon bra ersättning. 


    Jag tycker mycket av min uppskattning i livet finns i det lilla. Att få träna ett hårt pass på morgonen innan frukost eller efter jobbet. Att känna smaken av ett varmt kaffe på morgonen, att få avnjuta ett glas vin till maten. Jag tycker också om att prestera på jobbet och att greja hemma (renovering, odla osv). Tyvärr finns inte orken för allt och det är okej. Jag accepterar det men livet blev visst lite tråkigt. Det där som en är van vid att få göra och orka med. Att inte behöva sova 1-2 h vid lunch för att orka jobbet. Jag känner stor tacksamhet i de små grejerna och det jag haft. Jag älskar mitt liv i vanliga fall! Njöt mycket av det då också. Min fundering är nog mer över hur jag kan vända detta och uppskatta det som är nu. Försöker njuta av min lugnare träning men det är svårt. Det påminner mig om det jag inte kan. Har gråtit efter passen för att jag inte orkar det jag vill. Så på så vis antar jag att jag har svårt att acceptera glappet mellan min starka vilja och driv samt vad jag faktiskt klarar av just nu. Med vännerna som dricker alkohol kan jag tyvärr få känslan av utanförskap. Inte så kul att hänga med på vinprovningar tex. Men jag försöker uppskatta det och se att det är roligt att träffas. Men visst skapas det små små känslor inom mig som bygger upp en ledsamhet. Det är en känsla jag vill ändra på! Att hitta njutet och tacksamhet i det som jag faktiskt kan och får uppleva vill jag se och uppskatta men det är tufft. Klart det känns fantastiskt att få ett barn men eftersom det är första barnet är det svårt att förstå vilken gåva det säkerligen är. Men jag känna ändå tacksamhet för barnet <3 

  • Deeru

    Omg. Njut av att vara gravid. När ungen är ute sen kommer du sakna graviditeten. Barn är skitjobbiga :P

  • Blåbärssaft
    Deeru skrev 2024-04-19 17:41:46 följande:

    Omg. Njut av att vara gravid. När ungen är ute sen kommer du sakna graviditeten. Barn är skitjobbiga :P


    Hehe på något sätt känns det lättare. 
  • Maymom
    Blåbärssaft skrev 2024-04-19 18:05:29 följande:
    Hehe på något sätt känns det lättare. 
    Hehe, det är ditt första barn va?
    Man kan se graviditeten som en förberedelse för vad som komma skall?😁😉
  • Blåbärssaft
    Maymom skrev 2024-04-19 23:31:00 följande:
    Hehe, det är ditt första barn va?
    Man kan se graviditeten som en förberedelse för vad som komma skall?😁😉
    Mm. Hade inte tänkt eller räknat med att bli deprimerad på köpet. Tänker att det är en tankeprocess och en mental förändring som krävs därav min fråga om tips. 
  • Maymom
    Blåbärssaft skrev 2024-04-20 14:39:52 följande:
    Mm. Hade inte tänkt eller räknat med att bli deprimerad på köpet. Tänker att det är en tankeprocess och en mental förändring som krävs därav min fråga om tips. 

    Köp hem massa alkoholfria bubbel och ha en provning hemma och se vilken du gillar bäst.
    gå på gravidyoga, gravidmassage. 


    baka och frys in så du har lite gott sen när du ammar.

  • Blåbärssaft
    Maymom skrev 2024-04-20 14:57:25 följande:

    Köp hem massa alkoholfria bubbel och ha en provning hemma och se vilken du gillar bäst.
    gå på gravidyoga, gravidmassage. 


    baka och frys in så du har lite gott sen när du ammar.


    Ja en alkoholfri provning är ju kul 😃 
  • Fjäril kär

    Mitt tips är också att försöka vara lite snäll mot dig själv. Graviditet innebär en jäkla hormonell känslostorm delux som ibland har en tendens att förstora upp saker och göra en sådär äckligt PMS-ig ... har man det med sig i bakhuvudet kan man påminna sig själv om att stanna upp och andas och att vissa saker inte är hela världen även om det just nu känns så.  Just därför är yoga bra , att hitta lite olika sätt att kunna njuta i nuet.  Bli lite snäll på sig själv istället för att tycka olika saker suger. 

    Kan man inte ha vinkvällar med kompisar kanske man kan tänka om och bjuda in till kvällar att testa alkoholfria varianter,  spa-kvällar,  baka tillsammans , käka våfflor,  testa smink eller annat.  Kanske planera en baby-shower?  Istället för fester kanske hitta andra aktiviteter tillsammans. Gå på museum,  se nån musikal, teater, boka konsert eller annat. Ni kommer ju ändå behöva ändra ert sätt att umgås när du väl får ditt barn sen. 

    Passa också på att ta hand om dig. Drick något gott, lägg en ansiktsmask,  lyssna på en podd och sjunk ner i ett bad. Vila och återhämtning.  Huden förändras oftast i en graviditet och det kan vara skönt att skämma bort sig själv med bra hudvård och hårvård. 

Svar på tråden Saknar livet innan graviditeten