• Elisabet112

    Ätit kallrökt lax i v 5+2 ;(

    Hej! Är gravid i vecka 6 ( 5+2) och åt kallrökt lax igår med bäst före datum 9/1. Har sån fruktansvärd ångest idag och ångrar verkligen att jag åt det! 😭😭😭 kan inte sluta tänka på det. Snälla, kan någon ge lite lugnande ord! 🙏❤️

  • Svar på tråden Ätit kallrökt lax i v 5+2 ;(
  • Fjäril kär

    Ingen fara. Det är inte så att varken du eller bebis dör av att äta sånt en gång. Ibland får man sånt på färdiga mackor eller inblandad i nån sallad eller liknande och det gör ingenting.  Många är ju gravida utan att veta om det dessutom och äter glatt av allt på sina julbord . 
    Slappna av. 

  • cutepenguin

    Tänk såhär: anledningen till att man ska undvika kallrökt lax är listeria. Men du kan lika gärna få listeria när du INTE är gravid. Hur ofta sker det att du får listeria?

    Oroa dig inte!! ❤️

  • Cereal Killer

    Listeria så pass tidigt i graviditeten orsakar missfall (senare kan listeria orsaka sjukdom hos fostret, fosterdöd och allvarlig sjukdom hos den gravida kvinnan). Missfallsrisken är redan typ 30%, nu blir den då kanske 30,05% istället. Dvs får du missfall skulle du med över 99% sannolikhet fått det även om du inte ätit laxen. Den relativa riskökningen här är alltså försumbar - men den blir högre vid upprepat intag och allt eftersom graviditeten fortskrider. SLVs kostråd syftar inte heller till att helt eliminera risken för listeria/toxoplasmos, utan syftet är att minska intaget av de livsmedel man bedömer medför allra högst risk. 

    Det största problemet här är om du har så lätt att få ångest över saker rent generellt. Brukar du inte reagera såhär så är det helt ok, att överreagera någon enstaka gång är normalt, men märker du att du får återkommande ångest eller stark oro för barnet så skulle jag råda dig att söka hjälp för det tidigt.

  • Anonym (Du borde vara magsjuk)

    Åt du den igår så borde du rimligtvis vara sjuk nu om den innehöll listeria. Du kan alltså pusta ut.

  • Anonym (Linda)
    Elisabet112 skrev 2023-12-25 15:27:07 följande:

    Står inkubationstid På 4-21 dagar? 😪


    Har du överhuvudtaget tagit till dig vad som skrivits? 
Svar på tråden Ätit kallrökt lax i v 5+2 ;(