• Anonym (Nina)

    Vad gör vi med underviktigt barn när vi inte har råd med maten som behövs?

    Jag är ensamstående med en tonåring som är underviktig (bmi 15) pga att han får diarreer av väldigt många sorters kost, och då en större viktnedgång. Diarrerna återkommer flera gånger i veckan. han har upprepade gånger varit hos läkare som remitterat till dietist. Hon har aldrig träffat sonen, bara haft telefonkontakt.

    De har tagit blodprover och avföringsprover, han har haft problemen i flera år. Viss mat gör det värre, tex mjölkprodukter (har tidigare haft mjölkproteinallergi, enligt läkaren har han inte det längre då han testat negativt) tomater och flera andra grönsaker, fett gör det värre, stark mat m.m. Det som hjälpt med viktuppgång har varit att kunna äta det han för dagen känner tat han kan äta, då ofta sådant som lax, kött med kolhydrater till. Han har köpt tillskott som proteinpulver som han kunnat dricka som shakes som gjort det enklare att gå upp i vikt.

    Till saken hör att jag är sjukskriven och får försörjningsstöd för att fylla ut då sjukpenningen inte är tillräckligt hög att leva på, och vi hade behövt ett intyg eller liknande för att han ska kunna få de extra portioner han behöver samt för proteinpulver eller liknande för att han ska fortsätta gå upp i vikt. Dietisten nekar oss detta intyg och säger att hon inte kan göra det och rekommenderar att han äter extra olivolja på maten istället (fast detta just är en trigger för hans diarreer) vi upplever inte alls att dietisten förstår problemen min son har.

    Läkaren skulle dessutom göra uppföljande prover på sonen då man hittat bland annat för höga levervärden, detta har hon glömt göra i en månad. 

    Allt var enklare när sonen tillhörde barnallergimottagningen, nu får han ingen hjälp. Någon som har några förslag eller varit med om liknande?

  • Svar på tråden Vad gör vi med underviktigt barn när vi inte har råd med maten som behövs?
  • Anonym (?)
    Anonym (Nina) skrev 2021-09-21 15:47:21 följande:

    Bra tips, tack. Vad man hittills hittat är en slags organism i magen som man vanligtvis inte behandlar då man anser att den inte brukar orsaka problem (bara ibland), sedan har man sagt att man behandlar det om inget annat hjälper, men att den kommer att komma tillbaka troligtvis. Så det är en sak, det andra är levervärdena, som kanske beror på att han äter mycket just nu? Vet inte, jag är inte läkare. Men man har ju inte utrett så mycket i övrigt heller. Vi ska absolut försöka komma tillbaka till specialistvården.

    Jag anpassar redan nu min mat väldigt mycket, det är inte ett så stort problem för mig egentligen, jag kan leva på ägg och ris och vitaminer typ rätt länge. Men jag tycker egentligen att det är fel att han inte kan få en extra portion mat av något han gillar (han gillar också sushi, :) dock även betydligt billigare saker. Tyvärr räcker försörjningsstöd inte alls långt även om jag anpassar min egen mat och gör ganska billig mat även till sonen, inte när vi måste undvika så många saker som ger diarre. Och kött har vi inte råd med för det mesta, så då är det kyckling eller köttfärs eller ibland lax på extrapris om det finns. Soya får han diarre av. 


    Jag hänger inte med. Har han varit hos specialistvård och blivit tillbakaskickad till vårdcentralen? Varför är han inte utredd för mage /tarmsjukdom?
  • LadyJane
    Törstiga tuppen skrev 2021-09-21 16:01:18 följande:
    Det stämmer inte. För mycket protein i längden skadar njurarna. Det har blivit ett problem för de som vill bygga muskler och trycker i sig massa proteinbars och shakes. vattenlösliga vitaminer som tex c- vitaminer kissar man bara ut. Andra lagras i kroppen ( fettlösliga )
    Då får du informera experterna på området för du påstår att du vet bättre än dem. Man tar bara upp en liten mängd, resten kissar vi ut. För om det inte vore så, varför skulle då muskelbyggare drabbas av problem?

    Att för mycket protein skadar njurarna vet man sedan länge och tyvärr kommer det att ge en epidemi av njursvikt om en inte alltför avlägsen framtid. Det stora problemet är inte muskelbyggare, det är svenssons nyttjande som blir det stora problemet.
  • LadyJane
    Törstiga tuppen skrev 2021-09-21 16:19:24 följande:
    Det var svar till personen som skrev att man kissar ut överblivet protein. Det gör man naturligtvis inte. Fett, kolhydrater och proteinöverskott är energi och lagras i kroppen. För mycket protein över tid, kan skada njurar och är ett problem hos gymkillar som vill bygga mycket muskler eftersom de äter dessa gainers och shakes.
    Kontakta bla njurläkare om din kunskap. Har du tur blir de tacksamma
  • Törstiga tuppen
    LadyJane skrev 2021-09-21 16:53:41 följande:
    Då får du informera experterna på området för du påstår att du vet bättre än dem. Man tar bara upp en liten mängd, resten kissar vi ut. För om det inte vore så, varför skulle då muskelbyggare drabbas av problem?

    Att för mycket protein skadar njurarna vet man sedan länge och tyvärr kommer det att ge en epidemi av njursvikt om en inte alltför avlägsen framtid. Det stora problemet är inte muskelbyggare, det är svenssons nyttjande som blir det stora problemet.
    Överblivet protein blir fett och det man kissar ut är kväve.
  • Anonym (Nina)
    Anonym (?) skrev 2021-09-21 16:50:57 följande:
    Jag hänger inte med. Har han varit hos specialistvård och blivit tillbakaskickad till vårdcentralen? Varför är han inte utredd för mage /tarmsjukdom?
    Han har gått hos specialistvård pga sina allergier. Sedan bedömde de att han istället kunde gå hos primärvården i en viss ålder. Han är inte ordentligt utredd hos specialist för att de inte remitterar honom, de vill prova andra saker först. De har inte ens träffat honom, utan har haft telefonkontakt enbart.
  • Anonym (Nina)
    Anonym (svårt) skrev 2021-09-21 16:19:15 följande:
    Förresten ett tillägg: jag vet hur extremt jobbigt det är att vara förälder till en tonårskille som väger för lite! Din son vill säkert, liksom min, vara en snygg kille och då ingår det att inte vara för smal och tanig.  De ser också sina kompisar vräka i sig helt utan urskillning och känner sig ensamma om att inte kunna äta normalt. De missar ett socialt sammanhang. Det är supertufft mentalt för magra killar.   

    Som förälder blir det tungt att ta hand om oron och alla funderingar. Särskilt när man är ensamstående. Så, vill skriva en liten uppmuntran från mig som haft det som du. 
    tack för förståelsen. Ja, det är just detta. Men också förstås en oro för hans ständiga trötthet. båda leder ju till att det blir jobbigare med sociala sammanhang, han är dock en väldigt social person, men när magen inte fungerar blir det enormt svårt.
  • Anonym (svårt)
    Anonym (Nina) skrev 2021-09-21 17:44:39 följande:

    tack för förståelsen. Ja, det är just detta. Men också förstås en oro för hans ständiga trötthet. båda leder ju till att det blir jobbigare med sociala sammanhang, han är dock en väldigt social person, men när magen inte fungerar blir det enormt svårt.


    Precis som en annan skrev här uppe fick min son ta ett sabbatsår efter grundskolan för det var en ohållbar situation. Det var guld värt såhär i efterhand.
  • Anonym (Matsmältningsenzym)

    Jag vill tipsa om att testa med matsmältningsenzymer. Creon finns att få på recept. De hjälper till att smälta ner maten, tex fett. Brist på dessa ger diarré och magproblem. Speciellt fet mat. Det finns också en form av diarré som kallas gallsaltsmalabsortion. Då upptas inte gallan i tarmarna vilket ger vattniga diarréer.

    Annars får ni bara fortsätta att ligga på vården att utreda. Det är tröstlöst ibland men ge inte upp. En dag hittar ni rätt läkare som kan hjälpa er.

    Det går också att göra en diet på så kallad baskost och sen sakta plocka tillbaka livsmedel för att se vad det är man inte tål. Detta görs i samarbete med dietist.

  • Anonym (Allergibarn)

    Jag tror att din son fortfarande är allergisk mot mjölk att proverna visar negativt säger ingenting nät han fortfarande har symtom. Hade börjat med att plocka bort mjölken igen. Sedan kanske du kan kontakta barnmottagningen istället för vc för att få hjälp

  • Anonym (släkting)

    Jag har en släkting som hade liknande problem (fast med andra matallergier än din son, men med liknande problem). Hon orosanmälde sin egen dotter till socialen och fick hjälp den vägen för två år sedan. Då hade hon kämpat under flera år, mot vården och i motvind. Hon jobbar för övrigt själv inom vården. Dottern hade också en läkare som "inte brydde sig" och min släkting hade inte råd med den specialmat som behövdes, trots att hon arbetar. Hela vårdapparaten gick in och hjälpte dottern, så att hon fick specialistvård efter socanmälan från mamman. Det tog ungefär ett år innan allt föll på plats, men till slut lyckades det. Vården började hjälpa till. Tonåringen fick hjälp med den kost hon behövde och dessutom tog vården det hela på allvar, vilket gjorde att dottern fick RÄTT utredningar kring allergi och undervikt. Och mamman fick ekonomiskt stöd för en del kost, trots hög inkomst.


     

  • Anonym (allergiker deluxe)

    Det låter  som att hans tarm har tagit skada av maten han äter och eftersom ni inte hittar orsaken blir det bara värre och värre.

    1) Problem med mjölkprodukter kan vara en sekundäreffekt av att man antingen är väldigt känslig för gluten eller är veteallergiker. Symptomen av veteallergi kan variera extremt mycket. En del har mycket hud, en del har mycket med mage, en del får värk och trötthet och en del alltihop.

    2) Glutenfri kost är inte glutenfri. Den får innehålla upp till 20 ppm gluten och vi är flera tusen personer som reagerar på mycket mindre än så. Vill man veta hur ens hälsa är utan gluten behöver man prova naturligt glutenfri kost, NGF, men det är mycket svårare än att bara äta glutenfritt. Men klart värt det om man annars mår som din son.

    Finns grupp för det med kostlista på facebook Naturligt glutenfritt-0 ppm.

    Jag blev veteallergiker 2018 och det tog mig 6 månader att läka min tarm. Tappade vikt trots att jag vräkte i mig vispgrädde och nougat förutom all normal mat, vågade inte träna alls utan satt på soffan. Det var också första gången i hela mitt liv som jag fick lågt järnvärde- ännu ett tecken på att tarmen inte tar upp näring normalt.

    Ämnen som kommit från vete kan finnas i nästan allt- kryddblandningar (maltodextrin), gelegodis och nästan all tillverkad glass (glukossirap), tabletter och tuggummi (dextros, maltitol), i kött (druvsocker). Det finns undantag där man använder glukossirap eller druvsocker från majs istället men tillverkare måste inte skriva ut vilket det är och de kan byta hur som helst mellan vete och majs utan att deklarera det.

    Så enda sättet är att patientgruppen håller en kostlista med vilka produkter och märken som funkar för oss. Vården har ingen koll alls och ingen av oss har träffat en dietist som ens begriper skillnaden mellan glutenintolerans och veteallergi, man får ofta vara glad om läkaren gör det.

    3. En annan sak som kan ställa till det är histaminintolerans. Hos en del fungerar inte kroppens DAO-enzym som det ska, det kan ta stryk efter en infektion eller t.ex. av att man bor eller jobbar i mögelhus. Då bryter inte kroppen ner histamin normalt. Även här kan man få en uppsjö av olika symptom, en del har mest mage, en del har mest hjärta/andning, en del har mest hud. 

    När man då äter mat med histamin så blir halten i kroppen för stor och de allergiska symptomen utlöses. Tomater och starka kryddor är typiska saker som inte funkar om man är histaminkänslig. men en intressant skillnad är att de som stabiliserat kroppen ofta tål gula tomater men inte röda. Den enda passerade röda tomatprodukt jag tål idag är Muttis på glasflaska för där är skal och kärnor helt borttagna.

    Olivolja ska egentligen vara en "nolla" ur histaminsynpunkt men jag tål inte det heller efter att jag blev histaminintolerant.
    Rapsolja, kokos och smör är det enda fett jag tål helt förutom fett i kött.
    Solros-, nöt och mandeloljor innehåller histamin.

    Alla fermenterade mjölkprodukter ger också problem om man är histaminintolerant och man kan inte äta lagrad ost. Jag tålde bara mjölk, smör och grädde, samt någon färskost, första halvåret. Nu kan jag äta små mängder lagrad ost men jag får lida för det dagen efter.

    Och viktigast: Histamin fortsätter bildas i all mat efter tillagning. Det enda som stoppar det är frysning. Man kan alltså inte äta rester som stått i kylen. Man måste ha färsk mat, eller direktfryst protein, som töas fort och lagas, och sen fryses om det ska ätas en annan dag. Fågel, vilt och fisk (utom laxfiskar) tåls bättre än nöt, som tåls bättre än gris.

    Antihistaminer kan dämpa en del av symptomen men om tarmen är skadad och i kostant höginflammatoriskt läge så hjälper de rätt lite. De som nyss brutit ut i histaminintolerans kan behöva 3-4 ggr dagsdosen av vanliga antihistaminer (som man tar mot pollenallergi osv), och det finns även andra antihistaminläkemedel som är specifikt för magen, Lomudal-GI, t.ex. Men för att få tag i dem måste man komma till en allergiläkare som vet något om detta, och det är svårt på många håll i landet. 

    De lämpligaste antihistaminerna vid histaminintolerans med mest magsymptom är desloratadin (obs inte de med blå färg, de reagerar många på, tillverkaren glenmark ska det vara). Har man mycket eksem tar man cetirizin.

    Jag blev histaminintolerant efter covid, och det blev minst 25 personer till som har hittat vår patientgrupp på facebook:

    Histaminintolerans (den stängda gruppen)

    Där finns kostlistor som lär en undvika histamin, så kan man se om det blir bättre av det.

    4. Salicylater och oxalater- är ännu ovanligare överkänsligheter, som också har egna listor och kan läsas på om.

    5. Konserveringsämnen- E202 (kaliumsorbat) och E211 (natriumbensoat) blev jag överkänslig mot redan i tonåren. Om man inte tål bensoater så tål man t.ex. inte lingon heller, då de naturligt innehåller bensoesyra.

    Men om man lyckas utesluta det man inte tål och läka kroppen minst 6 månader så kan man sedan ibland äta mindre mängder av det som gav reaktion tidigare, om det gäller en intolerans.

    6. Tillsatt citronsyra är en bov för många, pga hur den framställs. Både många veteallergiker och histaminintoleranta behöver undvika tillsatt citronsyra och det är svårt då tillverkarna till och med har börjat knöla ner den i krossad tomat nuförtiden.
    --

    Den senaste personen som hittade till vår grupp för histaminintoleranta hade varit feldiagnosticerad av vården i 19 år innan en läkare kom på att -aha, du är nog histaminintolerant!

    IBS och atopisk hud var allt hon fick höra, och så recept på recept med kortison, antihistamin och en massa onödiga och jobbiga magundersökningar, när det bara var kosten som var helt fel.

    För att undvika hennes öde- för kostdagbok, våga testa olika eliminationsdieter. Man måste bli forskare och expert på sin egen kropp om man vill bli bättre för läkaren vet för lite och lever inte i din kropp 24/7 som du gör.

    Dokumentera vad som äts, symptom, tid från mat till diarre, allmäntillstånd- trött, deppig, ångest? Många av de symptomen hör ihop med en tarm som inte fungerar som den ska.

  • Anonym (Nina)
    Anonym (allergiker deluxe) skrev 2021-09-22 20:44:25 följande:

    Det låter  som att hans tarm har tagit skada av maten han äter och eftersom ni inte hittar orsaken blir det bara värre och värre.

    1) Problem med mjölkprodukter kan vara en sekundäreffekt av att man antingen är väldigt känslig för gluten eller är veteallergiker. Symptomen av veteallergi kan variera extremt mycket. En del har mycket hud, en del har mycket med mage, en del får värk och trötthet och en del alltihop.

    2) Glutenfri kost är inte glutenfri. Den får innehålla upp till 20 ppm gluten och vi är flera tusen personer som reagerar på mycket mindre än så. Vill man veta hur ens hälsa är utan gluten behöver man prova naturligt glutenfri kost, NGF, men det är mycket svårare än att bara äta glutenfritt. Men klart värt det om man annars mår som din son.

    Finns grupp för det med kostlista på facebook Naturligt glutenfritt-0 ppm.

    Jag blev veteallergiker 2018 och det tog mig 6 månader att läka min tarm. Tappade vikt trots att jag vräkte i mig vispgrädde och nougat förutom all normal mat, vågade inte träna alls utan satt på soffan. Det var också första gången i hela mitt liv som jag fick lågt järnvärde- ännu ett tecken på att tarmen inte tar upp näring normalt.

    Ämnen som kommit från vete kan finnas i nästan allt- kryddblandningar (maltodextrin), gelegodis och nästan all tillverkad glass (glukossirap), tabletter och tuggummi (dextros, maltitol), i kött (druvsocker). Det finns undantag där man använder glukossirap eller druvsocker från majs istället men tillverkare måste inte skriva ut vilket det är och de kan byta hur som helst mellan vete och majs utan att deklarera det.

    Så enda sättet är att patientgruppen håller en kostlista med vilka produkter och märken som funkar för oss. Vården har ingen koll alls och ingen av oss har träffat en dietist som ens begriper skillnaden mellan glutenintolerans och veteallergi, man får ofta vara glad om läkaren gör det.

    3. En annan sak som kan ställa till det är histaminintolerans. Hos en del fungerar inte kroppens DAO-enzym som det ska, det kan ta stryk efter en infektion eller t.ex. av att man bor eller jobbar i mögelhus. Då bryter inte kroppen ner histamin normalt. Även här kan man få en uppsjö av olika symptom, en del har mest mage, en del har mest hjärta/andning, en del har mest hud. 

    När man då äter mat med histamin så blir halten i kroppen för stor och de allergiska symptomen utlöses. Tomater och starka kryddor är typiska saker som inte funkar om man är histaminkänslig. men en intressant skillnad är att de som stabiliserat kroppen ofta tål gula tomater men inte röda. Den enda passerade röda tomatprodukt jag tål idag är Muttis på glasflaska för där är skal och kärnor helt borttagna.

    Olivolja ska egentligen vara en "nolla" ur histaminsynpunkt men jag tål inte det heller efter att jag blev histaminintolerant.
    Rapsolja, kokos och smör är det enda fett jag tål helt förutom fett i kött.
    Solros-, nöt och mandeloljor innehåller histamin.

    Alla fermenterade mjölkprodukter ger också problem om man är histaminintolerant och man kan inte äta lagrad ost. Jag tålde bara mjölk, smör och grädde, samt någon färskost, första halvåret. Nu kan jag äta små mängder lagrad ost men jag får lida för det dagen efter.

    Och viktigast: Histamin fortsätter bildas i all mat efter tillagning. Det enda som stoppar det är frysning. Man kan alltså inte äta rester som stått i kylen. Man måste ha färsk mat, eller direktfryst protein, som töas fort och lagas, och sen fryses om det ska ätas en annan dag. Fågel, vilt och fisk (utom laxfiskar) tåls bättre än nöt, som tåls bättre än gris.

    Antihistaminer kan dämpa en del av symptomen men om tarmen är skadad och i kostant höginflammatoriskt läge så hjälper de rätt lite. De som nyss brutit ut i histaminintolerans kan behöva 3-4 ggr dagsdosen av vanliga antihistaminer (som man tar mot pollenallergi osv), och det finns även andra antihistaminläkemedel som är specifikt för magen, Lomudal-GI, t.ex. Men för att få tag i dem måste man komma till en allergiläkare som vet något om detta, och det är svårt på många håll i landet. 

    De lämpligaste antihistaminerna vid histaminintolerans med mest magsymptom är desloratadin (obs inte de med blå färg, de reagerar många på, tillverkaren glenmark ska det vara). Har man mycket eksem tar man cetirizin.

    Jag blev histaminintolerant efter covid, och det blev minst 25 personer till som har hittat vår patientgrupp på facebook:

    Histaminintolerans (den stängda gruppen)

    Där finns kostlistor som lär en undvika histamin, så kan man se om det blir bättre av det.

    4. Salicylater och oxalater- är ännu ovanligare överkänsligheter, som också har egna listor och kan läsas på om.

    5. Konserveringsämnen- E202 (kaliumsorbat) och E211 (natriumbensoat) blev jag överkänslig mot redan i tonåren. Om man inte tål bensoater så tål man t.ex. inte lingon heller, då de naturligt innehåller bensoesyra.

    Men om man lyckas utesluta det man inte tål och läka kroppen minst 6 månader så kan man sedan ibland äta mindre mängder av det som gav reaktion tidigare, om det gäller en intolerans.

    6. Tillsatt citronsyra är en bov för många, pga hur den framställs. Både många veteallergiker och histaminintoleranta behöver undvika tillsatt citronsyra och det är svårt då tillverkarna till och med har börjat knöla ner den i krossad tomat nuförtiden.
    --

    Den senaste personen som hittade till vår grupp för histaminintoleranta hade varit feldiagnosticerad av vården i 19 år innan en läkare kom på att -aha, du är nog histaminintolerant!

    IBS och atopisk hud var allt hon fick höra, och så recept på recept med kortison, antihistamin och en massa onödiga och jobbiga magundersökningar, när det bara var kosten som var helt fel.

    För att undvika hennes öde- för kostdagbok, våga testa olika eliminationsdieter. Man måste bli forskare och expert på sin egen kropp om man vill bli bättre för läkaren vet för lite och lever inte i din kropp 24/7 som du gör.

    Dokumentera vad som äts, symptom, tid från mat till diarre, allmäntillstånd- trött, deppig, ångest? Många av de symptomen hör ihop med en tarm som inte fungerar som den ska.


    Ska kolla på detta också. Är själv histaminintolerant, men har inte märkt exakt samma hos sonen förutom tomater, jag har det ju med allt möjligt, tonfisk, rött vin, vindruvor, allt med tomat etc. Försöker allmänt också undvika konserver pga flera anledningar, en av dem är också att det bidrar till en ohälsosam tarmflora. 

    Jag läser alla råd jag får här och tar till mig allt vill jag också påpeka.
  • Anonym (Nina)
    Anonym (släkting) skrev 2021-09-21 23:50:43 följande:

    Jag har en släkting som hade liknande problem (fast med andra matallergier än din son, men med liknande problem). Hon orosanmälde sin egen dotter till socialen och fick hjälp den vägen för två år sedan. Då hade hon kämpat under flera år, mot vården och i motvind. Hon jobbar för övrigt själv inom vården. Dottern hade också en läkare som "inte brydde sig" och min släkting hade inte råd med den specialmat som behövdes, trots att hon arbetar. Hela vårdapparaten gick in och hjälpte dottern, så att hon fick specialistvård efter socanmälan från mamman. Det tog ungefär ett år innan allt föll på plats, men till slut lyckades det. Vården började hjälpa till. Tonåringen fick hjälp med den kost hon behövde och dessutom tog vården det hela på allvar, vilket gjorde att dottern fick RÄTT utredningar kring allergi och undervikt. Och mamman fick ekonomiskt stöd för en del kost, trots hög inkomst.


     


    Mår dottern bra idag? 

    Vi har bokat läkartid idag, så hoppas nu vi får en riktig remiss.
  • Anonym (Nina)
    Anonym (Matsmältningsenzym) skrev 2021-09-21 23:14:05 följande:

    Jag vill tipsa om att testa med matsmältningsenzymer. Creon finns att få på recept. De hjälper till att smälta ner maten, tex fett. Brist på dessa ger diarré och magproblem. Speciellt fet mat. Det finns också en form av diarré som kallas gallsaltsmalabsortion. Då upptas inte gallan i tarmarna vilket ger vattniga diarréer.

    Annars får ni bara fortsätta att ligga på vården att utreda. Det är tröstlöst ibland men ge inte upp. En dag hittar ni rätt läkare som kan hjälpa er.

    Det går också att göra en diet på så kallad baskost och sen sakta plocka tillbaka livsmedel för att se vad det är man inte tål. Detta görs i samarbete med dietist.


    Jag har själv haft gallproblem i många år av olika slag, upprepade gallblåseinflammationer, och nu har den opererats bort. Skulle även kunna vara något med gallan hos sonen då min andra son också har dessa problem. Men läkare får titta på det först.
  • Anonym (Nina)
    Anonym (Allergibarn) skrev 2021-09-21 23:39:02 följande:

    Jag tror att din son fortfarande är allergisk mot mjölk att proverna visar negativt säger ingenting nät han fortfarande har symtom. Hade börjat med att plocka bort mjölken igen. Sedan kanske du kan kontakta barnmottagningen istället för vc för att få hjälp


    Ja, jag misstänker att det kan vara så med. Men sonen vill absolut inte sluta med mjölk nu och säger att han även får besvären utan mjölk i flera veckor och därför tror han inte att det beror på enbart mjölk. Han äter dock väldigt små mängder nu också. Jag lagar bara mjölkfritt, men han lyssnar ju mer på läkaren än på mig och kan gärna köpa något med mjölk med sina kompisar ute.
  • Anonym (Nina)
    Anonym (svårt) skrev 2021-09-21 18:21:36 följande:
    Precis som en annan skrev här uppe fick min son ta ett sabbatsår efter grundskolan för det var en ohållbar situation. Det var guld värt såhär i efterhand.
    Hittills hänger han med i skolan, men mycket blir hemifrån tyvärr. De har dock möjlighet att delta på distans med pga pandemin men trist när han inte träffar kompisarna lika mycket.
  • Anonym (allergiker deluxe)
    Anonym (Nina) skrev 2021-09-22 22:40:25 följande:
    Ska kolla på detta också. Är själv histaminintolerant, men har inte märkt exakt samma hos sonen förutom tomater, jag har det ju med allt möjligt, tonfisk, rött vin, vindruvor, allt med tomat etc. Försöker allmänt också undvika konserver pga flera anledningar, en av dem är också att det bidrar till en ohälsosam tarmflora. 

    Jag läser alla råd jag får här och tar till mig allt vill jag också påpeka.
    Om du själv är histaminintolerant kan man ju misstänka en ärftlig komponent hos din son, men det kanske finns specifika allergier och överkänsligheter som stör också.
  • Anonym (H)
    Anonym (Nina) skrev 2021-09-22 22:42:35 följande:

    Jag har själv haft gallproblem i många år av olika slag, upprepade gallblåseinflammationer, och nu har den opererats bort. Skulle även kunna vara något med gallan hos sonen då min andra son också har dessa problem. Men läkare får titta på det först.


    Även om det verkar vara kostrelaterat, du har fått många insatta råd ovan, så var öppen för andra förklaringar också eller en kombination av flera.

    Framför allt - håll inte tillbaka när du beskriver hur sonen mår, om sonen inte själv vill eller orkar berätta själv. Min erfarenhet av vården är att man måste rada upp problemen i detalj och verkligen understryka att man är orolig. Om man blir för emotionell avfärdas man som en hönsmamma (särskilt om man är ensamstående). Då är det bättre att konstatera att du är djupt orolig, att sonen inte kan leva ett normalt liv och det går ut över hans studier.

    Jag kanske framstår som fördomsfull mot vården men min son var timmar från att bli förlamad och fick genomgå en omfattande akut operation. Han har fått ersättning för vårdskadan eftersom han måste leva med konsekvenserna av vårdens slarv.

    Min erfarenhet är att man måste vara envis och tjatig och komma förbi allmänvården till specialisterna och det fort. I min sons fall fick han fel diagnos otaliga gånger och enda anledningen till att han inte är förlamad idag är att jag _inte_ lyssnade på de felaktiga omdömena utan åkte direkt till akuten med sonen.

    Stå på dig, jag vet att det är tufft, men ge dig inte. Din son måste få hjälp NU.
Svar på tråden Vad gör vi med underviktigt barn när vi inte har råd med maten som behövs?