• Apricospaj

    Era godaste vegetariska recept tack.

    Vilket eller vilka är era bästa recept på vegetarisk mat?

    Om ni inte skriver ut receptet så kan jag tyvärr inte komma in på länkar av någon anledning så skriv gärna namn på receptet och vilken sida man hittar det:)

  • Svar på tråden Era godaste vegetariska recept tack.
  • Anonym (Mums)

    Den här är också återkommande. Åt nyss upp resterna från igår. 


    Paprika- och tomatsås    3 portioner


    En god och kalorisnål sås som passar bra med ris eller pasta.


     


    3                paprikor av valfri färg, medelstora eller stora


    4-5             (kvist)tomater


    1-2             lökar


    1 msk        tomatpuré


    1                vitlöksklyfta


    1                grönsaksbuljongtärning eller motsvarande


                      svartpeppar


                      paprikapulver


     


    1. Hacka lökarna. Skär paprikorna i ganska små bitar.


    2. Skålla tomaterna och dra av skinnet. Skär tomaterna i bitar.


    3. Stek löken utan att den får färg.


    4. Lägg i paprikan och stek några minuter, beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha. 
    Tillsätt tomaterna och tomatpurén. Fräs några minuter under omrörning. Tillsätt lite vatten så det inte fastnar i botten och så att du får önskad konsistens.


    5. Pressa ner vitlöksklyftan och smula ner buljongtärningen.


    6. Koka såsen några minuter och smaka av med svartpeppar, paprikapulver och kanske lite mera tomatpuré.

  • brallison

    Koreansk spenatsallad
    150 g färsk spenat
    1 gul lök (hackad)
    1 vitlöksklyfta
    3 ml olja
    2 nypor chillipulver
    1 krm paprika
    1 tsk sesamfrön
    1 msk sojasås
    salt
    Koka upp vatten, lägg i spenaten - rör om i ca 30-40 sekunder, häll av varmt vatten och häll på kallt vatten - låt stå 10-20 sec.
    Häll av vatten och låt rinna av allt, samt krama ur överskott av vatten. Lägg spenaten i en skål.
    Värm upp stekpanna med olja, lägg i hackade lök, paprika- och chillipulver, stek tills löken får fin färg (ca 3 min).
    Lägg över löken mmed oljan till spenaten, pressa dit även vitlöken. Tillsätt sojasås, salt, rör om väl och strö på sesamfrön. Klart! Man kan servera direkt, dock tyckte jag att salladen smakade ännu godare dagen efter, när alla smaker verkligen blandades.

  • Apricospaj

    Vad roligt att så många svarat. Väldigt roliga recept som låter väldigt goda:)

  • Anonym (Jari Mustalainen)

    Terve, här är bästa tips på äkta finsk mellanmål.

    Finsk plåbärssmoothie

    6 cl Koskenkorka
    1 liten sked plåbär

    mixa jävligt hårt.  Ställ i sylen en timme, trick med sug rör.

  • Mrs Moneybags

    Igår åt jag detta:

    Svartkål som jag hade stekt i olivolja med en hackad vitlök och hackad vårlök. Häll på 1 dl matlagningsgrädde och salt och peppar. 

    Ät tillsammans med tortellini, parmesan och hackade valnötter. 

    Mycket gott! Ringla gärna lite extra olivolja över på tallriken. 

  • Mrs Moneybags

    Jag brukar också ofta göra någon variant på den här linssalladen. 
    www.coop.se/recept/belugalinssallad-med-dill-chili-sotpotatis


    Belugalinssallad med dill, chili & sötpotatis
    Ingredienser(11)

    2 dl belugalinser eller puylinser
    400 g sötpotatis skuren i 2 cm tjocka bitar
    strimlad rödlök
    finstrimlad röd chili
    1 msk olivolja
    Dressing:

    0.5 citron, saft och finrivet skal
    3 msk olivolja
    1 msk japansk soja eller tamari
    0.5 tsk chilipulver
    1 tsk örtsalt
    0.5 dl hackad dill + till garnering
    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°.
    Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Skölj av och låt svalna något.
    Lägg sötpotatis, rödlök, chili och olivolja i en ugnsform. Rosta tills sötpotatisen är mjuk och har fått lite färg, ca 20 min.
    Dressing
    Blanda citron, olja, tamari, chilipulver och örtsalt till en dressing. Vänd ner linser och dill.
    Blanda sötpotatisen med linserna och häll upp i ett serveringsfat. Garnera med dillvippor.
  • Bella 2020

    Gillar Risotto, gärna med Karl Johan-svamp. Blir toppen med torkad svamp. Toppa m grillad sparris och rostade hackade hasselnötter tex och lite brynt smör. Jamie Olivers grundrecept för Risotto. Googla. Addera svampen och merparten av vattnet från när du blötte upp den. Men inte det sista, kan vara skräp i. Grönsaksfond.

    Ljummen sallad på grillade grönsaker, fetaost eller chevre samt en honungsvinaigrette. Matvete eller lite pasta i om man behöver/vill ha.

    Kroppkakor m Lingon.

    Pasta med en kantarellsås, m vitt vin, schalottenlök, finhackad gul paprika, en liten finhackad skalad urkärnad tomat samt grädde o fond.

    Spenatsoppa, redd. M ägghalva.

    Crepes m nån god ost (kolla in menyerna på riktiga creperier) och grönsaker.

    Göra mackor på hembakat bröd. Fyll m det du gillar. Grilla i ugn.

    Ägg Benedict. På toast m spenat och hemslagen sås.

    Hemmagjord minestrone.

    Fransk löksoppa. Sjukt gott!

    Det mesta av recepten ovan är väldigt klassiska, så sök recepten från duktiga kockar/matskribenter så kan det liksom inte gå fel. Som Myllimäki, Paul Svensson eller Anna Bergenström. Kolla ratings på receptet.

  • Utvandraren2

    Jag är inte vegetarian, men har nyligen hittat sajten undertian.com. Har testat några recept där och till och med min make tycker de är goda, och han avskyr egentligen vegetariskt.

  • Anonym (Mums)

    Dagens lunch bestod av spenatsoppa. De första gångerna jag lagade spenatsoppa blev jag besviken för blev så tunt och blaskigt. Med det här receptet blir det fyllig och härlig soppa. Att använda fryst, hackad spenat är hemligheten, de jag tidigare testade var alla med färsk spenat. Dessutom slipper man mixa.

    Enligt det här receptet har jag gjort flera gånger. Lätt och gott. Jag använder mindre mängd vatten, som alltid då jag gör släta soppor, för vill ha dem ganska tjocka.


    Spenatsoppa


    4 portioner


    15 minuter


     


    2 msksmör


    3 msk(ideal)vetemjöl


    1 dlgrädde


    1 lgrönsaksbuljong


    300 gfryst, hackad spenat


    2 krmpeppar


    ev salt

    4 hårdkokta ägg


     





    Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet så det blandar sig. (Om du använder idealmjöl, kan du istället röra ner det försiktigt i grädden och sedan tillsätta smöret.)



     


    Späd med grädden och buljongen.



     


    Låt det koka upp under omrörning och låt det sedan sjuda 3 minuter.



     


    Lägg ner spenaten och låt den tina. När soppan kokat upp, smaka av med salt och peppar. 



     

  • zelling

    Kul tråd med många bra recept!

    Här kommer mina bästa (utan gluten och linser/bönor för er med känslig mage):

    -----------
    Sötpotatis i ugn med fetaoströra
    -Dela sötpotatis i hälften och tillred i ugn, ungefär 30-40 min i 200 grader. 
    -Smula ned ett paket fetaost och blanda med 1 dl creme fraiche. Peppra och ev. tillsätt 1 pressad vitlöksklyfta. 
    -Servera med en fräsch sallad. 
    ----------
    Paneer masala på Arla
    www.arla.se/recept/paneer-masala/
    ---------
    Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor
    www.coop.se/recept/sotpotatissoppa-med-getost-och-pumpakarnor
    ---------
    Bakad potatis med en röra (hemmagjord skagen är min favorit:))
    --------
    Morotssoppa med ingefära och citron
    www.ica.se/recept/morotssoppa-med-ingefara-och-citron-715376/
    -------
    Vegetarisk lasagne a la zelling
    www.ica.se/recept/lasagne-med-halloumi-spenat-och-pumpakarnor-718382/
    Byt ut vatten och lasagneplattor mot skivad zucchini. Fryst spenat mot färsk. 
    -------

  • Anonym (Anonym)
    En favorit är:
    Krossade tomater
    paprika (antingen röd eller grön eller båda) 
    valfria bönor
    gul lök
    vitlök
    salt
    peppar
    paprikapulver
    Broccoli också, och/eller aubergine/zucchini :)
    Allt detta kokar man ihop. 
    Servera med ris eller pasta och en yougurt med vitök i. Är också gott att ha paprika/chili creme fraiche till. 
  • Anonym (Anonym)
    Anonym (Anonym) skrev 2021-02-10 22:31:54 följande:
    En favorit är:
    Krossade tomater
    paprika (antingen röd eller grön eller båda) 
    valfria bönor
    gul lök
    vitlök
    salt
    peppar
    paprikapulver
    Broccoli också, och/eller aubergine/zucchini :)
    Allt detta kokar man ihop. 
    Servera med ris eller pasta och en yougurt med vitök i. Är också gott att ha paprika/chili creme fraiche till. 
    Åh just det, tomatpuré och potatisbitar kan man ha i också. Ja, det går att ha potatis i en gryta och äta ris till. haha :D
  • Mrs Moneybags

    Jag gjorde den här auberginegratängen häromdagen. Väldigt fet, men ack så god. 

    www.koket.se/vegetarisk-auberginegratang-melanzane-alla-parmigiana

    Använde vatten istället för matlagningsvin...


    Ingredienser
    portioner4 - 6 portioner
    2 aubergines (stora)
    1,5 msk salt
    4 klyfta vitlök
    4 msk Zeta extra jungfruolivolja classico
    2 burk Zeta Plommontomater
    1 dl Zeta Matlagningsvin Vitt (eller vanligt vitt vin)
    salt
    svartpeppar, nymalen
    1 kruka basilika, de plockade bladen
    2 förp Zeta Mozzarella Di Bufala Campana, skivade (á 125 g)
    2 dl Zeta Parmigiano Reggiano, grovriven
    Gör så här
    Skiva auberginerna i 0,5 cm tjocka skivor.
    Lägg i en skål och varva med saltet, låt ligga ca 45 minuter så att vätskan dras ur.
    Gör tomatsåsen under tiden. Hacka vitlöken och fräs den i olivolja utan att den får färg i 2 minuter.
    Tillsätt tomater, som du mosar lite med en gaffel, och vitt vin. Koka ihop under 15 minuter, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
    Hacka basilikabladen och rör ner dem i såsen.
    Värm ugnen till 200 grader.
    Torka av aubergineskivorna med ett hushållspapper och lägg dem på en plåt, ringla över lite olivolja.
    Sätt in plåten mitt i ugnen i 15 minuter så att aubergineskivorna blir stekta.
    Höj ugnsvärmen till 225 grader.
    Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, lite parmesan i en smord (med olivolja) ugnsfast form.
    Avsluta med lite sås och toppa med riven parmesan.
    Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
  • Anonym (Mums)

    Den här quorngrytan gillar vi verkligen.

    Jag beklagar att mina recept ser så knäppa ut, men jag har tyvärr ingen möjlighet att redigera dem från det format jag har dem i och som inte passar ihop med sajten.


    Krämig quorn med broccoli och champinjoner



    ca 5 portioner, ca 30 min


    passar utmärkt till pasta


    2 gula lökar


    2-3klyftor vitlök


    15 stsmå champinjoner


    5 dlf ryst broccoli


    1 påse quornbitar


    2½ dl matlagningsgrädde


    2 dlcrème fraiche


    1 dlvitt vin


    2buljongtärningar


    1 dlriven ost


    salt och peppar





    1. Koka broccolin i lättsaltat vatten och låt svalna. Överkoka den inte.


    2. Hacka lökarna och skär champinjonerna i halvor.


    3. Stek lök, champinjoner, pressad vitlök och quornbitar tills de fått färg. 


    4. Häll över grädde, crème fraiche och vin. Späd eventuellt på med mer beroende på vilken konsistens du vill ha.


    5. Tillsätt ost och buljongtärningar. Salta och peppra.


     


    6. Tillsätt broccolin och låt grytan koka någon minut.


     
  • Tow2Mater

    Provade detta idag, det fick en 3 på skalan 1-5 av sonen. Tyckte själv det var helt ätbart. Fräste med lite purjolok, salt och peppar också. Använde konserverade kikärtor och 'ingefärspasta' i tub istället for att riva färsk, det gick mycket snabbt att fixa ihop.

    Kikärtsgryta i röd currysås


    Ingredienser  8   portioner


        6 dl kokosmjölk


        4 st grillade paprikabitar, inlagda


        4 tsk röd currypasta


        2 msk ingefära, färsk riven


        2 st vitlöksklyftor


        2 st röd chili


        2 dl vatten


        1 st grönsaksbuljongtärning


        10 dl kikärtor, kokade


        alternativt 4 dl torkade kikärtor som du själv blötlägger och kokar


        Olja att steka i


        8 port ris


     


    Tillagning


    Koka ris enligt anvisningen på förpackningen.


    Mixa 1/2 burk kokosmjölk med den grillade paprikan till en slät sås.


    Hetta upp olja i en kastrull/större panna. Fräs röd curry, ingefära, vitlök. Hacka chili. Fräs med. Slå på paprikasåsen och resterande kokosmjölk. Tillsätt vatten. Smula i buljongtärning. Låt puttra i 5-10 min.


    Lägg i de kokta kikärtorna och låt bli varma. Servera med riset.


     

  • Nutid

    Morotslasange och morotspizza.

    Fräs morötter lök och vitlök i olja salta och peppra och blanda ut med passerade eller krossade tomater.

    Använd istället för köttfärssås i lasagne eller som fyllning i pizza.

Svar på tråden Era godaste vegetariska recept tack.