Tihi skrev 2018-10-04 15:28:19 följande:
Du menar att handdisk gör så att det inte bränner fast lika lätt nästa gång? Jag kör på din guide och hoppas på det bästa.

Menar du förresten att man inte behöver gå till högsta värme för att se till att det blir genomstekt i en sån här panna efter att man har värmt upp pannan på högsta värmen?
Nej, det blir genomstekt även på en lägre temperatur

Eftersom det är gjutjärn i grunden även med en beläggning (eller en stålbotten med beläggning) så håller den värmen väldigt bra.
Några saker att komma ihåg är tex:
När du steker kött, ta ut det ur kylskåpet en stund innan så det hinner bli rumstempererat innan du lägger det i pannan. Köttet mår mycket bättre då.
När du steker kött, bryn först på hög temperatur så du får en bra yta, sen sänker du temperaturen och låter köttet gå klart till önskad stekgrad (medium, välstekt). Kom ihåg att låta köttet vila innan du skär upp det.
Smör tål inte lika hög temperatur som olja. Men blanda gärna smör och olja för att få med smörets smak på det du steker.
I allmänhet så är det bättre att värma upp pannan på en lägre temperatur (tex 6an på en 9-gradig skala) under en längre period än att dra på på max och sen stå där med en panna vars beläggning förstörts för att den blivit för varm.
Om du lagar tex en egen rostbiff i ugnen, testa att tillaga den på en ugnstemperatur på max 125 grader. Det tar längre tid men blir ett bättre och saftigare resultat.