Anonym (Ellen) skrev 2018-08-17 12:00:32 följande:
Man får inte diskriminera föräldralediga så man ska vara med i lönerevisionen oavsett. Sen kanske man bara tilldelas minimum men det kan vara rätt logiskt då det inte finns någon prestation att bedöma och man uppnår ju inga mål under sin ledighet.
Man tjänar in semester under de 120 första dagarna av sin ledighet. Hur många dagar det blir beror på vilket avtal man tillhör.
Vill man ta semester bryter man sin ledighet eller så söker man från början tex f-ledig 1/1-30/6, semester 3v i juli och sen f-ledig igen.
Man har laglig rätt till 3 perioder föräldraledighet per kalenderår.
Jag fick höra på en facklig kurs att arbetsgivaren ska ge en den löneförhöjning man skulle haft OM man hade fortsatt arbeta som man gjorde innan man blev gravid. Det vill säga - inte minimum så vida det inte var det man fick innan, eller om det finns skäl att tro att man skulle arbetat sämre/mindre/redan är på rätt lön detta året OM man hade arbetat. Lite rörigt, men kontentan är att man inte ska få mindre löneförhöjning än andra bara för att man är föräldraledig, även om man inte uppnår mål just det året. Sen är det ju svårt att driva och bevisa att det är därför man fått en lägre löneförhöjning... Du kan säga till din arbetsgivare att du vill ha ett lönesamtal trots föräldraledigheten om du vill ha chans att argumentera för din förhöjning!
(TS: Semesterreglerna kan jag tyvärr inte riktigt. Jag är lärare och försöker fatta hur jag ska göra i januari när min lilla krabat förhoppningsvis tittar fram! Men prata med facket, om du är med i något, är mitt förslag ;))