Anonym (studerande) skrev 2018-08-14 18:30:04 följande:
Jag riktar mig till dig som på kommun, socialstyrelsen eller regeringsnivå (eller möjlig annan myndighet) jobbar med sociala frågor och med eller utefter socialtjänstlagen.
1. Vad är din tolkning av nedanstående paragrafer, hur man ska jobba utefter dem samt hur man i praktiken jobbar utefter dem på din myndighet?
2. Du som har erfarenhet av samma jobb på olika arbetsplatser, upplever du att kulturen på myndigheten, hur man tolkar lagarna och/eller hur man jobbar utefter dem varierar på olika ställen (exempelvis mellan olika kommuner)?
Berätta i så fall gärna om dina erfarenheter och upplevelser.
3 kap. Vissa uppgifter inom socialtjänsten, m.m.
4 § Socialnämnden skall i den uppsökande verksamheten upplysa om socialtjänsten och erbjuda grupper och enskilda sin hjälp. När det är lämpligt skall nämnden härvid samverka med andra samhällsorgan och med organisationer och andra föreningar.
11 kap. Handläggning av ärenden.
1 § Socialnämnden ska utan dröjsmål inleda utredning av vad som genom ansökan, anmälan eller på annat sätt har kommit till nämndens kännedom och som kan föranleda någon åtgärd av nämnden.
Beträffande SoL 3:4 så ser det väldigt olika ut i olika kommunen. Dels utifrån kommunernas storlek men framförallt beroende på politiska visioner och ledarskap.
I en mindre kommun jag tidigare jobbat i bestod förebyggandearbetet i princip av en socialsekreterare på barn och familj som hade halva sin tjänst som fältare och årets begivenhet på orten (årlig marknad) fick hjälp av övriga kolleger.
Där jag jobbar nu satsas det mycket på alla håll och kanter (större kommun). Barn och ungdomsverksamheten har egen förebyggandesektion med fältare, ungdomsguider, frivilligsammordnare och öppnar upp träffpunkter och ordnar föräldrautbildningar ute i problemområdena. På vuxensidan har man träffpunkter för äldre och socialpsykatrins grupper, härbärge för missbrukare och jobbar mycket med information överlag exempelvis erbjuds utbildning i första hjälpen vid psykisk ohälsa till många kommunanställda som jobbar inom socialtjänst och skoa.
Gällande 11:1 så är det betydlig mer uppstyrt eftersom det rör som om myndighetsutövning och det ser nog mer eller mindre likadant ut i de flesta kommuner. Kolla in socialstyrelsens handbok om handläggning och dokumentation inom socialtjänsten så hittar du hur mycket som helst.