• EmilieTh

    Hur placera två barn i bilen

    Hej!

    Har ett barn på 5 år och en bebis på väg. 5-åringen sitter i dagsläget framåtvänd i en bilbarnstol i baksätet (bakom passagerarsätet). När bebisen kommer skulle vi helst vilja placera båda barnen i baksätet och tänker att det smartaste i så fall borde vara att placera ena stolen bakom ett av sätena och den andra i mitten, eftersom det på så vis blir smidigt för en eventuell vuxen passagerare att ta sig in och ut ur bilen. Nu till min fråga; är det OK att ha en av stolarna på mittenplatsen av baksätet och i så fall, vilken av dem bör man placera där (bilbarnstolen eller babyskyddet)? Någon som har koll på vad som rekommenderas ur säkerhetssynpunkt (har googlat men inte lyckats hitta ett tydligt svar på frågan)?

    Alternativet är ju att man placerar båda stolarna bakom ett säte men det känns som att det blir trångt att svårt att ta sig in och ut då till mitten som vuxen. Ett annat alternativ är att placera ena stolen i framsätet och koppla ur airbagen, men vi har som sagt hellre båda barnstolar i barnsätet om det är möjligt.

  • Svar på tråden Hur placera två barn i bilen
  • StevenDiese

    Tycker ni sätter bakom varje stol. Passagerare i mitten kommer ju lätt in förbi en framåtvänd stol.

  • Aileen Allannah

    En bakom varje stol skulle jag säga, babyskyddet blir tungt att lyfta in till mitten. Dessutom, om ni voltar med bilen så trycks taket i mitten in, på sidorna skyddar stolparna. Det är ju lätt att komma förbi en bältesstol som vuxen.

  • EmilieTh

    Tack för tipset! Det är alltså säkrare när barnen har en stol framför sig?

    Du har nog rätt i att det inte är så svårt att ta sig förbi det större barnet som nu sitter framåtvänd. Jag får prova det.

  • Aileen Allannah

    Med bakåtvända stolar är det säkrare med en stol framför, ju mer stöd ju bättre. Men jag vet inte om det är en sanning i andra fall direkt, just stolen framför alltså.

  • Ankan03

    Babyskyddet i mitten där bak. Mycket säker plats!

    Den andra stolen bakom passagerarsätet fram.

    Mitten där bak är allra säkrast. Det är bra att ha tomt framför.

    Det är också säkrare att krocka om stolen framför är tom än om det sitter någon där. Därför är det generellt säkrare bakom passagerarstolen än förarstolen såklart - då den aldrig är tom.

    Det här lärde vi oss på trafikutbildningen på Polishögskolan.

  • sportpappa

    Det är dock ganska skönt att ha babyskyddet i framsätet bredvid föraren så att man har bra uppsikt över barnet och inte behöver stanna bilen stup i kvarten för att kolla att allt är ok där bak.

    Vi har vår 4-åring i framsätet och 1-åringen i baksätet bakom passagerarstolen. Sen har vi en spegel som sitter vid nackskyddet i mitten bak så att man från förarplatsen kan se vad som händer där bak. Bra om man är ensam vuxen i bilen och ungen spyr där bak och man kan se att hon fortfarande andas och kan köra till nästa avfart på motorvägen eller om man måste stanna direkt.

  • Loppan980

    Vi har precis fått vårt andra barn. Har en femåring innan. Vi har babyskyddet bakom föraren och femåringen bakom passagerarsätet. Alltså vuxna fram och barnen bak.

  • NollÅtta

    Vi har alltid placerat babyskyddet i mitten bak för vi hörde att detvar den säkraste platsen, och ett babyskydd är inte lika säkert som en bilbarnstol.


    Son född -10 och Dotter född -13. Gravid med 3an
Svar på tråden Hur placera två barn i bilen