Hjälp att effektivisera barnmaten från storkok till servering!
Vi har en 7 månaders kille som vi fått ta det ganska lugnt med maten då han både fått äta stoppande kost efter en penicillinkur och nu mer lösande då det blev för bra. Så ena vändan var det morotspuré, banan och potatis som var okej till att nu ge mer katrinplommon, päron, broccoli. Nu ska vi väl börja variera kosten mer.
Vi började med att frysa ner i iskubsstorlek, men det är ju passé nu. Sötpotatis har vi kört i 1/2 deciliterspuckar, men fruktpurén bara flyter ju, så då har vi fått ta till överblivna barnmatsburkar, men då tinar det ju så långsamt. Så det känns som att vi fastnar i mycket färdig burkmat, trots att vi vill ge mer "ren" mat, då vi inte får ge för mycket stoppande som pasta, ris, morötter och majs som många burkar innehåller. Färska päron gillas skarpt, men går ju jättesnabbt från lagom mogna till äckliga.
Han äter nu 0,5-1 dl havregröt och några matskedar katrinplommon till frukost, liknande mängd grönsaks/matpuré och fruktpuré till både lunch och middag. Portionerna börjar öka, så vi hänger inte riktigt med, varken med att hitta på nya "maträtter" i frysen till att få rätt saker tinade. Just nu ligger bara mixad kiwi, pressad sötpotatis och lite småtärningar kvar i frysen. Så ge oss tips!
Vad gör ni för matpuréer och fruktpuréer och stoppar i frysen?
Hur delar ni upp/förvarar portionerna?
Vad har ni för rutiner att få purén att tina i tid?
Hur får ni fruktpurén mindre blaskig? Banan kan ju hjälpa, men det undviker vi.
Jag ska försöka få tag på Andra mosboken på bibblan imorgon tänkte jag, men där finns ju inte de små praktiska tipsen.