Avtal är som utgångspunkt bindande i enlighet med avtalslagen, m.a.o. muntligt avtal är bindande precis som skriftligt.
Dock skriver Jonas Malmberg (ordförande i arbetsdomstolen) och Kent Källström (professor i civilrätt), i boken Anställningsförhållandet, att det finns spår kvar av en gammal tradition att betrakta arbetsavtal som ett realavtal. Detta innebär att part blir bunden genom att börja fullgöra sin prestation enligt avtalet. Malmberg och Källström skriver vidare att det "torde vara lättare föra båda parter att bryta ett anställningslöfte än att bryta ett pågående prestationsutbyte". Vad som kan komma i fråga är i princip Avtalslagens ogiltighetsgrunder, och i så fall utan iakttagande av uppsägningstid som annars är fallet då tjänsten har tillträtts.
Frågan är på vilken grund du inte längre vill vara bunden av avtalet. Du kan åberopa ändrade förutsättningar enligt Förutsättningsläran. Det fordras då att:
1. en väsentlig förutsättning för dig att ingå avtal har visat sig vara felaktig
2. att din motpart måste ha känt till att förutsättningen i fråga var avgörande för dig (det finns härvid vissa typförutsättningar som part i olika givna situationer förväntas känna till).
3. du ska inte själv ha bort inse att förutsättningen var felaktig vid avtalets ingående,
4. du ska inte själv ha orsakat bristen i förutsättningen att ingå avtal
Du kan även åberopa 36 § Avtalslagen, att det vore oskäligt att åberopa rättshandlingen med hänsyn tagen till "[..]senare inträffade omständigheter och omständigheterna i övrigt, m.m.".
Beroende på dina skäl för att frånträda avtalet ser möjligheterna till framgång givetvis olika ut. Om du helt ångrat dig för att jobbet inte faller dig i smaken har du små utsikter till framgång. Jag rekommenderar då att du å det ödmjukaste framställer en vädjan till arbetsgivaren om att bevilja dig frånträde.
Lycka till!