• Helena 383

    Lovat muntligt att börja jobba hos en arbetsgivare

    Om man muntligen lovar att börja jobba hos en arbetsgivare ett visst datum, kan man dra sig ur det då eller är det bindande? Anställningsavtal skulle skickas hem per post, så jag har inte skrivit under något.

  • Svar på tråden Lovat muntligt att börja jobba hos en arbetsgivare
  • Hannah76

    Muntligt gäller. Men det kan vara svårt TT bevisa. Varför inte bara prata med arbetsgivaren? Är det mycket senare du kan börja?

  • Helena 383

    cirka en månad. Men det är så alltså att det är lika bindande som ett skriftligt? man kan inte säga att man ångrat sig?

  • Hannah76

    Lika bindande som skriftligt. Det hade du väl tyckt om rollerna var ombytta?

  • jur13

    Avtal är som utgångspunkt bindande i enlighet med avtalslagen, m.a.o. muntligt avtal är bindande precis som skriftligt.

    Dock skriver Jonas Malmberg (ordförande i arbetsdomstolen) och Kent Källström (professor i civilrätt), i boken Anställningsförhållandet, att det finns spår kvar av en gammal tradition att betrakta arbetsavtal som ett realavtal. Detta innebär att part blir bunden genom att börja fullgöra sin prestation enligt avtalet. Malmberg och Källström skriver vidare att det "torde vara lättare föra båda parter att bryta ett anställningslöfte än att bryta ett pågående prestationsutbyte". Vad som kan komma i fråga är i princip Avtalslagens ogiltighetsgrunder, och i så fall utan iakttagande av uppsägningstid som annars är fallet då tjänsten har tillträtts.


    Frågan är på vilken grund du inte längre vill vara bunden av avtalet. Du kan åberopa ändrade förutsättningar enligt Förutsättningsläran. Det fordras då att:
    1. en väsentlig förutsättning för dig att ingå avtal har visat sig vara felaktig
    2. att din motpart måste ha känt till att förutsättningen i fråga var avgörande för dig (det finns härvid vissa typförutsättningar som part i olika givna situationer förväntas känna till).
    3. du ska inte själv ha bort inse att förutsättningen var felaktig vid avtalets ingående, 
    4. du ska inte själv ha orsakat bristen i förutsättningen att ingå avtal


    Du kan även åberopa 36 § Avtalslagen, att det vore oskäligt att åberopa rättshandlingen med hänsyn tagen till "[..]senare inträffade omständigheter och omständigheterna i övrigt, m.m.".

    Beroende på dina skäl för att frånträda avtalet ser möjligheterna till framgång givetvis olika ut. Om du helt ångrat dig för att jobbet inte faller dig i smaken har du små utsikter till framgång. Jag rekommenderar då att du å det ödmjukaste framställer en vädjan till arbetsgivaren om att bevilja dig frånträde. 

    Lycka till!

  • Johan70

    Du kan hävda, att eftersom skriftligt avtal skulle skickas till dig med posten så förutsatte du att det var först när avtalet skrevs under som det skulle bli bindande. Det ni hade kommit överens om muntligt var alltså bara vad avtalet skulle innehålla. Det är inget konstigt med det, precis som att ett muntligt avtal kan sägas ha bekräftats först när man tar i hand på saken eller liknande.

    Varför vill du dra dig ur? Har du hittat något annat, bättre?

  • jur13
    Johan70 skrev 2015-04-17 11:36:04 följande:

    Du kan hävda, att eftersom skriftligt avtal skulle skickas till dig med posten så förutsatte du att det var först när avtalet skrevs under som det skulle bli bindande. Det ni hade kommit överens om muntligt var alltså bara vad avtalet skulle innehålla. Det är inget konstigt med det, precis som att ett muntligt avtal kan sägas ha bekräftats först när man tar i hand på saken eller liknande.

    Varför vill du dra dig ur? Har du hittat något annat, bättre?


    Man kan i och för sig tänka sig att parterna bara har förhandlat med varandra och inte nått någon slutlig överenskommelse. I sådana fall föreligger endast en lojalitetsplikt på båda parters sida att - under skadeståndsansvar - inte ådra den andra parten onödiga förhandlingskostnader genom illojalt beteende. Ett sådan illojalt beteende kan vara att ta ett annat jobb, samtidigt som man låter den andra parten sväva i villfarelse om att förhandlingarna snart ska leda till en avtalsrelation. Skadestånd för det negativa kontraktsintresset kan då bli aktuellt genom åberopande av culpa in contrahendo.


    Om ett avtal har kommit till stånd eller inte beror på om parterna har nått slutlig överenskommelse om de mest centrala punkterna för avtalet i fråga. Då det gäller anställningsavtal är lön och arbetsuppgifter sådana centrala frågor. Detaljer kan regleras i ett senare skede. Mycket tyder alltså på att ett muntligt avtal har kommit till stånd.

    Muntliga avtal är bindande, utan några krav på vidare manifestationer såsom handslag. Exempel: Anna ringer till Per och säger att hon säljer sin bil till honom för 75 000 kr. Ett bindande anbud har lämnats och Per behöver bara säga: "det är taget!". Om en part gör ett uttalande och samtidigt tar i hand med den andra parten, kan de dock om uttalandet är vagt, skärpa agerandet så att det kan betraktas som en rättshandling. 

    Då det gäller bekräftelser är detta något som måste hållas isär från anbud och accept. En bekräftelse av att avtal föreligger kan ha avtalsrättsliga verkningar på vissa sätt. Men avtalet som sådan är bindande oberoende av bekräftelse.

    Då det gäller anställningsavtal finns inga formkrav. Arbetsgivaren har dock - enligt 6 c § i Lag om anställningsskydd (LAS)- en plikt att sända skriftlig information om anställningen till arbetstagaren, senast en månad efter det att arbetstagaren har börjat arbeta. Denna skriftliga information har givetvis betydelse såsom bevisning av avtalsförhållandet, men den har ingen avtalsbindande verkan. Detta är en ordningsregel och har skriftligt information inte lämnats ska skadestånd utgå enligt 38 § LAS. Avtalet är dock lika bindande oavsett om någon skriftlig handling har skickats eller inte.

    Alltså:


    Arbetstagaren kan inte med framgång invända att avtalet är bindande först genom att det har förkroppsligats genom skriftlig urkund.


    Arbetstagaren kan inte invända att det muntliga avtalet kräver någon ytterligare manifestation om parterna har lämnat samstämmiga viljeförklaringar och har nått överenskommelse om avtalets mest centrala delar.

    Detaljer kan regleras senare. Att ta i hand är som utgångspunkt irrelevant ur avtalsbindnings-synpunkt, även om det kan ha viss betydelse i vissa fall genom att skärpa ett annars allt för vagt uttalande.


    Lycka till!

     

Svar på tråden Lovat muntligt att börja jobba hos en arbetsgivare