Vad avgör hur ett barn blir?
I går kväll satt jag och läste diverse bloggar och trådar här på familjeliv och det var mycket som handlade om föräldraskap. Bland annat en debatt mellan curlingföräldrar kontra de barn som lever i utsatta förhållanden och inte ens får den grundläggande omvårdnaden tillgodosedd (Underbara Claras blogg).
I många trådar så brukar föräldrar till lite äldre barn beskriva hur bra deras barn blivit, de är trygga, väluppfostrade, trevliga, ansvarstagande osv. Och det låter ju då som att det är deras uppväxt som gjort dem sådana.
Om man utgår från en normal medelklassfamilj i Sverige, där pengar och föräldraförmåga finns till de materiella behoven (mat, kläder osv), engagemang och stöd till barnet finns gällande skola, kompisar, fritidsintressen osv, kärlek och omtanke osv finns och familjen gör saker tillsammans, pratar och lyssnar på varandra osv. En vanlig stabil funktionell familj.
Om man utgår från en sådan familj, vad är det därutöver som gör skillnaden mellan hur barnet blir? Vad är det i föräldrarnas beteende och uppfostran som gör skillnaden i om barnet blir trevligt, positivt, tryggt, väluppfostrat med bra förmåga att fungera socialt och sköta skola och jobb, helt enkelt mår bra i sig själv och har förutsättningarna för ett bra liv?