• Hobbyarkitekt

    Är inte detta väldigt självklart?

    "


    Köttfärspaj

    * Köttfärspaj med tomat, gurka, majs och isbergssallad, bröd och vatten.


    ? Åh nej, inte paj. Det är en riktigt fettbomb med allt fett i pajdegen, ofta i fyllningen och till sist osten ovanpå. Grönsakerna tillför inte heller så mycket, det är mest vatten i gurka och sallad, säger Viveca Annell.


    Så blir den nyttigare:


    - Ta bort brödet. Byt ut grönsakerna mot ärtor, bönor, rivna morötter och paprika. Det är bra proteiner, vitaminer och mineraler. Det sänker GI-värdet.


    Nudelwok

    * Nudelwok med grönsaker och räkor/kött, två skivor baguette och vatten.


    - Det här ser riktigt bra ut. Särskilt om det är äggnudlar som har lägre GI än nudlar som bara är gjord på mjöl och vatten. Wok är i allmänhet bra mat och grönsakerna ingår naturligt i rätten. Det är ganska lite protein.


    Så blir den nyttigare:
    - Brödet är onödigt eftersom det är så mycket kolhydrater i rätten ändå. Ta bort brödet och lägg till ett glas mjölk för extra protein.


    Falukorv

    * Ostgratinerad falukorv med potatismos, bröd och vatten.
    Potatismoset ger dels väldigt snabba kolhydrater och du äter mer mos än kokt potatis. Moset innehåller mer energi eftersom man blandar i smör och mjölk. Korv är ju riktigt fett och lägger man sedan på ost blir det värre. Korvportionen är dubbelt så stor som den borde vara.
    Så blir den nyttigare:
    - Byt moset mot kokt potatis, ris eller pasta. Be om hälften så mycket korv och lägg till grönsaker. Välj bönor och ärtor. Lägg till ett grovt bröd eller en bit knäckebröd.


    Stekt torsk

    * Stekt, panerad torsk med gräddstuvad purjolök, kokt potatis, bröd och vatten.
    - Men herregud! Serverar man fortfarande panerad, stekt fisk? Och med gräddstuvad purjolök Det här är så fett! "Bojkott!"
    Så blir den nyttigare:
    - Nej, här går jag faktiskt bet på att göra om den. Bojkotta den här typen av mat så att den försvinner från lunchrestaurangerna.


    Inkokt lax

    * Inkokt lax med dillmajonnäs, kokt potatis, vitt bröd och vatten.


    - Det här ser ut som bra lunchmat. Vi äter ju för lite fet fisk som innehåller nyttiga omega 3. Dillmajonnäsen ser lite väl riklig ut och jag saknar andra grönsaker på tallriken. Men proportionerna är vettiga.
    Så blir den nyttigare:
    - GI-värdet blir bättre med färre potatisar och en bit grovt bröd med hela korn i. Ta bort hälften av dillmajonnäsen och lägg till ärtor och andra baljväxter så blir det här riktigt bra.


    Fläsknoisette

    * Fläsknoisetter med stekt potatis och bearnaisesås, bröd och vatten.
    Oj, vilken fredagsmyslunch! Det är alldeles för mycket fett och den är helt obalanserad. Jag skulle gissa att det här innehåller mer än 50 gram fett och portionen är för stor.
    Så blir den nyttigare:
    - Byt mot kokt potatis och inte så mycket så att grovt bröd får plats. Minska på bearnaisesåsen och lägg till grönsaker. Ta bönor, vitkål, broccoli. Välj olja-vinägerdressing så sänker du GI-värdet ytterligare.


    Pastasallad

    * Pastasallad med räkor, kräftstjärtar, krabbpinnar, ägghalva, sparris, sallad, dressing, bröd och vatten.


    - Det här är ganska likt tallriksmodellen med fördelningen av protein, kolhydrater och grönsaker. Onödigt med extra dressing när pastan redan är marinerad i olja och vinäger. Kall pasta har lågt GI-värde. Brödet behövs inte med så mycket pasta.
    Så blir den nyttigare:
    - Ta bort den extra dressingen och brödet. Mer grönsaker, så blir det en helt perfekt lunch.


    Kyckling

    * Kyckling i currysås, ris, bröd och vatten.


    - Det här ser bra ut. Lite mycket sås om det inte är en väldigt mager variant. Riset verkar vara parboiled och det är bra ur GI-synpunkt. Det är lagom mycket kyckling. Det enda som saknas är grönsaker. Brödet behövs inte, det blir för mycket kolhydrater.
    Så blir den nyttigare:
    - Lägg till grönsaker och minska på såsen för säkerhets skull. Det är svårt att veta hur fet en sås är. Brödet kan plockas bort."

    viktklubb.aftonbladet.se/v4/hem/openarticle/16459819/

    Om folk inte förstår och kan räkna ut detta själva, så är det ju inte konstigt att så pass många människor är överviktiga.
  • Svar på tråden Är inte detta väldigt självklart?
  • Henles slyna

    Det är väl lite som med reklam, tänker jag. Alla känner till Mcdonalds, Coca Cola, ICA, Colgate o.s.v., men ändå köper vi betydligt mer om företagen dagligen påminner oss om att de finns. På samma sätt hjälper det kanske att regelbundet påminnas om hur man kan göra för att äta nyttigare, även om det är helt självklart egentligen.

  • UCharlotte

    Sen funderar jag på vad de menar med nyttigare?

    Det finns mat som är nyttigare men inte för den delen innehåller färre kalorier än andra? Så där måste man nog bena ut vad man vill ha ut av förändringen när man byter ut livsmedel i maträtter.

    Byta ut sallad och gurka mot bönor och avokado är nyttigare, men innehåller fler kalorier.

    Vad jag vet om Viktklubb är att de är väldigt kalorifixerade, och det är inte alltid det bästa.


    Intellekt i bimbodräkt
  • Aniiee

    För det första så är inget självklart om man inte vet om det/kan det. För det andra så faller de här "råden" återigen i "alla funkar som jag och mår bra av samma saker som jag"-mallen, vilket naturligtvis är felaktigt. För det tredje..... well, what she said:


    UCharlotte skrev 2014-08-15 14:21:24 följande:

    Sen funderar jag på vad de menar med nyttigare?

    Det finns mat som är nyttigare men inte för den delen innehåller färre kalorier än andra? Så där måste man nog bena ut vad man vill ha ut av förändringen när man byter ut livsmedel i maträtter.

    Byta ut sallad och gurka mot bönor och avokado är nyttigare, men innehåller fler kalorier.

    Vad jag vet om Viktklubb är att de är väldigt kalorifixerade, och det är inte alltid det bästa.



    Key change, MOFO!
Svar på tråden Är inte detta väldigt självklart?