Medusan skrev 2014-01-16 16:27:05 följande:
Jag har inga
problem
med tillsägelser. Det är självklart för mig att barn som inte "sköter sig" behöver få en tillsägelse av något slag. Det är att skicka ut ett litet barn ur klassrummet (ensam, ledsen och frustrerad kan jag tänka mig) och sedan ha kvarsittning som jag hänger upp mig på.
Jag håller med om att ett ledset barn inte ska vara ensamt. Det gör nog alla lärare.
Men alla barn som busar på lektionerna är inte ledsna. Bra många stör för att de helt enkelt inte "har lust" att göra uppgiften eller inte fått uppfostran nog att vänta på sin tur, låta andra ta plats osv. Du skulle bara VETA hur många barn det är som inte bara glömmer sig och pratar rakt ut (det har vi nog alla förståelse för!) utan som helt enkelt inte verkar ha förstått att är man en del av gruppen, då får man ibland vänta. Andra har samma rätt att få prata och säga färdigt.
Jag busade själv i skolan då och då, inte handlade det om en stor svart knut inuti utan helt enkelt om att jag som barn ville leka och prata mer än jag ville lära mig om Skåne. Självklart måste en lärare vara lyhörd och anpassa konsekvenserna efter orsaken till ett beteende, men vi kan INTE behandla allt "bus" som ett symtom på barndepression eller vanvård hemma. Som sagt - konsekvenstrappor gäller "genomsnittseleven", självklart har man andra lösningar för barn som inte svarar på en sådan metod. Att upprepade gånger skicka ut ett barn som inte alls bättrar sig av en sådan konsekvens eller som mår sämre av en sådan lösning, det är inte bra.
Det är så klart tråkigt att åka ut ur klassrummet. Men hur tror du barnet som hela tiden blir stört känner sig? Barnet som kanske har ett funktionshinder som gör det VÄLDIGT svårt att koncentrera sig? Ska det barnet hela tiden stå tillbaka för barnet som har svårt att sitta still? Ska det pratiga barnets rätt att få prata rakt ut gå före dyslektikerns behov av att träna läsning ostört?
Sedan kan man ju lägga till att det ledsna, det kan komma när barnet berättar hemma. Eftersom barnet då upplever en naturlig känsla efter att ha gjort fel - ånger. Den är inte farlig, tvärt om nödvändig för att lära sig vad som är rätt och fel. Man SKA må lite dåligt om man gjort andra arga eller ledsna. Inte jättedåligt, så klart. Men att fälla en tår och ha lite dåligt samvete en stund - det är faktiskt nyttigt.
Återigen: samtal om arbetsmiljö, om hur det är att vara i en grupp, kamratskap etc. har man ju ändå. Men det räcker inte. Eller funkar det så hemma för dig? Ni samtalar kring middagsbordet och har en värderingsövning på fredagskvällen och sedan uppstår aldrig oönskat beteende? Grattis! Du har unika barn! (Men kanske inte 20 stycken på en gång?) Men jag kan berätta att många barn "måste" ju testa gränserna lite, trotsa och kolla av hur de vuxna reagerar. Konflikter och trots är en del av utvecklingen, för de allra flesta.