Försöka förklara skrev 2014-01-02 20:09:27 följande:
Jag har två små barn tillsammans med en ganska vanlig kille. Vi separerade när den minsta var knappt 2år, nu är hon 4. Mitt x har träffat en ny, vilket gladde mig då jag fortfarande bryr mig om honom. Efter en tid i den nya relationen flyttade de ihop. Då satte vi oss alla ned för att prata om barnens framtid. De bor v.a.v hos oss. Flickvännen bad mig då att ta ett kliv tillbaka för att ge dem utrymme att bygga ett eget liv i huset som jag tidigare bott i. Detta kändes rimligt. Jag och pappan var ju inte tvungna att träffas två kvällar i veckan, tillsammans med barnen, som vi gjort i mer än ett år efter separationen. Barnen var lugna och trygga ändå. Nu tunnades kontakten ut mer och mer tills den i nuläget innebär att jag känner mig besvärlig om jag behöver prata med den andra föräldern till mina barn ens när det är nödvändigt (inför läkarbesök tex.). Min äldsta dotter berättade för mig att pappas tjej vill bli kallad mamma. Det verkade lite lustigt så jag tog upp det med pappan som försäkrade att så inte var fallet. Utan att det var dottern som ville säga så. Hur förklarar jag skillnaden mellan att vara bonusförälder och bioförälder för dem? De ville bygga sitt eget liv, vilket är förståeligt. Men nu säger pappan att om något skulle hända barnen på dagis och personalen ringer till honom så skulle han hänvisa till sin tjej om han inte kunde komma. Inte till mig. Hon har följt med på utvecklingssamtal för barnen utan att någon bemödat sig att ens tala om det för mig. Vi möttes där. Likadant vid första mötet med skolsyster. Inte frågat om jag tycker det är ok att hon tar med sig något av mina barn till vårdcentralen när de är sjuka. De tycker båda att hon har en föräldrarroll varannan vecka och att det ger henne samma rättigheter som en biologisk förälder. Jag blir helt förvirrad!!! Jag vill ha en bra relation med dem båda. Inte bråka. Men jag känner ett starkt behov av att förklara att det finns en skillnad. Som må vara subtil men som kräver respekt. Hur ska jag förklara?!! Hjälp mig!
Hej :)
Bonusmamma här. Tänkte det kunde vara skönt (?) att få diskutera med ngn som är "på andra sidan". Dock inte riktigt på det sätt du beskriver..
Förvarnar om att detta blir lååångt :)
Iallafall - träffade min man när hans dotter var strax över ett år. Han har bara dottern vh (då för att hon var så ung, senare för att mamman valde att flytta) men jag har ändå tagit en "föräldraroll" när hon är här. Det föll sig naturligt både för mig, pappan o barnet. MEN - det har växt fram under lång tid. Det var inte så att jag gick in med tanken att "nu ska jag vara förälder", utan ju mer jag lärde känna (o älska) tösen desto mer involverad blev jag - och det ledde till att jag fick en större "roll". Efter ett par år kom hon inte längre för att ha "umgänge" med pappan utan för att vara med oss båda två - o senare även sina syskon. Är inte pappan hemma träffar hon helt enkelt mig o syskonen. Speciellt när syskonen kom kändes det skönt att vi hade den relationen till varandra som vi hade, det blev liksom inga frågor om att ngn prioriterades annorlunda, älskades mer eller hade olika regler utan det flöt på som det brukar göra när det kommer ett syskon. Skillnaden under första året med syskonet var väl egentligen att bonus var här oftare än vanligt då både vi o mamman kände att det var viktigt att syskonen fick en chans att tidigt få vara med varandra så mkt det gick o knyta syskonband.
Men trots att jag tagit en föräldraroll o bonus själv säger att jag är en av tre föräldrar så har jag ALDRIG försökt eller önskat ta rollen som mamma. Hon har en mamma o hon behöver inte en till. Det är en roll jag inte önskar eller kan ta. Istället är jag helt enkelt "extra".
Bonus har mig visserligen angiven som mamma på Facebook - tillsammans med sin mamma såklart, men det betyder inte att jag ÄR mamma.
Hon har några gånger under åren (hon är tonåring nu) tagit upp frågan om hon inte lika gärna kan kalla mig för mamma, eftersom jag är SOM en mamma när hon är här. Mitt svar på det har alltid varit att hon får kalla mig vad hon vill (eftersom jag ändå anser det är upp till barnen) men att hon redan har en mamma och att hon faktiskt kanske skulle bli ledsen (eftersom jag visserligen anser att barnen ska få välja själv men även att de ska lära sig visa hänsyn o kunna förstå andra människors känslor). Och påpekat att oavsett vad hon kallar mig så kommer jag alltid älska henne o vara just SOM en mamma - om det är det hon vill att jag ska vara ;)
Under åren har jag även varit med på de flesta utvecklingssamtalen - det är dock INGET jag fått för mig själv, funderat på eller förväntat mig. Enligt mig är det främst föräldrarnas sak att sköta men eftersom det är jag som kör min man till samtalen (han kör inte bil) o då mamman tyckte att jag gärna fick vara med tackar jag för förtroendet o är med när jag kan. Ofta har det varit enbart jag o mamman som gått då pappan ibland inte haft möjlighet.
MEN - som ovan skriver, det är INTE självklart att en bonusförälder skall gå på utvecklingssamtal. Det är föräldrarnas ansvar och blir man inte inbjuden av båda så skall den frågan inte ens tas upp igen. Förskola o skola har genom att tillåta detta utan din tillåtelse begått ett brott - de får INTE göra så här. Föräldramöten däremot behöver inte båda vårdnadshavarna ge sin tillåtelse för men jag kan ärligt inte se varför man måste "pissa revir" om en sådan sak. Jag följer som sagt med eftersom vi bor flera timmar därifrån o jag kör min man dit. O då båda föräldrarna tycker det är både löjligt o onödigt att jag ska sitta utanför o vänta deltar jag även i det.
Vad gäller att ringa om det sker en olycka så ringer de självklart mamman först eftersom det är där tösen bor på veckorna. Skulle det inträffa ngt de fredagar vi hämtar ringer de ändå mamman eftersom hon finns närmare. Får de inte tag i henne ringer dom mig, därefter min man. Varför? Det är jag som hämtar o det är jag som kan ta mig dit snabbast (efter mamman). Det ligger ingen prestige i vem som skulle kontaktas utan när vi gjort upp "ringningsschemat" har vi helt enkelt tänkt på vem som har lättare att ta sig till tösen om hon behöver oss.
Tillbaka till att hon (dina barns bonusmamma) har en föräldraroll. Det ger henne INTE samma juridiska rättigheter som en biologisk förälder. Om pappan o hans sambo däremot väljer att ge henne samma inflytande o rättigheter över de vardagliga sakerna under pappans vecka ÄR upp till dem. Men vardagliga saker innebär inte besök på vårdcentralen om ni inte båda är överens om det. Visserligen kan jag ju tycka att det spelar större roll att barnet faktiskt KOMMER till vårdcentralen om barnet är sjukt än vem som faktiskt tar barnet dit. Och är det akut så tror jag inte läkarna bryr sig heller - o det borde kanske inte du som förälder göra heller kanske?
Jag menar om min bonus, mitt barn, deras kompis, grannens barn osv skadar sig o snabbt behöver åka till sjukhuset så bryr jag mig i det läget inte om att jag inte är vårdnadshavare utan enbart om barnets behov vilket då är att få träffa läkare. Men ett inbokat besök tror jag att man måste ha vårdnadshavaren med på.
Slutligen är mina frågor till dig - VARFÖR känner du att du måste klargöra skillnaden? Till VEM ska du klargöra skillnaden? Barnen eller deras bonusmamma o pappan? Och för VEMS skull? För barnens? Eller för din?
Hoppas nu inte du tar mina frågor som ett påhopp för det är verkligen inte meningen. Men ibland undrar jag varför vissa föräldrar (både bio o bonus) reagerar som de gör ibland. Att mkt beror på rädsla för att bli av med sin roll. Att ngn är "bättre". Eller att ngn hamnar på samma plats. Men det är ju inga problem för barnen att ha en eller två extra vuxna i sina liv som älskar dem som sina egna barn o som barnen känner sig lika trygga med som sina föräldrar. För det är ju egentligen när man tänker efter enbart positivt för barnen? Eller hur?
Och oavsett - en bonusförälder kan inte ta den biologiska förälderns plats (om nu inte den biologiska föräldern är helt frånvarande men det är ju inte fallet här), mkt få bonusföräldrar VILL ta den platsen.
Försök tänka på att barnen har turen att ha fått en bonusmamma som tagit sig till barnen, som älskar dem o som finns där för dem. I det vardagliga.
Det där med en vårdnadshavares ansvar är däremot ngt du mkt väl kan ta upp, med pappan o även skolan som agerar helt fel.