• Mamma Anna 87

    Min syn på LCHF/pulverdieter/GI/viktväktarna/melt-belly

    Okej, nu har jag läst och läst, jag har läst allt jag har kommit åt. Så mycket att om jag inte längre tycker det är intressant att läsa något mer. Jag känner mig fullärd, för mitt egna behov. Jag har hittat min egna bantningsstil och är mycket nöjd med den. Jag har tagit delar från olika dieter och tagit till mig det som passar mig bäst.


    Vi börjar med LCHF (low calorie, high fat), även kallad GI-noll går ut på att man äter minimalt med kolhydrater och massor av fett. Uppenbarligen funkar dieten för många eftersom den blivit så poppulär. Anledningen tros vara att fett mättar, därför äter man inte lika mycket och fettet håller blodsockernivån jämn vilket motverkar sötsug. Vanliga livsmedel är ägg, bacon, kött, kyckling (tror jag), fet fisk, majonäs, grädde och grönsaker.


    Vad har jag tagit till mig av LCHF: Jag är inte livrädd för fett. Fett måste vi ha i oss, det ÄR mättande och ger viss tillfredställelse i hjärnans belöningssystem. MEN: att ösa på med fett tror jag inte är så bra i längden, även proteinerna i denna kosten bidrar till mättnadskänslan. Jag försöker att alltid äta en ordentlig proteinkälla till middag och lunch som ger mättnad och näring. Är inte rädd för att steka maten i smör men fet grädde reserverar jag till helgmåltiderna. När jag vill gå ner i vikt ökar jag andelen grönsaker och minskar andelen kolhydrater (pasta, ris & potatis framför allt). En annan sak jag inte gillar med LCHF är att man anser att frukt är för sött och skall undvikas. Vist innehåller frukt socker men inte alls i närheten av så onyttit som alla godis man kanske stoppar i sig annars när suget faller på. Frukten innehåller dessutom mängder av nyttiga vitaminer och antioxidanter som jag inte vill gå miste om.


    Bantningspulver: Jag gillar bantningspulver, det har funkat för mig men är medveten om att den har sina svagheter och kan vara svår för många att följa. Ska man köra en ren kur där man inte äter något annat än pulversoppr måste man va otroligt motiverad och kunna stå ut med hunger, framför allt i början. Ska man bara byta ut vissa måltider mot pulver måste man vara medveten om att man inte kan äta vad som hälst dom övriga målen och ändå gå ner i vikt. anledningen till att pulverdieter funkar är inte att pulvret i sig innehåller något mirakelämne som förbränner fett, utan att de innehåller så lite energi att man går ner i vikt. Men äter man vanlig mat också kan man lätt komma upp i sitt normala dagsbehov ändå. Man förlorar ca 3 liter vätska första dygnen på dieten (motsvarar ca 3kg), dessa kilon kommer man oundvikligen gå upp igen när man börjar äta. Men börjar du äta vanlig mat långsamt kommer du kanske inte märka av det på annat sätt än att vågen står still ett tag om du fortsätter banta på annat sätt, ge inte upp! Värt att veta kan vara att pulversopporna innehåller alla näringsämnen kroppen behöver för en lång tidsperiod. Finns exempem på människor som går på dieten i upp till ett år utan några avvikande provresultats vid läkarbesök. Eftersom jag vet att jag kan bli mätt på en modifast har jag lärt mig att även bli mätt på ett glas filmjölk eller liknande. Kan nu mera ta det till kvällsmat istället för flingor och mackor.


    För mig blev pulverdieten en kickstart som fick igång mig och motiverade mig att ta mig vidare. Idag byter jag ut en del av mina lunchmål mot pulver, speciellt om jag är stressad är det smidigt. Finns färdigblandade som ärlätta att ha med sig i julhandeln tex!


    GI: går ut på att äta mat som höjer blodsockret långsamt, de ger längre mättnadskänsla och mindre sötsug. Jag gillar idén och den påminner om LCHF. I GI dieten kan man dessutom äta fullkorsprodukter av bröst, pasta, & ris. Jag försöker äta mer och mer fullkorn. Dock är det svårt för det är inte så gott. Men har vant mig vid riktigt grovt bröd och äter alltid fiberhavregryn till frukost. Ska försöka lära mig äta fullkornsris och fullkornspasta till vissa rätter också.


    Viktväktarna: Räkna points har jag aldrig provat men räknade kilokalorier en hel vecka av allt jag åt. Jag räknade själv ut innehållet med hjälp av livsmedelsverkets databas. Det var ett mödosamt arbete som jag inte rekomenderar någon att göra dagligen. Det blir lätt att man hakar upp sig på exaktheter. Det är mycket svårt för även om man räknar ut hur mycket man stoppar i sig så vet man ju inte exakt hur mycket man gör av, det kan ju dessutom vaiera från dag till dag. Man blir lätt rädd för smör och olja som innehåller enerma mängder energi, men som vi ändå behöver ha i oss. När jag äter viktväktarmat (har en receptbok hemma) känner jag mig väldigt otillfredställd. Maten är fattig på fett och innehåller ofta mycket kolhydrater.  Dessutom gjorde jag många gånger det misstaget att jag sket i mat och tog en bit godis i stället med samma energiinnehåll. MEN det jag lärde mig var att välja livsmedel med omsorg och kunna förutse lättare vilka mängder som är lagom att äta. Nu vet jag till exempel att 100g fläskkotlett är lika magert som kycklingfilé om man skär bort fettkanten. Och att majs innehåller 5 ggr så mycket energi som isbergsallad. Jag utesluter inga livsmedel men jag tror inte att jag är nyttig om jag äter 3 dl majs till måltiden, bara för att det är en grönsak. Kommer lägga upp mina egna näringstabeller i bloggen inom kort för den som är intresserad av att veta mer. Och till dom som påstår att en bit mörk choklad är bättre än en frukt säger jag bara: Bullshit!!


    Melt-belly diet: Eller klockdieten som den tydligen också kallas i sverige. Den går ut på att man äter olika typ av mat beroende på vilken tid på dygnet det är. På morgonen, efter en helt natts fasta behöver man fylla på föråden med alla näringsämnen och framförallt kolhydrater. På lunchen äts en mindre portion med protein och grönsaker som ska ge energi att orka med dagen. Till middag äts en större portion med protein, fullkorn och grönsaker. Till kvällen ett mindre mål med fullkorn och mejeri som sägs vara lugnande och håller tassarna borta från skräpmaten. Jag tycker personligen att ideén att vi behöver olika typ av mat olika tider på dygnet är bra. Tror dock jag heldre äter kolhydrater till lunchen för att få energi under dagen än att äta dem till middagen.


    Kortfattat skulle man kunna säga att jag äter viktväktarna till frukost, GI till lunch, LCHF till middag och pulverdiet till kvällsmat. Och det funkar för mig!!



    Synpunkter på det?

  • Svar på tråden Min syn på LCHF/pulverdieter/GI/viktväktarna/melt-belly
  • Biffus

    Du kan börja med att lära dig vad LCHF står för. Det står för Low CARB High Fat, inte low calorie high fat.

  • Mamma Anna 87
    Biffus skrev 2012-12-17 16:35:21 följande:
    Du kan börja med att lära dig vad LCHF står för. Det står för Low CARB High Fat, inte low calorie high fat.
    oj skrev fel
  • Biffus
    Mamma Anna 87 skrev 2012-12-17 18:57:56 följande:
    oj skrev fel



    Ok, jag trodde faktiskt nästan att du skrev om det utan att veta vad förkortningen står för... Tur att jag hade fel! :)
  • En himmelsk drog

    Snälla, dela upp långa texter i stycken nästa gång.

Svar på tråden Min syn på LCHF/pulverdieter/GI/viktväktarna/melt-belly