• Längtanefterlilladig

    Sköldkörteln----mycket nyttigt värt att veta om du fått missfall

    Detta är hämtat från hemsidan;
    skoldkortel.blogspot.se/search/label/Barn%20och%20graviditet

    Kan vara värt att veta

    Kanske värt att behandla fler inför graviditet Ikväll har jag läst en artikel i Clinical Thyroidology som handlar om eventuell koppling mellan förhöjda sköldkörtelantikroppar (t.ex. TPO-ak) och missfall - även hos kvinnor med normala sköldkörtelhormonvärden (t.ex. TSH och T4 fritt). Det kanske finns en sådan koppling, om jag förstår artikeln rätt. Läkaren Jorge H. Mestman, MD, skriver i en kommentar "Considering the higher risk for miscarriages in euthyroid women with thyroid autoimmunity and the potential benefits of levothyroxine therapy, could 50 or 75 µg daily of levothyroxine be harmful to a healthy young woman?" I texten refereras även till att kvinnor som har TSH-värden över 2,5 tidigt i graviditeten bör behandla  med sköldkörtelhormon för att undvika risken för fosterskador. Detta rekommenderas i "Endocrine Society Guidelines". Jag undrar därför: hur många som vill bli gravida känner till detta? Inte många. Hur vanligt är det att kvinnor som fått ett missfall får sina sköldkörtelvärden kontrollerade? Det vet jag inte. Men hur många av dessa får sköldkörtelhormonbehandling baserad endast på förhöjda antikroppsvärden? Noll, skulle jag gissa (2011). När jag träffar barnmorskor brukar jag fråga hur vanligt det är att man skickar en nygravid till TSH-provtagning (via läkare). Sällan, är svaret. Här finns det mycket kunskapsspridning ogjord. **********

    Dubblerad risk för missfall om sköldkörtelantikroppar är förhöjda Den amerikanska sköldkörtelföreningen för läkare (ATA) påtalar i en särskild skrift för patienter att förhöjda nivåer av sköldkörtelantikroppar är förknippade med en dubblerad risk för missfall. Så om du, eller någon du känner, har problem med missfall så kan det vara värt att be en läkare om sköldkörtelantikroppsprov. 


    ********


    Ökad risk för missfall även med något försämrade sköldkörtelvärden Nu, äntligen, har det publicerats en studie av American Thyroid Association (ATA) som kastar mer ljus över förklaringar till missfall. Man behöver enligt dessa forskare inte ens ha avvikande sköldkörtelprover för att det ska finnas ökad risk för missfall. Det räcker med att sköldkörtelvärdena börjar närma sig gränsen till hypotyreos. Inom referens!  Tyvärr beskriver studien inte något om behandling. I den översiktliga texten framgår inte heller referensintervallen. Men det stärker åtminstone slutsatsen om att det är viktigt att sätta in behandling tidigt i samband med graviditet. 

    **********


    Hypotyreos ökar risk för sena missfall under graviditet Den som undrar om man ska prioritera sköldkörtelprover och börja behandla hypotyreos under graviditet kan ha nytta av att läsa en ny forskningsstudie. Studien har undersökt vilka faktorer som är överrepresenterade bland dem som fått missfall (etc.) sent, eller med andra ord under de sista två tredjedelarna av graviditetstiden. Slutsatsen är att det fanns en samvariation mellan de drabbade och att de samtidigt hade förhöjt TSH och fritt T4 under referens (sköldkörtelblodprover). Det betydde (i studien) att personerna som hade hypotyreos utan att medicinera oftare var drabbade av sena missfall jämfört med dem som hade normala sköldkörtelvärden.  Det var också vanligare att vara drabbad om man hade övervikt, hade genomgått många tidigare graviditeter, samt hade svart hudfärg. Antikroppar mot sköldkörteln (t.ex. TPO-ak) och värdet på fritt T3 uppvisade ingen samvariation. Länk till forskningsstudien, som publicerades i septembernumret av Clinical Thyroidology (2010), finns här (på engelska), sid 16: http://www.thyroid.org/professionals/publications/clinthy/clinthy_v229.pdf'

    ******


    TSH över 2,5 i början av graviditet bör undvikas En forskningsstudie, som American Thyroid Association (ATA) refererar till i sitt senaste nyhetsbrev, beskriver att gravida bör undvika att ha ett TSH (S-TSH) över 2,5 för att minska risken för missfall. Även om prover på antikroppar mot sköldkörteln inte ger utslag. Detta gäller den första tredjedelen (trimestern) av graviditeten. Längre fram i graviditeten ska TSH inte överstiga 3,0 enligt samma artikel.

     


     

  • Svar på tråden Sköldkörteln----mycket nyttigt värt att veta om du fått missfall
  • greeneyes

    Vilaa: beklagar ditt missfall!! Vilken v var du i?
    Visst är det konstigt att läkaren inte tar nåt av det på allvar, hon sa att jag ska sluta googla. Hon sa att hon inte ser nåt hinder mot att försöka, "i värsta fall får ni missfall" sa hon. Alltså ett sent missfall är ju en fruktansvärd mardröm, fattar inte att min oro inte tas på allvar!

    Jag har läst att både glutenfri kost och selen kan sänka antikroppar.
    Finns det någon dr som är mer specialiserad på fertilitet

  • Vilaa
    greeneyes skrev 2012-12-17 07:52:01 följande:
    Vilaa: beklagar ditt missfall!! Vilken v var du i?
    Visst är det konstigt att läkaren inte tar nåt av det på allvar, hon sa att jag ska sluta googla. Hon sa att hon inte ser nåt hinder mot att försöka, "i värsta fall får ni missfall" sa hon. Alltså ett sent missfall är ju en fruktansvärd mardröm, fattar inte att min oro inte tas på allvar!

    Jag har läst att både glutenfri kost och selen kan sänka antikroppar.
    Finns det någon dr som är mer specialiserad på fertilitet

    Har haft 7 missfall i allt från vecka 5 till v 15.
  • greeneyes
    Vilaa skrev 2012-12-28 16:19:03 följande:

    Har haft 7 missfall i allt från vecka 5 till v 15.
    Jag beklagar verkligen!!!!  
    Ska du höja dosen nu eller hur ska du göra?

    Det känns liksom så hopplöst, att veta att antikroppar är orsaken bakom missfall men ignoreras av läkare. Finns det någon specialist i sverige som jobbar med detta eller måste man åka till Aten? 
  • Vilaa
    greeneyes skrev 2013-01-05 13:26:24 följande:
    Jag beklagar verkligen!!!!  
    Ska du höja dosen nu eller hur ska du göra?

    Det känns liksom så hopplöst, att veta att antikroppar är orsaken bakom missfall men ignoreras av läkare. Finns det någon specialist i sverige som jobbar med detta eller måste man åka till Aten? 

    Verkar vara Aten tyvärr.. Ja, höjjer både prednisolondosen och levaxindosen vid graviditet. Aten kanske längre fram..just nu dåligt med pengar tyvärr =( (Och dålig ork)
  • EmmaoPer

    Vad kostar det att göra denna undersökning i Aten (menar inte resa o hotell) utan bara att träffa läkare och mediciner. Hur vet man om man har antikroppar, det kan man väl se på blodprover i sverige?

  • EmmaoPer
    Wile skrev 2012-11-04 12:37:19 följande:
    Tack!
    Har precis genomgått en mf utredning. Allt såg bra ut! Mitt tsh värde var 0,3 och helt inom ramen men för högt för att lätt bli gravid. Så fick levaxin som jag nu ska ta varje dag fram tills jag blir gravid och under hela graviditeten. Kommer få gå på regelbundna koller under graviditeten för att få rätt dos. Kommer oxå börja med fragmin sprutor när jag blir gravid fram till ca v 20.
    Jag har gått hos Annette Sjösten på läsargruppen Viktoria i Stockholm. Verkligen att rekommendera hon har varit helt suverän!!
    Hej, menar du Läkargruppen (har inte googlat ännu) går ju säkert att få fram annars. Om man har dessa antikroppar, kan man få medicin för detta då hos Anette?
  • Wile

    EmmaoPer ja jag menade läkargruppen Viktoria. Jag vet inte alls vad hon bedömer utifrån. Vad man får för hjälp alltså menar jag:) men hon var superbra! Lycka till!

  • Lowa77

    Hej, ska man testa tsh värde vid någon speciell tidpunkt? Efter missfall etc? Eller syns det även när man inte är gravid?

  • EmmaoPer

    TSH kan du testa när som helst, du ska framförallt testa innan du blir gravid. Har du förhöjt TSH (som är väldigt vanligt) så måste du ta Levaxin för att sänka TSH. För högt TSH kan ge missfall och missbildningar så planerar du att bli gravid, testa tsh innan, långt innan, det kan ta tid innan man sänker sitt tsh. När du väl blivit gravid måste du testa igen för tsh ökar när man är gravid.

  • Lowa77

    Ok! Tack för svar! Precis fått tredje MA efter Ivf så nu läser jag på och kollar allt!!

  • EmmaoPer

    Jag beklagar verkligen, har gjort 8 misslyckade IVF så vet hur det känns. Konstigt att det inte har kollat tsh på dig innan, se till att de även tar TPO-ak för att kolla om du har autoimmun skukdom. Lycka till med forskandet, det tar tid innan man hittar all info och ställ gärna frågor om sköldkörteln så ska jag försöka svara så gott jag kan.

  • Rosen3

    Någon som är kvar i denna tråden?
    Hu har det gått för er?

    Jag har fått fyra tidiga missfall och har ganska höga TPO-ak på 146. Läkaren vill inte hjälpa mig. Försöker få ner dem med selen. Ska även ta Prednisolon 5 mg på eget vid nästa plus. Eller ska man ta det innan? 

Svar på tråden Sköldkörteln----mycket nyttigt värt att veta om du fått missfall