augustisten skrev 2012-07-01 14:48:26 följande:
Min pojke är född i december 06 och börjar förskoleklass i höst. Han är tidigt född och skulle egentligen varit 07:a så vi funderade först lite på att vänta, men samtidigt är han väldigt tidig på många områden så han kommer absolut inte ha problem att hänga med. Problemet är snarare att han ännu är så omogen så när han känner sig understimulerad har han svårt att sitta still. OCh då är det lätt att han uppfattas som bråkig och störande. Men skulle vi ha väntat blir å andra sidan risken för understimulering ännu större - och vi vet ju inte om han mognar på det planet till dess...
"Lösningen" för oss är att han börjar i en F2:a där förskoleklassen går i ett rum "brevid" en ett-tvåa på förmiddagen (med fritidspedagogen och en förskolepedagog) och sedan alla tre årskurserna tillsammans på fritids på eftermiddagen. Barnen har därför har i stort sett samma pedagoger under tre år vilket känns väldigt bra.
Förskoleklassen kommer troligen inte att vara några problem, då lär de genom aktivitet och lek och fokus ligger på det sociala samspelet, det brukar fungera bra på förskolan där han går nu. När han börjar ettan kommer tvåorna att gå i samma klassrum så att han kan hänga med på deras uppgifter om han vill. Skulle skolan sedan göra den bedömningen får han sedan hoppa över tvåan och gå direkt till trean. Men kanske hittar de sätt att stimulera honom på istället med egna uppgifter, och så kan han ibland hjälpa de yngre barnen om han redan kan det hans klass gör. Det brukar han tycka är väldigt roligt.
Jag har fått väldigt gott förtroende när jag pratat med pedagogerna så jag tror faktiskt att det blir jättebra.
Kanske kan ni hitta en liknande lösning där man tar ett eventuellt beslut om att hoppa över klasser på skolan och inte redan på förskolan?
Jag hoppas lite på nåt åt det hållet. 5-åringsgruppen här är utflyttad pga platsbrist, innan dess var det syskongrupp i fsk med 1-5-åringar. Nu befinner sig 5-åringarna i skolhuset, vilket är det som känns jobbigast i vårt fall. Men vi tänker att han får börja där, då befinner han sig på rätt plats på något vis. Skulle hans sociala intresse verkligen sparka igång finns möjlighet att han stannar kvar där med de jämngamla som kommer året efter. I det huset bör då finnas möjlighet att "hitta samvaro" med barn från olika åldrar beroende på vad som är aktuellt. Sen kan vi se var han passar bäst in. Hoppas bara att skolan är så pass flexibel... diskussionerna är precis i startläget ännu.