• LilyNoelle

    Tips på billig vegetarisk mat?? :)

    Hej! Har någon tips på billig vegetarisk mat? Tack på förhand!

  • Svar på tråden Tips på billig vegetarisk mat?? :)
  • skruttibangbang79

    Rostade grönsaker med rosmarin & basilika i ugn tillsammans med pasta, fetaost, mozzarella. Strö över solrosfrön och gör marinad som hälls över på olivolja, vitlök, salt och peppar. Somrigt och fräscht!

    Eller stek svamp tillsammans med tärnade tomater. Koka spagetti och broccoli. Koka upp grädde tillsammans med sambal oelek, citron samt lite salt.  Lägg upp spagettin först, därefter de svampröra och broccoli - häll över såsen. För att göra ytterligare lite mer proteinrikt brukar vi hälla över kikärter med.

    Grönsakssoppor av olika slag.

    Morotsbiffar är grymt gott dessutom!

     

  • LilyNoelle
    skruttibangbang79 skrev 2012-04-29 21:36:30 följande:
    Rostade grönsaker med rosmarin & basilika i ugn tillsammans med pasta, fetaost, mozzarella. Strö över solrosfrön och gör marinad som hälls över på olivolja, vitlök, salt och peppar. Somrigt och fräscht! Eller stek svamp tillsammans med tärnade tomater. Koka spagetti och broccoli. Koka upp grädde tillsammans med sambal oelek, citron samt lite salt.  Lägg upp spagettin först, därefter de svampröra och broccoli - häll över såsen. För att göra ytterligare lite mer proteinrikt brukar vi hälla över kikärter med. Grönsakssoppor av olika slag. Morotsbiffar är grymt gott dessutom!  

    Åh Gud så goooott!!! Tack tack tack!! Det där lät riktigt gott. Det ska jag göra. Har du recept på morotsbiffarna :)
  • Snöviolen
    LilyNoelle skrev 2012-04-29 21:32:44 följande:
    Tack :) har du recept på bönbiffarna?
    Ja det  har jag. Har ätit dessa två gånger och jag är inte vegetarian, men de här är jättegoda.

        Bönburgare med coleslaw och avokad

        1 gul lök
        1 vitlöksklyfta
        1 msk smör till stekning
        1 burk bönor eller blötlagda och kokta bönor, t ex black eye-bönor (1 burk bönor à 400 g motsvarar 4 dl blötlagda och kokta bönor)
        2 kokta potatisar
        2 msk ströbröd
        1 tsk spiskummin
        1/2 tsk chilipulver
        1/2 tsk salt
        150 g rödkål
        1 morot
        1 dl matyoghurt
        1 1/2 msk citronjuice
        1 msk olivolja
        1/2 tsk salt
        2 krm peppar
        1 msk olja till stekning
        1 msk smör till stekning
        hamburgerbröd
        grönsallad
        2 mosade avokador
        1 tomat

    Gör så här

        Skala och hacka lök och vitlöksklyfta grovt. Fräs dem mjuka i smör.
        Mixa bönor med löken och kokta potatisar i en matberedare eller med stavmixer.
        Blanda i ströbröd. Krydda med spiskummin, chilipulver och salt. Strimla rödkål. Lägg i ett durkslag och häll på kokande vatten. Låt rinna av.
        Skala och riv moroten grovt. Blanda kål och morot med matyoghurt, citronjuice, olivolja, salt och peppar. Forma "biffar" med blöta händer. Vänd dem i ströbröd. Stek i olja och smör i ca 5 minuter på varje sida. Servera i hamburgerbröd med grönsallad, coleslaw, mosade avokador och tomat i skivor.

        Kikärtsbiffar med lebne och fetaost

    Ingredienser

        2 burkar kikärter (à 400 g)
        3 vitlöksklyftor
        2 tsk spiskummin
        2 tsk koriander
        1 1/2 tsk sambal oelek
        3 äggulor
        4 msk färskpressad citronjuice
        1 dl ströbröd
        1 tsk salt
        vetemjöl att vända biffarna i
        olivolja till stekning

    Lebne

        3 dl matyoghurt (10%)
        2 tsk spiskummin
        1 dl grovt hackad mynta
        rivet skal av 1/2 citron
        2 krm salt

    Tillbehör

        1 rödlök i tunna skivor
        10 halverade körsbärstomater
        2 dl gröna oliver
        200 g fetaost delad i bitar
        kokt bulgur

    Gör så här

        Lebne: Blanda ingredienserna till lebnen i en skål. Krydda med salt.
        Häll av och skölj kikärterna. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna. Mixa samtliga ingredienser till biffarna i matberedare eller med stavmixer. Krydda med salt.
        Forma till ca 16 små biffar (för 4 port). Vänd dem i vetemjöl.
        Stek ca 5 minuter på varje sida i rikligt med olja i en stekpanna.
        Tillbehör: Lägg alla tillbehör på ett stort vackert fat eller i små skålar. Servera biffarna till samt gärna kokt bulgur
  • principessan

    Jag är inte vegetarian men vill gärna laga vegetarisk mat till hela familjen! Tack för recepten! Hoppas fler lägger in!

  • LilyNoelle
    Snöviolen skrev 2012-04-29 21:43:35 följande:
    Ja det  har jag. Har ätit dessa två gånger och jag är inte vegetarian, men de här är jättegoda.     Bönburgare med coleslaw och avokad     1 gul lök     1 vitlöksklyfta     1 msk smör till stekning     1 burk bönor eller blötlagda och kokta bönor, t ex black eye-bönor (1 burk bönor à 400 g motsvarar 4 dl blötlagda och kokta bönor)     2 kokta potatisar     2 msk ströbröd     1 tsk spiskummin     1/2 tsk chilipulver     1/2 tsk salt     150 g rödkål     1 morot     1 dl matyoghurt     1 1/2 msk citronjuice     1 msk olivolja     1/2 tsk salt     2 krm peppar     1 msk olja till stekning     1 msk smör till stekning     hamburgerbröd     grönsallad     2 mosade avokador     1 tomat Gör så här     Skala och hacka lök och vitlöksklyfta grovt. Fräs dem mjuka i smör.     Mixa bönor med löken och kokta potatisar i en matberedare eller med stavmixer.     Blanda i ströbröd. Krydda med spiskummin, chilipulver och salt. Strimla rödkål. Lägg i ett durkslag och häll på kokande vatten. Låt rinna av.     Skala och riv moroten grovt. Blanda kål och morot med matyoghurt, citronjuice, olivolja, salt och peppar. Forma "biffar" med blöta händer. Vänd dem i ströbröd. Stek i olja och smör i ca 5 minuter på varje sida. Servera i hamburgerbröd med grönsallad, coleslaw, mosade avokador och tomat i skivor.     Kikärtsbiffar med lebne och fetaost Ingredienser     2 burkar kikärter (à 400 g)     3 vitlöksklyftor     2 tsk spiskummin     2 tsk koriander     1 1/2 tsk sambal oelek     3 äggulor     4 msk färskpressad citronjuice     1 dl ströbröd     1 tsk salt     vetemjöl att vända biffarna i     olivolja till stekning Lebne     3 dl matyoghurt (10%)     2 tsk spiskummin     1 dl grovt hackad mynta     rivet skal av 1/2 citron     2 krm salt Tillbehör     1 rödlök i tunna skivor     10 halverade körsbärstomater     2 dl gröna oliver     200 g fetaost delad i bitar     kokt bulgur Gör så här     Lebne: Blanda ingredienserna till lebnen i en skål. Krydda med salt.     Häll av och skölj kikärterna. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna. Mixa samtliga ingredienser till biffarna i matberedare eller med stavmixer. Krydda med salt.     Forma till ca 16 små biffar (för 4 port). Vänd dem i vetemjöl.     Stek ca 5 minuter på varje sida i rikligt med olja i en stekpanna.     Tillbehör: Lägg alla tillbehör på ett stort vackert fat eller i små skålar. Servera biffarna till samt gärna kokt bulgur

    Åh tack så jättemycket!!! Det här låter verkligen smarrigt! Ska laga detta i veckan.. Tack igen, jättesnällt :)
  • saga1984

    Lägger in ett recept, mest för att puffa tråden. ;0) 

    Snabb pasta:

    Koka pasta enl anvisning.
    Hacka färska champinjoner grovt,
    hacka en gul lök.
    Stek i smör,
    blanda i en burk cremefraiche.
    Krydda,

    Snabbt, enkelt å gott. =) 

  • LilyNoelle
    saga1984 skrev 2012-04-30 08:14:06 följande:
    Lägger in ett recept, mest för att puffa tråden. ;0) 

    Snabb pasta:

    Koka pasta enl anvisning.
    Hacka färska champinjoner grovt,
    hacka en gul lök.
    Stek i smör,
    blanda i en burk cremefraiche.
    Krydda,

    Snabbt, enkelt å gott. =) 
    Wow det där var enkelt och billigt :) Perfekt! Jag älskar creme fraiche! ..hehe... Tack för det tipset!! Ha det gott!
  • Fluppidupp

    Couscous, salsa som tillexempel goo greens färdgia med massa bönor i, en klick creme fraice. 

    Superenkelt och gott! 

  • dazazz

    Att blötlägga och koka bönor är billigt. En av mina favoriter är kikärtor. Koka ett helt paket och om du inte gör storkok fryser du in. Gjorde en supergod soppa häromdagen:

    Stek en finhackad lök och två tärnade potatisar. Tillsätt en knapp liter vatten och motsvarande mängd fond/buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk, tillsätt 600 g kokta kikärtor och en matsked jordnötssmör, låt koka ytterligare några minuter och mixa.

    Just nu steker jag champinjoner med currypasta, i med kikärtor och häll sedan på lite grädde som får puttra ihop (jag häller på lite i taget som får koka in). Ät som det är eller som tillbehör.

    Och så biffar förstås. Kikärtor funkar bra att bara mixa och blanda med lite överblivet potatismos. Krydda efter eget behag, vänd gärna i lite sesamfrön och stek eller värm i ugn.

  • Barbabok

    Idag. Pytt på potatis, succini, färska champ., lök, linser, kryddar med salt, peppar, paprikapulver och lite farinsocker. Ägg och rödbetor till.

  • LilyNoelle

    Men åh vad mycket gott!! Ska storhandla på fredag så det kommer bli en lååång handlarlista ;) tack så jättemycket för tipsen :) jag skriver upp allt!

Svar på tråden Tips på billig vegetarisk mat?? :)