• MissSummer

    "Seriös" renrasavel

    Att man har avlat fram hundar med olika utseendet på grund av deras olika användningsområden kan jag köpa. Men jag är väldigt nyfiken på att höra vad renras-frälsta har för argument till varför man har spårat ur totalt från rasens originalutseende och skapat vanskapta hundar och katter där deras utseendet inte fyller något som helst praktiskt syfte än för att vi människor av någon outgrundlig anledning tycker det är fint.

    Här är några exempel;

    Shar-Pei, bild på rasens ursprungsutseende samt den europeiska sönderavlade varianten
    http://pedigreedogsexposed.blogspot.com/2010/12/meat-and-bones.html
        
    Mastino Napoletano
    Originalutseende: http://i285.photobucket.com/albums/ll80/b841/mastin50.jpg
    Nuvarande varianten:http://www.delgheno.com/immagini/victor/10.jpg

    Bulldog
    Originalutseende: http://img683.imageshack.us/img683/3397/bulldogo.jpg
    Nuvarande: http://img402.imageshack.us/img402/963/bulldogjen.png 

    Och när vi ändå är igång kan jag ju slänga in en bild på den ursprungliga perserkatten
    http://image.cellbazaar.com/images/faac2860-89c2-4492-8aff-886b8cde6714.jpg
    så här ser den ut nu: http://www.catbreedsexpert.com/cameo-persian-cat2.JPG

    Hur kan man kalla detta för seriös avel? Det är bara sjukt.    
     

  • Svar på tråden "Seriös" renrasavel
  • lykantrophona

    Ja, detta är varför jag har svårt att hålla med om att renrasavel alltid skulle vara bättre än blandrasavel. Vi har sett hur renrasiga hundars attribut överdrivits, hur man fokuserar på utseende framför funktion och hur vissa raser lider av inavel.

    Det traditionella sättet att undvika hälsoproblem i en ras, att helt enkelt utesluta drabbade individer från aveln, fungerar när hälsoproblemet är begränsat och lätt upptäckt. I Sharpei-exemplet hör vi att en av fyra lider av åkomman, och då är alltså genen alldeles för utbredd för att man ska kunna utesluta alla individer som misstäntks bära på genen, utan att få ett allvarligt problem med inavel. Lösningen vore i sådana fall att blanda in gener från en annan population, som inte bär på genen.

    När jag läste bevarandebiologi kunde jag förstå hur man vill behålla vissa husdjursraser. Särskilt de som är funktionella, anpassade till en särskild funktion eller miljö. Men många raser vi har idag har förlorat sin funktion. Vad är vitsen med att fortsätta avla renrasigt då? Genom att tillsätta lagom många nya individer i populationen, där den gamla populationen fortfarande är i en klar majoritet, så kan man undvika "swamping" (dvs, att population blir översvämmad av immigranterna) samtidigt som man ökar den genetiska diversiteten.

    Men genetisk diversitet är något hunduppfödare sällan vill ha. Alla hundar ska se precis likadana ut inom en ras, ha samma temperament, och ifall detta även leder till att alla får samma sjukdomar, så kan det tydligen accepteras.

    Det är alltid en balansgång att bevara både diversitet och särprägel i en liten population. Men jag tycker inte att dagens rasavel klarar av den.

  • elonpelon

    Hej !
    Jag har cocker spaniel och nu har man bestämt att man ska försöka få bort en av färgerna som cockrarna har, som heter sobel. De får vara med på utställningar, men kommer inte att bli placerade eller gå vidare, men vill helt enkelt få bort den ??? Fattar ingenting, det är ju vi människor som har fått för oss detta, men man går enligt england och rasstandarden och då får ej Sobel finnas. 

Svar på tråden "Seriös" renrasavel