Flickan och kråkan skrev 2011-11-24 14:36:22 följande:
Frågan är komplex.
A) Vad värderar vi som bra = vad lägger vi i begreppet bra skola? Det är ju liksom ingen liten frågeställning.
B) Betygssättning som är något annat än enbart bedömning av det enkelt och kvantitativt mätbara kommer aldrig att kunna vara en objektiv, exakt vetenskap. Det kommer alltid att ligga subjektiv värdering och bedömning i denna betygssättning.
C) Om man hade haft någon form av objektiva bedömare som rättade och betygsatte: 1. Vad? 2. Hur stor vikt skulle dessa bedömningar väga i förhållande till allt annat eleven presterar? 3. Vilka skulle dessa objektiva bedömare vara? Om t.ex. de nationella proven skulle bedömas skulle det krävas en rätt personalstark styrka så att säga.......inte minst om man inte kan tänka sig lösningen att lärare rättar i blindo så att säga.
Jag sitter mitt i "smeten". Jag har precis ägnat åtskilliga timmar till att skriva ömdömesrapporter inför utvecklingssamtal för mina 7:or. De ska inte ha betyg i år, men jag måste ju ändå tala om vad de kan och vad de behöver utveckla i förhållande till kursplanens kunskapskrav. Det är svårt. Nu har det ju dessutom sjösatts en ny läroplan så det är ett evigt stötande och blötande. "Vad innebär det att föra ett utvecklat resonemang med väl underbyggda argument"? Vad är skillnaden mellan att "föra resonemanget till viss del vidare" i ett samtal och att "föra det vidare"? Hur ska man tolka att "utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor, omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk"? Och på vilket sätt skiljer det sig från att föra "välutvecklade och väl underbyggda resonemang"? Och undervisar man som jag exempelvis i svenska och SO så har man sådär 50-100-talet (beroende på hur man räknar) liknande kunskapskrav att ta ställning till. Vi sambedömer väldigt mycket på vår skola, men självklart blir det inom kollegiet så att säga. Det handlar ju om det rent praktiska. Jag kan enkelt och snabbt skicka över ett par av mina elevers redovisningar varje gång de lämnar in något till en eller flera kollegor på skolan, få snabb respons om jag ligger "rätt" och på det viset självkontrollera mig på något vis. Det hade inte varit möjligt att göra det mot en objektiv bedömare varje gång, och vad säger egentligen att denne per automatik är "bättre"/gör en bättre bedömning?
Jag jobbar i en vanlig kommunal skola med hårda besparingskrav och noll ekonomiska resurser. Som enskild lärare har jag inget att tjäna på att sätta för höga betyg ur ett yrkesperspektiv. Jag får inte högre lön och skolledningen är inte på och tjatar om att jag ska höja eller liknande. Jag vill ju att mina elever ska klara fortsatta studier väl och att de så att säga fortsätter att ligga på samma nivå. Ger jag dem ett C så vill jag att de ska ligga på ungefär samma nivå när de börjar på gymnasiet så de inte plötsligt får svårt att överhuvudtaget nå ett E. För mig är den starkaste fingervisaren hur min bedömning är hur det gått för eleverna fortsättningsvis. Jag vet genom återkopplig att de klarat gymnasiestudier och vidare studier bra, dvs att de betyget stämt i förhållande till fortsatta krav. Och så självklart även de nationella proven. Ja, det är fortfarande jag eller någon av mina kollegor som bedömer men det finns trots allt rätt tydliga bedömningsinstruktioner så om man verkligen följer dem så lär man inte hamna alltför långt ifrån det man faktiskt tänkt sig från skolverkets sida. Huruvida man gör det eller inte är ju en annan fråga. Jag skulle gärna haft "blind rättning" av de nationella proven. Men fortfarande återstor ju frågan hur tungt just detta enskilda prov ska väga.
Lyssnade på intressant radioprogram igår som behandlade skolan - både här och utomlands. Ett intressant fenomen i Sverige är att samtidigt med betygsinflationen så började föräldrar ställa allt högre krav på att barnen skulle ha högre betyg, dvs att de på ett helt annat sätt än tidigare var kritiska till lärare och skola för att de gett deras barn för låga betyg. Och de vänder sig till skolledning som kanske inte alltid pallar trycket i tider då varje elev är viktig för den ekonomiska situationen.
Vad gäller privatskolor kontra kommunala så är det som sagt en svår fråga. I vår kommun som är en relativt stor kommun, ligger engelska skolan högst vad gäller måluppfyllelse, vår kommunala strax efter och många privata alternativ långt efter. Med tanke på hur vår ekonomi och elevunderlag ser ut i jämförelse med engelska skolan så borde de ligga långt, långt före kan man tycka.
Tack för intressant input.
Jag tycker i princip inte att man ska enbart fokusera på elevernas prestationer när man utvärderar en skola då resultaten påverkas av vilka elever man tar in. "Stjärnor" klarar sig ofta bra oavsett skola även om de kanske presterar bättre i en viss miljö.
Minns såväl flera in min gymnasieklass (väldigt länge sedan i det gamla systemet) då det var en klick elever som kom dit med superbra betyg, betyg som antagligen var aningens "uppblåsta", och som i konkurrensen med oss andra fick ett slutbetyg på högst normala 3,5 (se hur länge sedan det var"). Detta var redan då skolan inte "tjänade" på att ge ut höga betyg.
Jag tycker om systemet vi har i UK med regelbundna oberoende utvärderingar av SKOLAN. Visst visar skolor också på vad som händer med eleverna efteråt, vilket delvis har med betyg att göra. Jag säger delvis, eftersom många skolor och universitet även har antagningsprov antingen som ett komplement till betygen eller som antagningskriterium.
Dessutom är jag för de centrala proven som rättas centralt här. Inte så mycket för att sätta betyg på individen men som en bedömning av skolan. Om en skola får X% av ett visst betyg på ett sådant prov så bör inte snittet i den skolan avvika med mer än någon procent. Då ger man utrymme för individuella justeringar. Jag har svårt att tro att alla i en skola klarar nationella prov med sämre betyg än vad de "egentligen" är "värda". Så fungerar antagligen nationella prov nu (?), men att skolan rättar de själva anser jag vara fel.
Ja centrala prov (och rättning) och oberoende utvärderingar av skolor kostar pengar, men jag tror att man tjänar på det i längden. Vidare anser jag att om något är värt att satsa på så är det just skolan. Men inte nödvändigtvis med pengar.
Som sagt, bor i UK där vi har Ofsted som är en ovärderlig källa för föräldrar vid val av skola. Exempel på en rapport
http://www.ofsted.gov.uk/inspection-reports/find-inspection-report/provider/ELS/100338 - som synes handlar det verkligen inte bara om elevernas betyg...