Logoped, när behövs det egentligen?
När görs egentligen bedömningen att ett barn som är sent med talet behöver en logoped och i vilka fall och av vem görs bedömningen?
Ett barn som är sent men faktiskt kommit igång med talet och man märker en stor utveckling hela tiden, är det tillräckligt även om barnet fortfarande är senare än normalbarnet?
Vår dotter blir tre i december och började inte härma förrän i våras. Under sommaren har skett en enorm utveckling och hon pratar nu två- och ibland treordsmeningar. Ordförrådet växer för varje dag. Det är dock långt kvar på uttalet (många ljud som hon inte kan och många ord är helt egenpåhittade men andra låter i princip helt korrekta) och hon pratar rätt lite utanför familjen (på förskolan pratar hon med personalen när hon är på tu man hand med dem men betydligt mindre med andra barn även om det börjar lossna lite även där). På förskolan har de jobbat lite med henne under våren, lite munmotorikövningar ungefär, men planerar också under hösten att ha en liten "språkgrupp" med några barn och pedagog en gång per vecka. Bvc frågade i våras om vi ville ha remiss till logoped men vi bestämde oss för att avvakta hösten eftersom vi kände att det var på gång. Nu blir det ju treårskontroll under senhösten också.
Som sagt, vem gör bedömningen (vi, förskolan eller bvc) och i vilka fall ska man bara avvakta den naturliga (om än sena) utvecklingen och i vilka fall ska man ta hjälp av proffsen i tidigt skede?