• mamma Linder

    kan cysta hämma att bli gravid?

    Har försökt att bli gravid i snart ett år är 38, har fyra barn sen tidigar sista född -06.
    Var till gynspec för utredning men fick ingen hjälp för jag var gammal och hade barn sen förut, jag har regelbunden mens och Äl och testar med Äl-tester.
    hon gjorde ett vul och konstaterade att jag hade en cysta, så jag skulle bli kallad om tre månader för att se om den fanns kvar, någon mer info om det fick jag inte??
    Nu har jag surfat runt lite och läst om cystor och som jag har fattat så förbereder sig Äl och skickar ut hormon och bildar ägg men sen kommer inte äggen i väg pga cystan??? är det så? är det därför jag får posetivt Äl-test men jag får aldrig riktig äl?

    Är det någon som är insatt i detta??

  • Svar på tråden kan cysta hämma att bli gravid?
  • IdaValo

    Hej mamma Linder!
    Du är inte den enda :)
    Jag är 28 och vi har försöka att skaffa barn i snart ett år, men inget händer...jag har däremot haft en massa konstiga symtom. Så igår var jag hos gyn och det konstaterades att jag hade en 4 cm cysta. Och inte ett enda ägg som var tillräckligt stort för att bli befruktat. 
    Däremot så hade jag Äl.
    Det jag förstod av gynikologen ( pratade inte så bra svenska, men nog så skicklig) var att cystan hindrade äggen från att växa till sig. 
    Jag fick en kur Provera ( 10 dagars) och efter det så ska jag komma tillbaka för återkoll. Förhoppningsvis har den försvunnit då och äggen kan börja leva sitt eget liv, men vi får väl se :) 

  • Syrran83

    IdunIda:
    Sa gynekologen det???
    När min syster, som försöker bli gravid, var till gyn så sa gynekologen att detta inte påverkar ens chanser att bli gravid.
    Kan storleken på cystan ha inverkan? (Till henne sa de att hennes var ca 3 cm)

  • Syrran83

    Grattis till ditt plus!

    Är fortfarande nyfiken på om detta kan stämma att det hämmar graviditet. Några fler som upplevt liknande kanske? Pratat med gynekolog eller annan person som har kolla på sånt?

  • camelen
    IdaValo skrev 2011-05-31 11:38:23 följande:
    Hej mamma Linder!
    Du är inte den enda :)
    Jag är 28 och vi har försöka att skaffa barn i snart ett år, men inget händer...jag har däremot haft en massa konstiga symtom. Så igår var jag hos gyn och det konstaterades att jag hade en 4 cm cysta. Och inte ett enda ägg som var tillräckligt stort för att bli befruktat. 
    Däremot så hade jag Äl.
    Det jag förstod av gynikologen ( pratade inte så bra svenska, men nog så skicklig) var att cystan hindrade äggen från att växa till sig. 
    Jag fick en kur Provera ( 10 dagars) och efter det så ska jag komma tillbaka för återkoll. Förhoppningsvis har den försvunnit då och äggen kan börja leva sitt eget liv, men vi får väl se :) 

    Hur gick det efter "kuren" med provera??
    Jag är nu i den sitsen,dvs en cysta medelstor ca 5,8 cm har upptäckts i min högra äggstock då jag sökte gyn pga att blödningen aldrig upphörde efter mens.
    Jag fick provera utskrivet och har tagit två/dagen i tre dagar nu men blöder fortafrande jättemycket ;-(
    Min gyn sa att jag skulle öka dosen om det inte slutar blöda om 3-4 dagar.
    Däremot så sa min gyn att Provera är endast för blödningen och att jag ska på återkoll först om 3 månader! 
    Jag önskar bli gravid snarast och mår nu skitdåligt pga denna cysta/blödning men gyn sa att jag kan blio gravid även om den är kvar ett tag....      
  • Toivonen13

    Jag var på akuten idag pga fantomsmärtor i magen och gjorde då ett Vul där det konstaterades en cysta på ena äggstocken. Kommer inte ihåg storleken han sa, men i vart fall så sa läkaren att den inte påverkar chanserna att bli gravid. Skönt!!

  • Ulrika84

    Får jag bara fråga, hur upptäckte ni era cystor? En läkare har klämt och känt och konstaterat att jag inte har några cystor, men borde man inte kolla med hjälp av ultraljud för att lättare upptäcka en cysta?

  • Zocker

    Jag var hos gynspecialist pga att jag inte blivit gravid på 1,5 år och jag har fått en massa acne och extrem mensvärk. Det visade sig att jag har 2 cystor på ca 3,5cm vardera totalt 7cm på höger äggstock. Läkaren sa även att jag hade äl flytningar och har haft äl från vänster. Livmoderslemhinnan var 1cm tjock. Jag blev beordrad att avvakta till efter nästa mens för att då boka ett återbesök så hon kan se om cyatorna blivit mindre. Har dem inte det så blir det att ta bort dem. Jag jade jätteont i min högra äggstock efter undersöknig och nu har jag mensvärk men det är ca 1,5 v kvar till mens. Min gyn ville inte svara på några frågor innan hon vet mer. Så förhoppningsvis så får jag mer svar efter nästa besök då vi gör nytt VUL och jag får svar på blodprovet (hormonnivåer). Kan ju tillägga att jag är 27 utan tidigare barn, och jag kan tänka mig att det gör skillnad. Har ju dessutom läst här på FL att man ibland måste besöka flera olika gyn tills man hittar en som verkligen lyssnar och hjälper. Vad jag har läst på diverse sidor på nätet så kan ju cystorna blockera vägen ut i äggledaren vilket ju såklart gör det svårt att befrukta då. Äl-testen reagerar ju på hprmonet som utlöser ÄL så självklart borde det bli positivt även fast ägget inte kommer någon vart.

  • mållan3

    Vet inte om ni är aktuella i denna tråden längre... men jag kan berätta att då jag väntade min första son. Då det var dags för rutin ultraljudet i v.18, så upptäcktes även en cysta på min vänstra äggstock. (en stor).
    Så då fick jag gå på ständiga kontroller resten av graviditeten, så att inte cystan skulle hämma tillväxten på min son.
    Så när den stora dagen kom, så valdes dom att förlösa mej ks, eftersom det skulle bli för jobbigt för mej att återhämta mej om jag både skulle föda & sedan opereras, två flugor i en smäll :)
    Efter ks, så konstaterade dom att cystan var större än dom trott... stor som en honungsmelon var den. Dom fick även lov att operera bort min vänstra äggstock.
    Kan säga så här i efterhand att min stora cysta gav mej aldrig problem med att bli gravid, den hämmade inte tillväxten av min son, & jag är lika fertil om inte mer ;) med bara en äggstock... 2 år efter denna händelse blev jag återigen gravid med två! :D :D

    Sen är det ju säkert olika från person till person...  

  • papaja10

    Jag fick för 4 månader sen (efter mens som bara pågick 2 dagar) otrolig smärta i nedre delen av buken. Eftersom detta var första gången jag och min sambo försökte bli gravida blev jag orolig att något var fel. Efter rådgivning av 1177 Åkte jag in akut och fick då svar att det var en godartad äggstockscysta på 4 cm. Han sa att det var normalt och att den skulle försvinna av sig själv. Redan dagen efter kändes det bättre och succsesivt försvann känningarna. 



    Vi har nu fortsatt våra försök till graviditet utan framgång. Nu vid senaste ägglossningen började samma symptom dyka upp som sist. Otrolig svullnad, smärta, ett tryck nedåt, känsla av att det är trångt och att ja vill bajsa och kissa för att göra mer plats i magen 😬  Har blivit lite orolig de sista då jag aldrig haft problem med cystor innan vi påbörja resan mot graviditet. Måste finnas ett samband? Ska till gyn nu på torsdag och hoppas innerligt på att allt är som det ska. 

  • papaja10

    Guldkvinna 

    Jag känner inte av den hela tiden - för mig har jag känt den endast någon dag efter mens eller ägglossning hittills. Vet ej om det varit slumpmässigt samband. för mig har smärtan endast varit någon enstaka dag sen försvinner smärtan men svullnad kommer och går litegrann. 

    De gånger jag känt den som mest är det väldigt tydlig smärta nere i buken. Tyngdkänsla som att ja nästan vill hålla en hand mellan benen för att ?hålla emot tyngden?. har dock svårt att urskilja vilken äggstock smärtan är på. Känns mest som hela buken ömmar. När cystan är stor kan den trycka mot andra organ vilket gör att man får ont, eller behöver kissa oftare 

  • papaja10

    Varit hos gyn som knappt la märke till cystan och babblade på om allt annat utifrån vad han såg på ultraljud. Inga konstigheter. Allt verkade se bra ut 🤷🏽?♀️ 

Svar på tråden kan cysta hämma att bli gravid?