Babe skrev 2010-02-02 12:36:43 följande:
Mina tvillingar föddes i v35, vaginalt... det var en tuff förlossning som drog ut på tiden för nr2... Barnen fick blodbrist pga för snabb avnavling och var rätt tagna, fick blod i några omgånger och mådde därefter rätt bra. Jag hade aldrig hört talas om såna risker. Tycker att du är klok som ber dem att tänka på det vid förlossningen. Lycka till, det kommer att gå fin-fint. Kram/ Babe
Det är ju inte klokt, att trots att både WHO International Federation of Obstetrics and Gynecology rekommenderar sen avnavling sedan några år och att Svenska riktlinjer för avnavling presenterades i oktober 08, som alltså rekommenderar sen avnavling, så är det fortfarande flera svenska sjukhus som fortsätter att navla av meddetsamma. Och trots att det är prematurer och medtagna barn som mår sämst av denna blodförlust och syrebrist så navlas de i regel av tidigt även på de sjukhus som har infört sen avnavling som allmän praxis.
Det står visserligen i riktlinjerna att medtagna barn ska navlas av meddetsamma för omedelbart omhändertagande (eftersom de ansvariga inom och över svensk förlossning - och neonatalvård har så svårt att ta till sig att det går att göra HLR med intakt navelsträng), men prematurer ska enligt riktlinjerna navlas av sent om de är pigga.
Så här står det i de svenska riktlinjerna om fördelarna för blodvärden m.m. om man navlar av sent :
”Sen avnavling och placentatransfusion anses underlätta cirkulationsomställningen vid födelsen genom att detta tillför volym som fyller ut lungkretsloppet, vilket öppnar sig vid första andetagen. Placentatransfusionen fungerar också som en reserv för akut blodförlust och är rik på stamceller. Stamcellerna kan ha skyddande, preventiva och reparativa funktioner inte bara i nyföddhetsperioden utan även senare i livet [14].
Det senaste decenniet har effekter av sen avnavling undersökts. Studierna har visat att sen avnavling medför högre hematokrit i nyföddhetsperioden och vid två månaders ålder [11]. Dessutom minskar risken för anemi vid fyra månaders ålder [10]. Hos mexikanska barn som följdes upp till sex månaders ålder fann man ingen skillnad i Hb-värden vid sen jämfört med tidig avnavling. Man fann däremot ett signifikant högre ferritinvärde i blodet, en ökad blodkroppsvolym (MCV) och färre barn med järnbristanemi (0 vs 4 procent; P=0,01) [9]. ”
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=10609