Hej!
Det är svårt att beskriva sorgen, på ett sätt har jag redan hunnit vänja mig vid att aldrig se och umgås med honom, så det gör mindre ont. Men jag saknar honom ändå otroligt mycket. Jag tänker på honom flera gånger om dagen, oftast när jag kör bil. Allt möjligt kan få mig att tänka på honom, en butik i stan som han gillade, busshållplatsen vi alltid tog bussen ifrån, en serie på tv, musik på radion och framförallt min dotter som är väldigt lik honom
. Ibland tycker jag att jag ser honom på stan, men då får jag hejda mig själv från att ropa efter honom.
Man kommer levande ur helvetet. Men man är ärrad för livet. Jag känner mig 20 år äldre. Det känns lite som om någon har bestulet mig på glädjen till livet. Det är grått o trist ganska ofta, med andra ord. Men det känns ändå bättre nu än det gjorde de första månaderna efter hans död. Det tips jag har är att redan nu uppsöka en kurator eller psykolog. Att få prata ut om sin ångest, sorg o tankar om framtiden hjälper väldigt mycket. På så sätt har man redan hunnit bearbeta en del. Men din man kanske klarar sig! Ge aldrig upp hoppet. De finns faktiskt de som klarar sig. Och framförallt är det viktigt att fortsätta "leva livet" att fortsätta skratta ihop och leva så normalt som möjligt. För mig är det de glada stunderna som idag ger mig tröst. Trots hans sjukdom (som han levde med i fem år, han hade samma tumör som din man, men den utvecklade sig senare till en grad 4 glioblastom muliform) så reste vi mycket, vi ordnade fester för våra vänner, gick ut ofta o åt på restuaurang, umgicks mycket med våra familjer, hade det mysigt o roligt ihop helt enkelt. Ge inte upp livet "bara för att" cancern har invaderat ert hem är ett tips från mig.
Han fick väldigt mycket hjälp, jag kan absolut inte klaga på den proffessionella hjälp han fick av sjukvården, både kompetenta läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, kuratorer m.fl. Men jag å andra sidan erbjöds ingen hjälp, utan fick leta upp den själv. Inte helt lätt när man är i en krissituation. Så det gäller att banne mig vara stark. I början tog jag sömnmedel, men sen behövde jag inte ta några mediciner. Men man är ju olika. Känner man att man behöver ta det så tycker jag absolut att man ska göra det. Ingen idé att spela hjälte när livet vänds omkull. Jag hade ett enormt stort stöd av vänner o familj. Men det är klart, vissa vänner visade sig inte vara de vänner jag trodde att de var... ganska vanligt har jag förstått.
Han vårdades den sista tiden hemma. Det var tufft när ens hem förvandlades till sjukhem. Och det var hemskt att se honom tyna bort. Men till slut blev han tvungen att läggas in på palliativ vård. Den sista veckan i hans liv förstod vi alla vad som väntade. Då hade vi alla, inte minst han själv, levt med den jäkla sjukdomen och allt den ställer till med att det nästan kändes som en befrielse. Det känns tungt att skriva det men så var det.
Du och din man kommer förhoppningsvis få många fina år till tillsammans. Så försök njut av vardagen ändå. Vet att det är svårt, men du vill nog inte se tillbaka på de här åren som några svarta år.