• Foodlover

    Vilka ingredienser finns inte i Frankrike som finns i Sverige (mat)

    Måste fylla på förrådet nu innan jag flyttar till Paris.

  • Svar på tråden Vilka ingredienser finns inte i Frankrike som finns i Sverige (mat)
  • Laurentia

    Om du pratar ingredienser till bakning, så är det en del grejer jag köper med mig från Sverige:

    * bakpulver
    Bakpulver finns att köpa, men i små portionsförpackningar.

    * hjorthornssalt och bakpulver
    Har jag aldrig hittat här.

    * vaniljsocker
    Här finns riktig vaniljstång eller små påsar med strösocker med vanilj i (äkta eller ej), men det finns inget som motsvarar det svenska vaniljsockret. I allmänhet funkar dock de franska motsvarigheterna rätt bra i svenska recept.

    * torrjäst
    Svensk torrjäst tillverkas ofta i just Frankrike, men här säljs torrjäst i förpackningar vars storlek inte riktigt stämmer med svenska recept (8 g istf 12 g, tror jag). Funkar förstås bra ändå, men man får mäta.

    * sirap
    Finns inte att köpa här.

    * hela kardemummakärnor
    * kryddnejlika
    * anis, fänkål, kummin (dvs "brödkryddor)
    Man använder inte samma kryddor till bakning, så en del av det man är van vid från Sverige kan vara svårt att hitta, åtminstone om man inte vill ha finmalet. Kanel finns, men bara i små burkar. Ofta kan man hitta kryddor i "utländska" affärer, typ nordafrikanska närlivsbutiker.

    Annars har nog Affären, den svenska affären i Paris, allt som jag räknat upp: www.affarenparis.com

  • Foodlover

    Laurentia
    Tusen tack för hjälpen. Då blir det att köpa på sig.
    Sirap, anis & fänkål klarar jag mig inte utan. Så det blir att köpa innan jag flyttar.
    Finns det bikarbonat & brödkryddor?

  • Laurentia

    Som svar på frågan om bikarbonat: "hjorthornssalt och bakpulver" i mitt inlägg ovan skall vara "hjorthornsalt och bikarbonat". Det finns alltså (mig veterligen) inte.

    Brödkryddor är väl just anis, fänkål och kummin? Det finns åtminstone inte färdigblandat, men det går att hitta var och en för sig. Dock ofta finmalet.

    Ett par saker till, av det större slaget:
    Det finns inte rågkross, kornkross eller något annat i den stilen. Mannagryn finns inte, men kanske något som liknar. Havregryn finns, men inte i alla affärer. Det finns i hälsokostbutiker. Rundkornigt ris finns, men man får leta lite. Mjölutbudet är inte som i Sverige, men man hittar åtminstone grahamsmjöl, flera sorters vetemjöl (med olika askhalt) och bovetemjöl. Även dinkelmjöl på hälsokosten. Durumvetemjöl har jag inte hittat, men jag har inte letat i typ italienska butiker.

  • Foodlover

    Laurentia
    Super tack för all din hjälp. Då har jag mycket mer koll på vad jag behöver ha med mig. Bor du också i Paris?

  • amnai

    Rundkornigt ris, du menar till risgrynsgröt?

    Vi använder arborio, sånt ris man gör italiensk risotto av. Blir perfekt risgrynsgröt (jag gjorde det senast i onsdags, dottern älskar risgrynsgröt!)

    Hälsningar från USA

  • a mor

    Hur är det med dill? Det har jag skickat många kuvert av till Portugal för att det inte finns där.

  • Pistou

    Jag bodde i Frankrike i 5 år och tyckte jag lyckades hitta det mesta.

    Typiska varor som t.ex. svensk sirap tror jag att man numera hittar på Ikeas matavdelning (och i svenska affären om man bor i Paris). Annars finns ju alltid lönnsirap. Istället för filmjölk brukade jag använda "lait fermenté" typ, Yorrik. Det smakar likadant men är lite tunnare i konsistensen.

    Jag har svårt att tro att det finns några kryddor och örter som man inte kan hitta i Frankrike men, som Laurentia skriver, man kanske får leta i välsorterade afrikanska eller indiska livsmedelsaffärer. Det är möjligt att alla kryddor inte säljs i malen form, men det är ju inte så svårt att mala/krossa i mortel annars. Kryddpeppar heter t.ex. "poivre de la Jamaïque" och säljs ofta hel. Dill är absolut inga problem att hitta i stora livsmedelsaffärer som Carrefour.


    People don't care how much you know until they know how much you care.
  • Laurentia

    Foodlover,
    Jag bor utanför Paris.

    Pistou,
    Jag hittar också det mesta, men har du försökt hitta mannagryn, grahamsgryn, korngryn, rågflingor, rågkross, rågkli eller durumvetemjöl? En del saker är även lättare att köpa med från Sverige än att hitta i Frankrike.

    Många kryddor säljs i större livsmedelsaffärer ofta *bara* i finmalen form. Om man som jag föredrar att själv krossa i mortel kan det vara svårare att hitta. Jag har hittat hel kardemumma i nordafrikanska affärer, men då var den även oskalad!

    På det IKEA jag brukar åka till har de inga ingredienser till bakning, utan bara färdiga produkter.

    amnai,
    Italienskt risotto-ris funkar bra till risgrynsgröt, men det finns även särskilt ris avsett just för risgrynsgröt. I Frankrike kan man hitta det antingen bland det övriga riset, eller bland "efterrätts"-ingredienser, som typ mannagryn (även om just det inte finns). Risotto-ris hittar jag sällan, men det kanske står i "italienska" hyllan.

  • Pistou
    Laurentia skrev 2009-06-08 09:18:58 följande:
     Pistou, Jag hittar också det mesta, men har du försökt hitta mannagryn, grahamsgryn, korngryn, rågflingor, rågkross, rågkli eller durumvetemjöl?
    Jag får ärligt erkänna att jag aldrig har letat efter grahamsgryn, korngryn, rågflingor, rågkross, rågkli eller durumvetemjöl. Det säger kanske allt om hur ofta (läs sällan) jag bakar hemma.

    Däremot går det alldeles utmärkt att göra mannagrynsgröt på det som heter "Semoule de blé" som man ofta hittar i pastahyllan i mataffären, så mannagryn skulle jag inte bemöda mig med att släpa med från Sverige.
    People don't care how much you know until they know how much you care.
  • Pistou

    "Semoule de blé"

    images.google.se/imgres&imgrefurl=www.panzani.com/produits_3.htm&usg=__P-7Bdv6m1EHJ5FhpAMYaGnuZWKc=&h=215&w=150&sz=13&hl=sv&start=5&um=1&tbnid=xPwvdNkou-OIQM:&tbnh=106&tbnw=74&prev=/images%3Fq%3Dsemoule%2Bde%2Bbl%25C3%25A9%26hl%3Dsv%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:sv-SE:official%26hs%3DbsZ%26sa%3DN%26um%3D1

    Jösses vilken lång länk det blev. Hoppas att det funkar.


    People don't care how much you know until they know how much you care.
  • Pistou

    Nu känner jag att jag kapar tråden lite här , men glöm inte att man ofta hittar många mjöl- och grynsorter i de franska hälsobutikerna som t.ex. Naturalia eller ekologiska livsmedelsaffärer.

    Dessa är kanske inte så lätta att komma till om man inte bor i en storstad, men då finns ju alltid nätbutiker; se t.ex. www.naturalia.fr/index.asp eller www.cbiocbon.fr/.

    Jag nätshoppade ofta när jag bodde i Frankrike och det fungerade alltid utmärkt.
    Det är synd att det inte går att handla mat över nätet i Sverige, för jag tycker att det var otroligt praktiskt att kunna logga in på Carrefours nätbutik, välja sina varor i lugn och ro framför datorn och få dem hemskickade nästa dag. De tog en liten avgift för hemleveransen, men å andra sidan gjorde man aldrig några onödiga impulsköp.


    People don't care how much you know until they know how much you care.
  • Pistou

    Hoppsan, förlåt Laurentia. Nu ser jag att jag upprepade en del saker som du redan hade skrivit. Ibland går det lite för snabbt.


    People don't care how much you know until they know how much you care.
  • ZozoDeLux

    Jag bodde i Paris i 10 ar och bor nu i Luxemburg, men är pa väg tillbaka till Frankrike

    Saker som jag brukar plocka med mig hemifran, eller köpa fran typ svensk butik:

    Bakpulver (finns i Frankrike men doseringen är svar)

    Zoegas kaffe *rodnar*

    Mannagryn (Semoule de blé som finns i olika grovhetsgrad liknar men är inte samma)

    Malen kardemumma (men det finns i vissa butiker), askorbinsyra, bikarbonat, citronpeppar

    Olika mjölsorter (det finns mest olika sorters vetemjöl och havregryn, dock i mindre flagor än vad som är vanligt hemma. Även vetemjölet tycks mera finmalet än i Sverige, man far testa sig fram till rätt mängd till brödet)

    Dipsaser till chips (som jag använder till grönsaksdip)

    Saltlakrits

    Kaviar

    Svensk smörgasgurka (av den sötade varianten)

    Osthyvel

    Saker som är knöliga att hitta men finns:

    Palsternacka- heter Panais och finns inte alltid i butikerna eftersom den används väldigt lite

    Dill - finns bade som frysvara (i sma pappförpackningar) och färskvara, ofta i plastburkar i nagon kyldisk för kryddor.

    Grötris använder jag vanligt Riz rond, som finns i alla större butiker

    Färsk jäst tog ett tag att leta rätt pa men finns i i princip alla större livsmedelsbutiker, ofta i nagon av kyldiskarna eller i bakverksdisken. Kan även köpas pa bagerierna, ofta i lösvikt. Det som är dumt med den färdigförpackade är att den av ngn anledning ligger pa 42g...

Svar på tråden Vilka ingredienser finns inte i Frankrike som finns i Sverige (mat)