Det närmaste pannkakssmet du kan komma är nog äggvåfflor, men där ingår, som i alla andra våffelrecept, rätt mycket fett för att det inte ska fastna i våffeljärnet.
100 g margarin eller smör, smält och avsvalnat
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Smält fettet och låt det svalna. Kyl inte det smälta fettet för att det ska svalna fortare (t.ex. genom att blanda i kall mjölk) för så blandar det sig inte med smeten sen (våfflorna fastnar lättare och de blir inte lika goda). Man kan byta ut det smälta fettet mot 1 dl flytande margarin.
Blanda mjöl, salt och bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör sedan ner resten av mjölken, ägget och fettet.
Pensla våffeljärnet med smält fett inför första omgången, sedan behöver man inte smörja till resten.
Våfflor med bakpulver bör serveras nygräddade.