• Hallonröd

    Potatis med groddar? Snabbt svar önskas tack!

    Har förr hört att man inte ska äta potatis som det börjat växa groddar på...men det är väl bara en myt...eller? 

    Har nämligen nyss köpt en potatispåse och när jag öppnade den så är det groddar på potatisen. Ska laga mat och måste veta om jag ska gå tillbaka med potatisen eller inte.

    Någon som vet? Flört


    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Svar på tråden Potatis med groddar? Snabbt svar önskas tack!
  • Aiwendil

    Då dör jag kanske snart då.. för jag har ätit groddpotatis
    Inte ofta men det har hänt...


    Isak 07 03 09 - Pyret BF 09 08 27
  • Hallonröd
    Aiwendil skrev 2009-03-01 21:18:15 följande:
    Då dör jag kanske snart då.. för jag har ätit groddpotatis Inte ofta men det har hänt...
    Nja, dör gör du nog inte?! Flört En och annan groddpotatis gör väl inte så mycket...men 3 kg på en gång kanske inte är så bra  Fot i munnnen 
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hallonröd
    Hallonröd skrev 2009-03-01 21:24:23 följande:
    men 3 kg på en gång kanske inte är så bra   
    Om det nu hade bildats solanin i den menar jag.
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Bondbrud81

    Jag som är så rädd för dålig mat...
    Har ätit "groddad" potatis måånga gånger men nu får det bli slut med det!
    Minsta lilla gröna prick så har jag kastat men aldrig vetat att det är farligt med groddar..


    Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör...
  • MaddeMamman

    I de potatissorter som förekommer på den europeiska marknaden ligger glykoalkaloidhalten (solanin) på 50-200 mg/kg. Vilda släktingar till potatisen, som ofta används i växtförädlingsarbetet, kan innehålla flera tusen mg/kg. Normalkonsumtionen av potatis ligger vid ett par hg per dag. Skulle konsumtionen öka 2-6 gånger riskerar vi att förgiftas om halten av glykoalkaloider i potatissorten ligger vid 200 mg/kg.
    www.slv.se
    du får med andra ord äta ganska mycket potatis om du ska bli dålig

    Glykoalkaloider i höga halter orsakar akut förgiftning som yttrar sig med illamående, diarré och magsmärtor. I allvarliga fall kan neurologiska symtom tillstöta.

    Några allvarliga fall finns inte rapporterade från de nordiska länderna trots att solaninhalten i potatisen i Norden är hög i jämförelse med vad som rapporterats från andra länder.
    Nypotatis innehåller högre halter av solanin och bör därför inte ges till små barn

  • Hallonröd
    MaddeMamman skrev 2009-03-01 21:58:40 följande:
    I de potatissorter som förekommer på den europeiska marknaden ligger glykoalkaloidhalten (solanin) på 50-200 mg/kg. Vilda släktingar till potatisen, som ofta används i växtförädlingsarbetet, kan innehålla flera tusen mg/kg. Normalkonsumtionen av potatis ligger vid ett par hg per dag. Skulle konsumtionen öka 2-6 gånger riskerar vi att förgiftas om halten av glykoalkaloider i potatissorten ligger vid 200 mg/kg.www.slv.sedu får med andra ord äta ganska mycket potatis om du ska bli dåligGlykoalkaloider i höga halter orsakar akut förgiftning som yttrar sig med illamående, diarré och magsmärtor. I allvarliga fall kan neurologiska symtom tillstöta.Några allvarliga fall finns inte rapporterade från de nordiska länderna trots att solaninhalten i potatisen i Norden är hög i jämförelse med vad som rapporterats från andra länder. Nypotatis innehåller högre halter av solanin och bör därför inte ges till små barn
    Ja jag har läst lite jag med nu...stod bl.a. att i "ögon" och groddar är
    TGA-halterna högst Fundersam 

    http://chaos.bibul.slu.se/sll/spor/potatisodlaren/PON98-1/PON98-1C.HTM
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • mamlan

    ojdå..jag har ätit massor av potatis med groddar i mina dagar..har man eget potatisland så blir det så..mot våren har ju potäterna fått groddar. Har själv bara hört att man ska undvika de gröna potatisarna...

  • Hemulia

    Min potatis får alltid groddar efter några dagar hemma i kylskåpet, betyder det att den innehåller den då Solanin som ni pratar om?

    Tycker det är mer regel än undantag att det börjar växa groddar, nämligen.

  • Hallonröd
    Hemulia skrev 2009-03-01 22:18:58 följande:
    Min potatis får alltid groddar efter några dagar hemma i kylskåpet, betyder det att den innehåller den då Solanin som ni pratar om? Tycker det är mer regel än undantag att det börjar växa groddar, nämligen.
    Kanske en del sorter är mer benägna att snabbt komma i grodd...? Potatisen jag brukar köpa tar väldigt lång tid på sig innan det blir groddar iallafall. Men som sagt...lösviktspotatisen är finare och bättre,  iallafall än den påspotatis jag köpte idag.
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • LindaRebecka

    ojdå, jag brukar bara skala/peta bort knopparna.
    Är potatisen mjuk och/eller liite grön äter jag den ändå.

    Och JAG LEVER ÄN!! :O

  • Hemulia

    Hallonröd skrev 2009-03-01 22:27:13 följande:


    Kanske en del sorter är mer benägna att snabbt komma i grodd...? Potatisen jag brukar köpa tar väldigt lång tid på sig innan det blir groddar iallafall. Men som sagt...lösviktspotatisen är finare och bättre,  iallafall än den påspotatis jag köpte idag.
    Kanske det, den på Maxi groddar sig fortast av de jag köper och jag köper bara lösvikt, den ser dock alltid jättefin ut i affären. Kanske borde prova någon annanstans.
  • Janna84

    Hemulia skrev 2009-03-01 23:07:50 följande:


    Hallonröd skrev 2009-03-01 22:27:13 följande:
    Kanske det, den på Maxi groddar sig fortast av de jag köper och jag köper bara lösvikt, den ser dock alltid jättefin ut i affären. Kanske borde prova någon annanstans.
    Du har inte potatisen för tätt packad då? Om du har potatisen i en sluten plastpåse kan det också börja växa groddar. Det bästa är att hälla ut potatisen i en plastlåda i svalen.
  • Hallonröd
    Hemulia skrev 2009-03-01 23:07:50 följande:
    Hallonröd skrev 2009-03-01 22:27:13 följande: Kanske det, den på Maxi groddar sig fortast av de jag köper och jag köper bara lösvikt, den ser dock alltid jättefin ut i affären. Kanske borde prova någon annanstans.
    Ja jag brukar också handla på Ica Maxi...eller Ica Kvantum...den groddar sig först när den legat lääänge i kylen...men som sagt beror nog på kvalitén. Kolla var den kommer ifrån...brukar alltid stå sort och vilken gård den är ifrån.
    LindaRebecka skrev 2009-03-01 22:53:28 följande:
    ojdå, jag brukar bara skala/peta bort knopparna.Är potatisen mjuk och/eller liite grön äter jag den ändå.Och JAG LEVER ÄN!! :O
    Ja man dör ju inte för att man äter lite grön groddpotatis nån gång men man ska undvika det helst.

    http://www.food-info.net/se/qa/qa-fp95.htm
    // Hallon är inte bara gott utan nyttigt också...
  • Hemulia

    Janna84 skrev 2009-03-01 23:14:25 följande:


    Du har inte potatisen för tätt packad då? Om du har potatisen i en sluten plastpåse kan det också börja växa groddar. Det bästa är att hälla ut potatisen i en plastlåda i svalen.
    Den får ligga i plastlådan allra längst ner med andra rotfrukter men börjar ändå alltid grodda sig efter några dagar.
    Hur länge bör den hålla sig egentligen?
  • Fredde B

    Jag har under många år käkat potatis med groddar. Jag har givitvis tagit bort groddarna innan kokning. Det har aldrig varit några konstigheter som jag märkt i alla fall. Så tror inte det är nån fara för den stora massan i alla fall.

  • foodforclouds
    Fredde B skrev 2018-08-12 23:22:15 följande:

    Jag har under många år käkat potatis med groddar. Jag har givitvis tagit bort groddarna innan kokning. Det har aldrig varit några konstigheter som jag märkt i alla fall. Så tror inte det är nån fara för den stora massan i alla fall.


    Ett snabbt svar. 9 år senare :)
Svar på tråden Potatis med groddar? Snabbt svar önskas tack!