• Anonym (kottar)

    Planerar matlagningen inför jul - åsikter/hjälp en 20-åring

    Jag har precis konkat hem det mesta av julmaten och nu känner jag mig osäker och hjälplös och vill fråga mamma hundra frågor, men detta är första julen utan mamma, och pappa, då båda gått bort under de senaste 18 månaderna. Så nu frågar jag er istället. Hemma var jag och brorsan portade från köket veckan före ul så jag har inte lärt mig det här.

    Så.

    1: Jag tänker ignorera min brors "jag orkar inte bry mig" angående knäcken och göra lite ändå. Kan man göra en halv sats? Jag vet att man inte bör göra dubbel sats. Är det något man behöver tänka på när man gör en halv sats?

    2: Om man gör ischoklad med smör istället för kokosfett, blir det verkligen den där isiga känslan då? Kan man smaksätta ischoklad med mintarom?

    3: Kan man köpa ett litet paket russin någinstans? Typ på pressbyrån eller något? Jag ska göra en halv sats lussebullar så ett gigantiskt paket känns överdrivet.

    4: På tal om lussebullar, kan man kalljäsa lussebullsdeg? 

    5: Jag har köpt en vörtlimpa. Är det ok om jag slänger in den i frysen idag och tar fram den igen på måndag?

    6: Kan jag lämna potatisen framme ett par dagar, typ till imorgon eller måndag?? Jag brukar lägga potatisen i kylskåpet men det är så fullt.

    7: Jag köpte två burkar ansjovis automatiskt och kom inte ihåg att jag bara ska göra en halv jansson förrän jag kom hem. Blir det för mycket att använda båda burkarna ändå? Kan jag spara den ena till påsk eller något?

    8: Har ni några tips angående jansson och potatisgratäng? Göra hur många dagar i förväg? bara grädde eller mjöl och grädde? 

    9: Julskinka, ungsbaka eller koka? Ingen är intresserad av dopp i grytan. Kan man göra i slökokaren? Mamma gjorde i ugnen, det vet jag för det tog hela dagen, minst 12 timmar. Jag är lite orolig för att jag inte ska hinna använda ugnen till allt. 

    10: Revben. Jag har faktiskt ingen aning om vad jag ska göra med dem, men jag köpte för jag älskar tjocka revbensspjäll. Tips?

    Förlåt att jag stället massa frågor. Jag känner mig konstigt trött och liten och behöver lite stöd.

    Brorsan har propsat på att köra köttbullar och han och ett par polare ta med sig lite andra småsaker som sill, prinskorv, lax mm.

  • Svar på tråden Planerar matlagningen inför jul - åsikter/hjälp en 20-åring
  • Aliona

    Beklagar att du förlorat dina föräldrar. Jag förstår att det känns vilset nu. Det är fint att du försöker göra en bra jul. Du tar på dig ett väldigt stort jobb, så mitt första tips är att köpa några saker färdigt. Julskinkan skulle jag ha köpt färdig för den är lika god ändå och man slipper en hel del jobb. Men nu har du kanske redan köpt den? 


    1. Ja, du kan göra halv sats knäck, men det kommer att påverka koktiden (göra den kortare). Ta regelbundet kulprov och se till att smeten blir riktigt hård i vattnet. 


    2. Nej, du kan inte byta ut kokosfett mot smör. Konsistensen kommer bli mjukare, mer lik tryffel än ischoklad, eller bara kännas fet. Köp färdig om du inte vill köpa kokosfett! 


    3. Små paket russin finns i de flesta större affärer. Typ små paket som man ger till barn. 


    4. Ja, man kan kalljäsa. Tänk på att det tar mycket längre tid. 


    5. Ja det går utmärkt att frysa och tina! Ja ut brödet från plastpåsen när du tinar och lägg på handduk eller hushållspapper så att den inte blir soggig. 


    6. Menar du kokt potatis? Jag är osäker på hur länge du kan ha framme, men definitivt ett dygn! Okokt kan förvaras framme länge. 


    7. Två burkar kommer att vara för mycket men du kan spara till påsk. 


    8. Janssons blir faktiskt godast om den får stå en eller två dagar, så det är utmärkt att göra i förväg. Bara grädde eller hälften grädde-mjölk är en smaksak, men den blir vattnigare ju mer mjölk du tar. Fuska inte utan koka potatisen i ugnen innan du ställer i ugnen. Då kokas stärkelsen ut och gratängen går ihop fint. 


    9. Julskinka - också smaksak, men vill man ha den goda griljerade ytan så måste den in i ugnen. Tror att det bästa är att koka först, sen griljera i ugnen när den är i princip färdig. Men har du tillräckligt stor gryta? Precis som du säger, om man gör den helt i ugnen så tar det mååånga timmar. 


    10. Revben - välj en glazé som du gillar, tex honung. Som med skinkan kan du antingen sjuda först och sen grilla, eller göra helt i ugnen. Tricket att inte få dem sega är att använda låga temperaturer. Sjud, koka inte. Grilla på låg temperatur länge. 


    Lycka till, och god jul! 

  • Anonym (kottar)
    Aliona skrev 2024-12-21 10:05:38 följande:

    Beklagar att du förlorat dina föräldrar. Jag förstår att det känns vilset nu. Det är fint att du försöker göra en bra jul. Du tar på dig ett väldigt stort jobb, så mitt första tips är att köpa några saker färdigt. Julskinkan skulle jag ha köpt färdig för den är lika god ändå och man slipper en hel del jobb. Men nu har du kanske redan köpt den? 


    1. Ja, du kan göra halv sats knäck, men det kommer att påverka koktiden (göra den kortare). Ta regelbundet kulprov och se till att smeten blir riktigt hård i vattnet. 


    2. Nej, du kan inte byta ut kokosfett mot smör. Konsistensen kommer bli mjukare, mer lik tryffel än ischoklad, eller bara kännas fet. Köp färdig om du inte vill köpa kokosfett! 


    3. Små paket russin finns i de flesta större affärer. Typ små paket som man ger till barn. 


    4. Ja, man kan kalljäsa. Tänk på att det tar mycket längre tid. 


    5. Ja det går utmärkt att frysa och tina! Ja ut brödet från plastpåsen när du tinar och lägg på handduk eller hushållspapper så att den inte blir soggig. 


    6. Menar du kokt potatis? Jag är osäker på hur länge du kan ha framme, men definitivt ett dygn! Okokt kan förvaras framme länge. 


    7. Två burkar kommer att vara för mycket men du kan spara till påsk. 


    8. Janssons blir faktiskt godast om den får stå en eller två dagar, så det är utmärkt att göra i förväg. Bara grädde eller hälften grädde-mjölk är en smaksak, men den blir vattnigare ju mer mjölk du tar. Fuska inte utan koka potatisen i ugnen innan du ställer i ugnen. Då kokas stärkelsen ut och gratängen går ihop fint. 


    9. Julskinka - också smaksak, men vill man ha den goda griljerade ytan så måste den in i ugnen. Tror att det bästa är att koka först, sen griljera i ugnen när den är i princip färdig. Men har du tillräckligt stor gryta? Precis som du säger, om man gör den helt i ugnen så tar det mååånga timmar. 


    10. Revben - välj en glazé som du gillar, tex honung. Som med skinkan kan du antingen sjuda först och sen grilla, eller göra helt i ugnen. Tricket att inte få dem sega är att använda låga temperaturer. Sjud, koka inte. Grilla på låg temperatur länge. 


    Lycka till, och god jul! 


    Tack så mycket! Jag fick en hel, rimmad julskinka från jobbet, annars hade jag nog köpt skivad. Potatisen tänker jag bara nu när den är rå, innan jag använder den.
  • Anonym (Sm)

    Beklagar att dina föräldrar gått bort. Du har nog tagit på dig ett onödigt stort jobb med så mycket mat att tillaga? 

    Färdiggjorda rätter i mindre omfång kanske passar bättre då ni båda är ovana i köket och inte är så många heller. 

    Du kan satsa på att göra kanske 1 rätt från grunden, och resten köpa färdiggjort, och alla rätter är väl inte nödvändiga heller? 

  • Anonym (kottar)
    Anonym (Sm) skrev 2024-12-21 12:48:14 följande:

    Beklagar att dina föräldrar gått bort. Du har nog tagit på dig ett onödigt stort jobb med så mycket mat att tillaga? 

    Färdiggjorda rätter i mindre omfång kanske passar bättre då ni båda är ovana i köket och inte är så många heller. 

    Du kan satsa på att göra kanske 1 rätt från grunden, och resten köpa färdiggjort, och alla rätter är väl inte nödvändiga heller? 


    Tack för omtanken.

    Det är ju inte så mycket att laga egentligen. Jag gillar dessutom att laga mat, jag ville egentligen gå restaurnag på gymnasiet, men jag sumpade betygen i nian pga mitt mående. 

    Jag avverkade revbensspjällen, potatisgratäng, ischoklad och en sats pepparkaksmuffins igår. Idag ska jag fixa jansson, julskinka, knäck, och sätta en bulldeg. Jag debatterar fortfarande om jag ska lägga skinkan i ugnen eller i slökokaren. 

    Jag hade nog köpt potatisgratäng och jansson, om det inte vorde för att två av oss är laktosintoleranta och det finns inga laktosfria att köpa, i alla fall inte här omkring.
  • Anonym (Sm)
    Anonym (kottar) skrev 2024-12-23 08:23:42 följande:
    Tack för omtanken.

    Det är ju inte så mycket att laga egentligen. Jag gillar dessutom att laga mat, jag ville egentligen gå restaurnag på gymnasiet, men jag sumpade betygen i nian pga mitt mående. 

    Jag avverkade revbensspjällen, potatisgratäng, ischoklad och en sats pepparkaksmuffins igår. Idag ska jag fixa jansson, julskinka, knäck, och sätta en bulldeg. Jag debatterar fortfarande om jag ska lägga skinkan i ugnen eller i slökokaren. 

    Jag hade nog köpt potatisgratäng och jansson, om det inte vorde för att två av oss är laktosintoleranta och det finns inga laktosfria att köpa, i alla fall inte här omkring.
    Okej! Om du tycker det är roligt så. :) Tycker det lät som ett stort jobb ensam. 
    Hoppas du och din bror får det trevligt!
  • Anonym (J)

    Man ska kunna ha smör i ischoklad men tror inte det blir lika bra.

Svar på tråden Planerar matlagningen inför jul - åsikter/hjälp en 20-åring