• Anonym (TS)

    Kallställa stuga vintertid

    Hej!
    Har ärvt en sommarstuga som är vinterisolerad. Det har varit väldigt dyrt att ha värme i den vintertid och man knappt är där och funderar därför på att kallatälla den i vinter. Men vad bör man tänka på? Måste man tömma hela stugan eller kan man ha kvar textilier såsom kläder, madrasser i sängen, täcken osv?

    Någon sa att man behöver ha öppet alla skåpluckor och lådor så fukt kan torka ur när det blir skiftningar i vädret. Vad bör man tänka på?

  • Svar på tråden Kallställa stuga vintertid
  • Anonym (Fia)

    Det blir rått i en kall stuga och textilier kan lukta lite men det försvinner när du värmt upp och vädrat ut. Finns det en kamin i stugan går det snabbare att få ur det råa då den ger snabb torr värme.


    Stora risken är så klart frysskador och vattenläckor. Det är dessutom inte bra för själva huset (gissar det är trästomme) att pendla så mycket i temperatur och luftfuktighet. Det kan bli sprickor i träet, otätheter, ökad risk för mögel, fönstren behöver renoveras oftare etc. Överlag är det bättre att hålla temperaturen över tio grader. Det kanske går att installera en värmepump för att få ned kostnaden?

  • Anonym (Iskallt)

    Vi kallstänger vårt hus Och har gjort så de senaste 40 åren. 


    Vi ser inga problem för möbler och textilier. Det är möjligt att det är dåligt för huset, men det är inget som märkts på 40 år.
    Om ni har vatten indraget måste allt vatten ut ur ledningarna. Det är mycket jobb. Nu har jag gjort det massor av gånger men det tar ändå en halv dag. Varmvattenberedaren måste tömmas vilket tar en stund. Man behöver tryckluft för att få ut allt ur blandarna och rören på slutet ( kranarna ska vara öppna när du blåser). Vi har en kran under huset där vatten kan tappas av, har man inte det får man nog blåsa ännu mer. Glöm inte att tömma vattenlås och hälla glykol i toaletten om ni inte kommer åt att tömma vattenlåset där. Röret i kaffebryggaren innehåller ofta vatten, ställ hela bryggaren upp och ner. Fundera på om ni har andra maskiner som kan innehålla vatten. 

    Även om huset är kallt på vintern tar sig möss gärna in, så alla matvaror måste bort.

  • Elis73

    Vår sommarstuga har fram tills förra året stått ouppvärmd varje vinter i alla år. När vi drog in vatten för något år sedan så hade vi ett elelement i badrummet, men resten av stugan kall. Bara stödvärme för att vattnet inte skulle frysa (vattnet avstängt och en värmare på varmvattenberedaren). Så finns vatten indraget så måste man tänka till!

    Men annars har tv, textilier, (avstängt) kylskåp, spis, etc klarat sig trots att det varit rått och minusgrader inne över vintrarna. Vädrat och tvättat när våren kommer. 

    Nu har vi skaffat värmepump. Men detta mer för att kunna använda stugan även på vintern. Själva stugan har klarat sig bra utan värme.

  • Anonym (Gillis)

    Det beror på huset och läget. Ett bra hus på en liten kulle i norrlands inland och inget indraget vatten. Då hade jag absolut kallställt. Ligger det närmare kusten och i en sänka - nope, absolut inte. 


    Om man sänker temperaturen höjs den relativa luftfuktigheten. Går den upp mot 65 eller högre finns risk för mögel. Ökar den ytterligare blir det mer mögel och även gynnsamt för skadeinsekter. Träätande insekter finns bara i fuktigt trä. 


    Att ha huset kallt ökar risken markant för fultskador, att träet rör sig och spricker mm. Har ni vatten indraget måste ni tömma systemet helt annars fryser rören sönder. 


    Vi har värmepump på 10 grader och ett extra element i badrummet (eftersom det är lite avsides från där pumpen sitter). Men vi tömmer ändå vattensystemet utifall att det blir strömavbrott. Vi ställer också ut skåp etc en bit ut från väggen och öppnar luckor och lådor i köket. 


    Om huset står i ett torrt klimat kan textilier lämnas trots kallställning, annars inte. 

  • Anonym (Evelina)

    Vi har en vinterbonad stuga, men drar ner på värmen vintertid.
    Vi har element som kickar igång och säkerställer att det alltid ligger på 5-6 grader.  Sängarna står kvar som bäddade och så men vi brukar öppna upp skåp mm. Särskilt eftersom vi ibland kommer ut på vintern och då öppnar vi ändå upp alla skåp och så när vi ökar på värmen på elementen och tänder brasan i kaminen. 

    Vi brukar också tömma ur vattensystemet så att det inte står vatten som fryser och orsakar skador inne i huset. Och sen har vi en slinga ner i brunnen som ser till att det inte fryser där. 

    Jag har för mig att man kan ladda ner en lista från försäkringsbolaget med tips på vad man bör göra inför vintern. 

Svar på tråden Kallställa stuga vintertid