• Morotspaj

    Underhålla hus från -78?

    Hej!
     
    Vi bor i ett parhus från -78 och har börjat fundera på att byta ut vatten- och elledningar. Tyvärr har jag inte lyckats hitta vilka material de är gjorda av. Kök och våtrum är jordade, inte övriga rum.
     
    - Förstår det som att stambyte = byta ut alla vattenrör. Detta verkar vara allra vanligast för bostadsrätter/lägenhetskomplex. Vad har ni för erfarenhet kring det om man bor i småhus?
     
    - Elledniningar säger vissa inte behöver bytas om man inte utför renoveringar, andra säger att de bör bytas efter ca. 50 år. Hur ser ni på det?
     
    Mvh
  • Svar på tråden Underhålla hus från -78?
  • BuoBä

    Har ni problem med vatten eller avloppsrör? Annars är det ovanligt att man byter dem om man inte samtidigt renoverar badrum och/eller kök. Det kan vara ett ganska stort ingrepp att byta allt. 

    Vi har en villa från 1970, men en golvbrunn i gjutjärn som vattenlåset inte längre går att få isär på, men så länge den fungerar och inte täpper igen sa rörmokaren att den kan vara kvar. Den är i tvättstugan som säkerhet vid läckage, så det är inget hårt tryck på den. 
    När vi renoverade badrummet så bytte vi alla rör och avloppsrör där inne, men det som går i väggarna till/från badrummet fick vara kvar i original. 

    I samma villa bytte vi (nästan) alla elledningar i samband med att vi renoverade. Vi ville ha jordat överallt, och automatsäkringar, och det var enligt elektrikern enklare att dra allt nytt med modern färgkodning än att bara dra fram jord. Låter rimligt. Har man rör i väggarna för ledningarna, och kopplingsdosor som går att komma åt, så kan det göras utan att ytskikt mm skadas. 

Svar på tråden Underhålla hus från -78?