• flemens

    Det här med att regioner och kommuner ska spara

    Ständigt får vi läsa och höra om hur regioner (fd landstingen) "måste spara". Och när de sparar så blir det första de gör att spara på de grundläggande behoven för medborgarna. dvs antalet anställda inom "vård, skola och omsorg" minska platser och tillgänglighet.


    Samtidigt går runt 20% av budgeten till sådant som inte har någonting som helst att göra med den direkta verksamheten som de sparar in på, dvs "vård, skola och omsorg" och det sparar man inte på nämnvärt. Jag anser att först ska man spara på, i praktiken göra sig av med, allt som inte har med den direkta kostnaden av "vård, skola och omsorg" att göra. Först där efter kan man börja med att titta på att skära ner på personal och platser för medborgarna. Men naturligtvis samtidigt som man effektviserar. För vi ska komma ihåg att av någon anledning, och trots de enorma skatter vi tvingas betala, så är inte svensk sjukvård mer effektiv än privat sådan i andra länder, snarare sämre för medborgarna.


    Min fråga är varför man inte skär av onödigt fläsk före innan man ger sig på att försämra för medborgarna i det mest grundläggande som samhället enligt lagen ska erbjuda?


    Min åsikt är att allt som inte har med det grundläggande, som vård, skola, omsorg och ordningshållning ska skäras av totalt innan man rör det grundläggande. Sen om pengar finns över i framtiden kan man börja tvinga medborgarna betala för "kultur" och dylikt.

  • Svar på tråden Det här med att regioner och kommuner ska spara
  • Tow2Mater

    Man slaktade ju bort det mesta som hette militär for ett antal år sedan. Nu måste det byggas upp igen. Tror du får se lite längre än vård, skola, omsorg och ordningshållning.

  • Jemp

    Så vad vill du dra ner på? Vägar? Naturvård? Kollektivtrafik?

  • Mentat

    Företag sparar kontinuerligt samtidigt som de effektiviserar - konkurrensen tvingar dem att göra det. Offentlig verksamhet, eller för den delen vilken monopolverksamhet som helst, har inte det trycket på sig.

    Det man kan fråga sig är snarare varför man ständigt ser dessa artiklar om hur mycket det offentliga måste "skära ner" etc när samtidigt utgifterna kraftigt stiger över tid. Kan det bero på att journalistkåren står så tydligt till vänster? Beror det på att man har en anslagsekonomi, där nämnder äskar anslag efter vad de gärna vill spendera, får litet mindre av kommunstyrelsen och det då ger rubriker om att de måste spara? Bör det offentliga ha krav på sig att öka produktiviteten på samma sätt som företag?

    Det kan finnas mycket bakom. Vi såg nyligen en alarmistisk nyhet om att regionen, tror det var Östergötland men är inte säker, skulle tvingas säga upp 900 anställda. Vad som inte framkom då var att samma region hade anställt 1000 personer de senaste få åren. Etc, etc. Det kan ligga mycket bakom som inte framkommer när man har chansen att skapa en rubrik som upprör folk och leder till klick.

  • Postman

    Tror som Mentat att det finns mycket bakom som vi inte känner till. Det vi läser, ser, hör i media är många gånger vinklat och man får sällan objektiva nyheter numera. 

  • Tukt

    Lite oklart vad du menar de ska skära ned på. Men tänker att det är rätt stor skillnad att sitta på åskådarplats och "veta" hur saker ska skötas. Och på att sköta om saker i en verksamhet man känner.
    Sedan är ju personal nästan alltid den största kostnaden. Ska man kortsiktigt ta sig igenom en budget är det nästan bara det som har effekt.

    Sedan är det lite konstigt beskrivet och dåligt uppbackat om svensk versus privat sjukvård.
    Sverige har ju sedan en tid en rätt hög grad av offentligt finansierad privat vård. Den har ju visat sig både bli dyrare och för samhället sämre, vilket nu gör att man gradvis börjar skruva tillbaks till det som det var innan.

Svar på tråden Det här med att regioner och kommuner ska spara