HejFörstår att ni börjar överväga alternativ efter flera missfall, så tungt för er. Jag fick också göra det valet när mina chanser med egna ägg var små.
I Danmark kan man välja om man vill ha anonym eller öppen donator. Deras regler säger att de alltid måste använda färska ägg. ( I andra länder kan vissa kliniker använda frysta.) Flera av klinikerna fryser embryon eller blastocyster innan de sätter in, så gör en vissa av de svenska klinikerna med numera, men vet inte om det gäller alla kliniker i Danmark.
Klinikerna kan ha lite olika statistik, men vad som gäller just dig vet en ju aldrig. Mer än hälften brukar plussa sedan är statistiken för levande födda barn lägre. Klinikerna brukar ha statistiken på sina hemsidor, leta efter resultat. Men generellt är chansen vid ÄD många gånger högre än för IVF när en är över 40. ( För jämförelse var den svenska statistiken vid ÄD 40-50% positiva graviditetstester och ca 35% födda barn.)
Sånt som kan vara bra att fråga klinikerna om är hur köerna ser ut, om hur insättningen går till (fryses de emellan eller inte?), vilken mediciner de använder och om hur länge de odlas innan de sätts in.
Danska recept gäller i Sverige, men för att få ut medicinen till högkostnadsskyddet behöver du en svensk läkare som översätter receptet. Det är inte så dyra mediciner jmf med IVF men blir en hel del ändå? Kostnad för ultraljud i Sverige tillkommer om en inte åker dit även för det.
Här har du lite olika länkar om priser, de olika klinikerna har olika modeller för prissättning. Ofta en kostnad för första försöket, blir det till frysen tillkommer kostnaden för FET. Tror Storkkliniken är ensam om att ha en variant där man vid ett paketförsök får 80% av pengarna tillbaka om en inte lyckas.
Storkkliniken
Copenhagenfertilitycenter
Aleris Hamlet
Sellmerklinik
Vitanova finns också. Men de har inte priserna utsatta på hemsidan.
Lycka till med att hitta den klinik som känns rätt för er, hoppas ni snart kan försöka igen!