• Achilles22

    Familjebalken om vårdnad är Utdaterad & Diskriminerende

    Vad säger lagen om vårdnad idag och är den i direkt konflikt med diskrimineringslagen och barnkonventionen?


     


    Vad säger lagen:


     


    Föräldrabalken (1949:381)


     


    6 Kap3 § -  Barnet står från födelsen under vårdnad av båda föräldrarna, om dessa är gifta med varandra, och i annat fall av modern ensam.


     


    Diskrimineringslag (2008:567)


     


    4 § stycke 2 - Indirekt diskriminering: att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, viss funktionsnedsättning, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet,


     


    Barnkonventionen (som numera är Svensk lag sedan 1 januari 2020)


     


    7 § - Barn har rätt till ett eget namn och ett medborgarskap. Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka dess föräldrar är och få deras omvårdnad.


     


    9 § - Barn ska inte skiljas från sina föräldrar, utom när det är nödvändigt för barnets bästa.


     


    Sammanfattning: Svensk lag har bestämt att när ogifta får barn ges per automatik ensam vårdnad vid födsel till mamman oavkortat utan prövning eller att den andra förälderns åsikt hörs. Man tvingar istället fram konflikt genom att det blir den andra förälderns ansvar att stämma mamman om gemensam eller ensam vårdnad som måste prövas i domstol. Detta har oftast negativa påföljder för barnet och kan knappast anses vara det bästa utifrån barnets bästa i min åsikt. Det är samtidigt otroligt diskriminerande mot den andra föräldern där jag inte kan anser lagen vara rättvis eller opartisk då den redan från början valt en sida. Man utsätter även barn för stor risk av att få sina rättigheter kränkta om rätt till båda sina föräldrar och deras omvårdnad då en förälder med ensam vårdnad har all laglig rätt att besluta om flytt utan den andra förälderns samtycke. Många vill då hävda att lagen om umgängesrätt gäller, och ja det gör den, men den är luddig och extremt odefinierad där det kan räcka med telefonkontakt i princip och inte specifikt hur ofta. Igen, det är alltid den andra föräldern som måste ta juridiska handlingar för att något ska göras, socialnämnden kommer oftast aldrig gå in för att hjälpa barnet i ett sådant fall utan hänvisar till ombud och stämningsansökan.


     


    Det verkar tyvärr ha undgått det svenska rättssystemet att införa/ändra vår grundlag för att anpassa sig till det nya samhället och följa diskrimineringslag samt barnkonventionen, vilket har resulterat till att barn tappar sina rättigheter om att få en relation till båda sina föräldrar.


     


    Politiken och domstolar är ofta väldigt partisk i flesta fall och går emot sin egna officiella uppfattning om att gemensam vårdnad är vad som anses vara bäst för barnet:


     


    När den stora statliga utredningen Se Barnet! (SOU 2017:6) undersökte ett antal vårdnadsdomar i landets tingsrätter visade det sig att antalet fall när en förälder tillerkänns ensam vårdnad gått upp från 45 procent till 67 procent samt att vårdnaden tillerkänts mamman i 77 procent av fallen och pappan i 8 procent av fallen.


     


    Det finns en ovilja inom svensk politik att föra statistik om vårdnadstvister och det har gjorts avslag på motioner som frågat om detta där man menat på att det kan råda osäkerhet och obalans i rättssystemet och sådan statistik skulle kunna hjälpa att utreda. Men man säger nej till detta tyvärr.


     


    Men i en uppsatts från Uppsala Universitet 2013 har man faktiskt tagit fram en sådan statistik över vårdnadstvister från tingsrätter i landet som visar följande:


    Väckt talan ? 62% Mamma / 38% Pappa
    Yrkar Ensam vårdnad ? 88% Mamma / 45% Pappa
    Yrkar Gemensam vårdnad ? 5% Mamma / 25% Pappa


    Yrkar växelvis boende ? 6% Mamma / 13% Pappa


    Grundyrkande, ensam vårdnad - samarbetssvårigheter ? 64% Mamma / 24% Pappa


    Grundyrkande, gemensam vårdnad - Barnets behov av båda föräldrarna ? 12% Mamma / 40% Pappa


    Beslut, om ensam vårdnad - 73% Mamma / 27% Pappa


     


    Sammanfattning: Det framgår tydligt att vi ser en klar skillnad i värdering mellan mamma och pappa när det gäller vad som anses vara bäst för barnet, där mamma helt klart anser att barnet inte alls har något behov av sin pappa och att boende samt ensam vårdnad ska vara hos mamma. Domstolen har även valt att gå i samma riktning. Det framgår även att pappa oftast har den uppfattning att gemensam vårdnad och delat boende är vad som är bäst för barnet och anser inte att samarbetssvårigheter ligger till grund. Statistiken ifrån Uppsala blir även bekräftat i den statliga utredningen och visar även på en trend om ökad polarisering där man går mer mot ensam vårdnad till mamma än gemensam vårdnad för båda föräldrar, vilket inte kan ses som annat än ren diskriminering, osäkerhet i rättssamhället och dålig politik.


    Slutsats: Det råder ingen tvekan om att vi har ett rättssamhälle som är förlegat och i stort behov av reform när det gällen familjerätt och då främst föräldrabalken i detta fall. Men det tycks även råda en politisk ovilja att utreda och ändra den syn man har på föräldraskapet och främst pappans roll i barnets liv. Man pratar gärna om barnets bästa och barnens rätt i samhället, men man blundar för den verklighet som råder tack vare dåliga och diskriminerande lagar samt myndigheter vars partiska inställning skapat en obalans, vilket i slutändan leder till att barnens rättigheter blir kränkta och riskerar deras välmående. Så många barn som tvingas växa upp utan sina pappor pga beslut tagna av mammor, domstolar och politiker där man envisas om att oftast utgå ifrån att mamma är offer och pappa är förövare. Detta måste få ett slut och lagändring måste ske.


    Jag anser att lagen om att ensam vårdnad tilldelas mamma vid födsel när ogift måste bort, och istället ska det alltid tilldelas gemensam vårdnad för båda föräldrar vid födsel oavsett civiltillstånd (där faderskap kan fastställas). En sådan enkel lagändring hade kunnat rädda många barns situation och vi hade sluppit många vårdnadstvister. Att ansöka/stämma om ensam vårdnad borde endast föreligga om staten anser den andra föräldern ej lämplig vårdnadshavare utifrån bestämmelser om fara för barnets välmående går att bevisa sakligt.


     


    Men till dess att fler klagar hos ledamöter och faktiskt trycker på om att ändra detta så kommer inte mycket att ske, så jag uppmanar alla er som håller med om att något måste ske att ta kontakt med er lokala ledamot och begär att detta förs fram till regeringsnivå.


     


    En öppen diskussion om ämnet är välkommet och allas åsikter är värdefulla.

  • Svar på tråden Familjebalken om vårdnad är Utdaterad & Diskriminerende
  • Achilles22

    Autokorrekt av någon anledning gjorde stavfel i rubriken där det givetvis ska stå diskriminerande.Skrikandes

  • Anonym (Nja)

    Att modern för ensam vårdnad per automatik som ogift kan eventuellt ses som en diskriminering.

    Däremot är det rent nonsens att barnkonventionen skulle motsäga ett sådant förfaringssätt eller enskild vårdnad i stort. Även om t.ex. modern har ensam vårdnad så kan ju barnet ändå veta vem som är den andra föräldern. Barnkonventionen handlar om omvårdnad och inte juridisk vårdnad. 

    Vårdnad eller boende hos en förälder kan vara nödvändigt för barnets bästa om föräldrarna inte kommer överens. Motsäger inte heller barnkonventionen.

    Däremot behövs ändå en översyn över varför oftast kvinnan får vårdnaden och/eller blir boendeföräldern. Men blanda inte in barnkonventionen för där har du inget att hämta.

  • Anonym (Famrätt)

    Att mamma med automatik får ensam vårdnad när barnet föds kommer nog snart att försvinna under förutsättning att man anmält vem som är far.

    Att fler mammor får ensam vårdnad i tvister beror rent krasst på att fler pappor är dåliga. Fler pappor än mammor är kriminella, våldsamma eller överger sina barn. 

  • Vargaflickan
    Anonym (Famrätt) skrev 2022-04-15 14:14:21 följande:

    Att mamma med automatik får ensam vårdnad när barnet föds kommer nog snart att försvinna under förutsättning att man anmält vem som är far.

    Att fler mammor får ensam vårdnad i tvister beror rent krasst på att fler pappor är dåliga. Fler pappor än mammor är kriminella, våldsamma eller överger sina barn. 


    Fast nej, det beror på att allt för många människor fortfarande tror att mammor automatiskt är den bättre föräldern.
  • IceKitten

    Du verkar glömma bort biologin bakom det hela. Du VET vem som är mamman då barnet kommer ut ur hennes hål. Gällande pappan så har du i praktiken bara mammans (och beroende på omständigheterna, pappans) ord på det hela. Alltså ges vårdnaden automatiskt till den person man VET är förälder framtills pappan har kunnat säkerställas. I följande paragraf framkommer skyldigheten att undersöka pappan till barnet...

    FB 2:1 Om inte en viss man eller kvinna på grund av äktenskap eller registrerat partnerskap ska anses som far eller förälder enligt 1 kap. 9 § till ett barn som står under någons vårdnad, är socialnämnden skyldig att försöka utreda vem som är far till barnet och se till att faderskapet fastställs, om barnet har sin hemvist i Sverige.

  • EnAnonumius
    Achilles22 skrev 2022-04-15 13:14:40 följande:

     


    Jag anser att lagen om att ensam vårdnad tilldelas mamma vid födsel när ogift måste bort, och istället ska det alltid tilldelas gemensam vårdnad för båda föräldrar vid födsel oavsett civiltillstånd (där faderskap kan fastställas). En sådan enkel lagändring hade kunnat rädda många barns situation och vi hade sluppit många vårdnadstvister. Att ansöka/stämma om ensam vårdnad borde endast föreligga om staten anser den andra föräldern ej lämplig vårdnadshavare utifrån bestämmelser om fara för barnets välmående går att bevisa sakligt.


     


    Och hur skall staten kunna kontrollera och övervaka om någon av föräldrarna är dåliga föräldrar så att den andre föräldern då skulle kunna ansöka om enskild vårdnad? Det skriver du inget om..
    Det är lätt att komma med  förslag, men vad är ett förslag värt om man inte kan lämna med minst en möjlig lösning på hur det skall skötas i praktiken?

    Sedan så finns det faktiskt en möjlighet för sambor att pappan till barnet kan få gemensam vårdnad direkt från födelsen. 
    Ett sambopar kan fixa med faderskapserkännandet och gemensam vårdnad innan barnet är fött faktiskt. På så sätt så har kvinnan (mamman) och mannen (pappan) gemensam vårdnad när barnet är fött.
    Jag tycker det är märkligt att det inte upplyses om detta...

    Att en gift man har det direkt har med faderskapspresumtion att göra (Kap1 Föräldrabalken)..
    Det i sig kan faktiskt vara orättvist  både mot barnet och den gifta mannen, då kvinnan kan ha varit otrogen och blivit gravid (och då behåller barnet och håller tyst om sin otrohet), vilket medför då att den gifte mannen blir far åt en annans mans barn och barnet berövas sin rätt till sin biologiska pappa.
    (Nej jag säger INTE att det är vanligt att gifta kvinnor är otrogna och bli gravida. )...


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Tow2Mater

    Japp, bara pappor riskerar måsta strida dyrt och länge, inte mammor. Skulle lätt kunna fixas med obligatoriska DNA test (for både mamma och pappa for att undvika disriminering).

  • Achilles22
    Anonym (Nja) skrev 2022-04-15 13:41:09 följande:

    Att modern för ensam vårdnad per automatik som ogift kan eventuellt ses som en diskriminering.

    Däremot är det rent nonsens att barnkonventionen skulle motsäga ett sådant förfaringssätt eller enskild vårdnad i stort. Även om t.ex. modern har ensam vårdnad så kan ju barnet ändå veta vem som är den andra föräldern. Barnkonventionen handlar om omvårdnad och inte juridisk vårdnad. 

    Vårdnad eller boende hos en förälder kan vara nödvändigt för barnets bästa om föräldrarna inte kommer överens. Motsäger inte heller barnkonventionen.

    Däremot behövs ändå en översyn över varför oftast kvinnan får vårdnaden och/eller blir boendeföräldern. Men blanda inte in barnkonventionen för där har du inget att hämta.


    Jag förstår hur du tänker, men anledning för möjlig konflik och även risk för kränkning av framförallt paragraf 9 barnkonventionen är just att med dagens lag om vårdnad ogifta par gör man det möjligt för barnet att skiljas från den andra föräldern och förlora dess omvårdnad när man per automatik tilldelar endast mamman vårdnad vid födsel, detta då förälder med ensam vårdnad har full laglig rätt att besluta om var barnet ska bo och kan t ex flytta utomlands med barnet utan den andra förälderns samtycke. Detta skapar ett osäkert rättsläge för barnet i min mening.
  • Achilles22
    IceKitten skrev 2022-04-15 14:33:39 följande:

    Du verkar glömma bort biologin bakom det hela. Du VET vem som är mamman då barnet kommer ut ur hennes hål. Gällande pappan så har du i praktiken bara mammans (och beroende på omständigheterna, pappans) ord på det hela. Alltså ges vårdnaden automatiskt till den person man VET är förälder framtills pappan har kunnat säkerställas. I följande paragraf framkommer skyldigheten att undersöka pappan till barnet...

    FB 2:1 Om inte en viss man eller kvinna på grund av äktenskap eller registrerat partnerskap ska anses som far eller förälder enligt 1 kap. 9 § till ett barn som står under någons vårdnad, är socialnämnden skyldig att försöka utreda vem som är far till barnet och se till att faderskapet fastställs, om barnet har sin hemvist i Sverige.


    Vårdnadshavare per definition har inget med biologi att göra och kan även tilldelas vid adoption, anhöriga eller fosterföräldrar tilldelat av staten. Men att man använder biologi som argument är just varför lagen är utdaterad och måste moderniseras. Det finns mödrar som använder surrogater t ex. där man åker utomlands och kommer tillbaka med ett barn med tron om att man har vårdnaden, men svensk lag säger att modern som fött barnet har vårdnaden. Och om man använt faderns spermier och man är ogifta så får han endast faderskap men utan vårdnad, tack vare nuvarande lag.

    Även om man, som ogifta par, redan från födsel registrerar fadern eller om en utredning sker för att fastställa faderskapet i efterhand så tilldelas aldrig fadern gemensam vårdnad utan mammans samtycke, och det blir fortfarande faderns börda att väcka talan i domstol och stämma mamman. Detta är extremt diskriminerande i min mening och skapar ett osäkert rättsläge för barnets rätt om omvårdnad av båda sina föräldrar.

    Förslag på lagändring skulle vara att om man redan vid födsel kan fastställa ett faderskap (t ex att man på födelsebeviset anger vem fadern är) eller genom utredning av socialnämnden, så borde staten tilldela gemensam vårdnad utan en rättslig prövning i domstol.
  • Achilles22
    EnAnonumius skrev 2022-04-15 14:44:41 följande:
    Och hur skall staten kunna kontrollera och övervaka om någon av föräldrarna är dåliga föräldrar så att den andre föräldern då skulle kunna ansöka om enskild vårdnad? Det skriver du inget om..
    Det är lätt att komma med  förslag, men vad är ett förslag värt om man inte kan lämna med minst en möjlig lösning på hur det skall skötas i praktiken?

    Sedan så finns det faktiskt en möjlighet för sambor att pappan till barnet kan få gemensam vårdnad direkt från födelsen. 
    Ett sambopar kan fixa med faderskapserkännandet och gemensam vårdnad innan barnet är fött faktiskt. På så sätt så har kvinnan (mamman) och mannen (pappan) gemensam vårdnad när barnet är fött.
    Jag tycker det är märkligt att det inte upplyses om detta...

    Att en gift man har det direkt har med faderskapspresumtion att göra (Kap1 Föräldrabalken)..
    Det i sig kan faktiskt vara orättvist  både mot barnet och den gifta mannen, då kvinnan kan ha varit otrogen och blivit gravid (och då behåller barnet och håller tyst om sin otrohet), vilket medför då att den gifte mannen blir far åt en annans mans barn och barnet berövas sin rätt till sin biologiska pappa.
    (Nej jag säger INTE att det är vanligt att gifta kvinnor är otrogna och bli gravida. )...

    Staten har många verktyg och myndigheter som kan upptäcka där barn far illa, som t ex skola och socialtjänsten. Om man där anser ett barn far illa så har dessa instanser anmälningsplikt och måste göra en orosanmälan där socialtjänst har skyldighet att göra en utredning, och skulle man se att någon eller båda föräldrar inte kan anses som lämpliga vårdnadshavare så kan staten ta den ifrån föräldrar och tilldela någon annan t ex anhörig eller fosterfamilj. 


    Har man gemensam vårdnad och anser att den andra föräldern inte är lämplig så har man möjlighet att väcka talan i domstol och stämma den andra föräldern om ensam vårdnad, det är då statens uppgift tillsammans med bl a socialtjänsten att göra en utredning om det ligger grund till att göra någon ändring gällande vårdnaden.

    Det går absolut att ogifta redan från födseln registrerar sig med gemensam vårdnad, MEN detta kan med dagens lag ENDAST ske om mamman ger samtycke. Väljer hon att inte skriva på så måste pappan väcka talan i domstol och stämma om gemensam vårdnad.

Svar på tråden Familjebalken om vårdnad är Utdaterad & Diskriminerende