Jag ska säga direkt att jag inte jobbar med rekrytering längre men jag har gjort. Och att fråga vad en rekryterare eller rekryteringsspecialist GÖR är en fråga som har hur många olika svar som helst. För olika verksamheter är uppbyggda på olika sätt och därför kan jobbet "Rekryterare" vara väldigt olika på olika ställen.
Du kan tex vara anställd enbart för att rekrytera en viss kategori av medarbetare. Säg att du är ett IT-bolag och ni är 10st. Tre som arbetar mer brett med kompetensutveckling och kompetensförsörjning, har hand om det som brukar kallas "arbetsgivarvarumärket" inkl förmåner mm (comp & ben).
Av de sju som är rekryterare så är de uppdelade, någon jagar IT-konsulter, någon ekonomer och controllers, någon projektledare. Om jag är anställd för att rekrytera juniora IT-konsulter så blir mitt fokus att ta reda på exakt vad de behöver ha för kompetenser och personliga egenskaper för respektive roll, dvs jag pratar med chefer för att förstå vad de här personerna "ska göra". Vilka ska-krav finns och vilka är bör-kraven? Krävs något slags examen? Vad är meriterande? Ska vi koppla på något slags testning (av personlighet eller arbetsprov) och när i processen gör vi det? Ska det vara urval innan intervju eller något som vi kör med de som går vidare efter första intervjun? Ska jag hålla intervjuerna eller bara skaka fram kandidater? Ska medarbetare ur arbetsgrupperna sitta med och känna och klämma på sin nya team-medlem eller bara jag? Eller bara chef? Vad har facklig part för roll? Vem tar referenser, jag eller chefen?
Sen behöver jag lära mig var jag hittar de här kompetenserna någonstans. Vilka högskolor kommer de ifrån? Finns det alumnigrupper? Linkedin? Några andra sorters forum? Ska vi delta i mässor?
Det är en sorts rekryteringsarbete. Men man kan också ha en mer strategisk roll där man har en avdelning eller enhet med chefer som man "servar". Man hjälper dem att ha en plan för sin kompetensförsörjning, hur ser den ut framöver, vad behöver man eventuellt stärka upp med? Ser man några pensionsavgångar framför sig? Folk som ska sluta, gå på föräldraledighet, tjänstledighet, finns några knepiga vakanser? Och då kan man antingen bara vara support för att det är bestämt centralt att cheferna ska rekrytera själva så man hjälper dem med att skriva annonser, coachar dem i intervjuteknik etc. Men man är mer av ett stöd. Eller så rekryterar man åt dem.
Det är de två varianterna jag har erfarenhet av. Jag tycker att det kan vara stressigt till och från. Särskilt när man har kategorier eller befattningar som det är väldig ruljangs på och där många vill åt samma personer. Det blir en kamp att hitta de bästa och ibland snor man folk av varann, så är det. Det är förstås kul att kunna skriva avtal med någon som man jagat och som man till slut lyckas locka men å andra sidan så vet många att det bästa för kunden eller för verksamheten vore att få behålla stabiliteten. Om alla bara satt på sina stolar så skulle nöjdheten vara god men istället så snor man folk åt höger och vänster. Jag skulle inte säga att jag tar med mig jobbet hem, det är ingen vits att jag sitter och funderar över intervjuer jag ska hålla imorgon och det är inte så som vårdpersonal som kan ha varit med om något riktigt jobbigt. Men såklart det kör ihop sig. Och kollegor, hur mycket samarbete man har och hur pass stor möjlighet man har att avlasta varann eller rycka in vid vab och sjukdom beror på hur jobbet är uppdelat. Om jag sitter med fyra olika processer så vill det ju till att jag är en grym administratör som dokumenterar löpande vad jag håller på med, vilka som är kallade på intervjuer och när, vilka som ska kallas, vilka jag redan sållat bort osv OM det skulle bli så att något av mina barn blir sjukt så att jag blir borta tre dagar.... Så ensamt? Ja - ibland tycker jag det. Sen kan man peppa och man är ett team som löser uppgifter tillsammans men det som specifikt landat på mitt bord är det jag som ansvarar för. Oftast när någon blir borta på kort varsel får konsultchefen eller vår chef rycka in och ta intervjuer mm. för dom andra har liksom fullt i sina kalendrar redan.
Det är ju som projektledning bara det att det som din process ska utmynna i är påskrivna anställningsavtal. Och ditt material är människor
Och du kan ha många processer igång samtidigt.