• Golnaz

    Stamning och räddsla

    Hej! Har en flicka som är tre år om 4 månader. Hon börjar stamma för 2 veckor sen. Det är väldig jobbig situation för oss föräldrarna. Hon är även lite rädd från olika ljud som kommer från vart som helst ex. Vind, grannar som går på trappor och alla möjliga ljud som är struntsamma. Hon vaknade mitt på natten igår natt och vart rädd o då började hon prata om spökar ( vet inte varifrån Hon lärt sig ordet "spöke") 
    Vi är väldig oroliga för hennes stamning att den håller sig kvar för alltid.????

    Någon som har erfarenhet från något liknande?

  • Svar på tråden Stamning och räddsla
  • Anonym

    Om ni är oroliga kan ni ta kontakt med en logoped så att ni får lära er mer
    Stamning beror inte på rädsla eller nervositet. Men även om det inte beror på det så kan stress förvärra stamning. En del teorier går ut på att det beror på en slags felkopplingar i hjärnan.
    Säg aldrig åt någon som stammar att lugna sig. Fyll inte heller i det du tror att hon vill säga.
    Ha bara tålamod och vänta på henne

  • Gameofthrones

    Japp håller med ovanstående. 

    Ha tålamod, stressa inte situationen. 

    Kontakta logoped. 

  • Scatsis

    Hej

    4-7% av alla barn stammar, så det är inget ovanligt. En del växer ifrån det, andra inte. Men avvakta inte för länge, för ju tidigare diagnosticering, ju bättre chanser att få hjälp. Uppsök en logoped, gärna en som är specialiserad på stamning (stamning.se/om-stamning/logopedbehandling/), prata med andra föräldrar (t ex boingecarlsson@telia.com, gå med i närmaste stamningsförening (se stamning.se) och läs så mycket du kan om stamning (finns gratismaterial på stamning.se), så att du i din tur kan förklara vad stamning är och hur andra kan hjälpa till att underlätta för barnet att prata. För det är det som är allra viktigast: att barnen får säga det det vill, utan att känna att det gör något "fel" eller oönskvärt. Det finns olika grupper för föräldrar som stammar på FB, och Voice Unearthed är en internationella grupp med många föräldrar till barn som stammar. 


    Men först och främst, hjälp barnet att tala fritt. Ge en lugn talmiljö, avbryt inte, ställ inte för många frågor, lämna broschyrer till familj och dagis, prata med syskon, så att barnet får alla chanser att helt enkelt få vara barn, oavsett talet. När barnet är lite större finns det läger för stammande barn, dit även föräldrar är välkomna. För det verkar som om ni behöver stöd i er oro. Att hon sen är rädd för olika saker kan ha många olika skäl, så prata med logopeden om det.


    Men mest av allt, låt barnet veta att det är ok, oavsett hur orden kommer fram. För även om stamningen kommer att bestå, så finns alla chanser att hon kommer att få ett bra liv.  

    Hälsningar, Anita, som stammat i många år


Svar på tråden Stamning och räddsla