De första 3 månaderna är en transportsträcka, oftast är det struligt med lite sömn, mycket fokus på mat och magproblem, många besök på BVC och samtidigt försöker man hitta sig själv och partnern som människor och skapa familjen.
Så vi har valt att vara hemma tillsammans den tiden och det har varit otroligt skönt. Dessutom har vi båda kunnat sova hyfsat då man kan dela på det mesta (utom amning om man ammar).
De 10 pappadagarna räcker 2 veckor, sen tog vi ut 5 veckors semester vars efter varandra och den andre tog ut SGI-dagar (högnivådagar) så få som vi kunde klara oss på eller rättare sagt - den av oss med högst SGI tog ut 7 dagar/vecka under FL-veckorna och den andre tog inte ut en enda dag under den här tiden.
Med första barnet delade vi som ni, för vi hade inte erfarenhet av barn och trodde att det var så man gjorde, förutom att vi tog 12 veckor tillsammans först och trodde att vi tänkt färdigt utanför boxen då...
Med andra barnet hade vi tänkt om. Det är väldigt länge att vara hemma heltid om man är hemma ett helt år. Det är väldigt långa ensamma veckor om den andre jobbar heltid.
Så då valde vi att satsa på att vara hemma båda varje onsdag när pappan började jobba, så han jobbade 80% istället för att jobba heltid. Då var jag bara hemma 2 dagar i rad innan vi var hemma tillsammans igen. Otroligt skönt!
Sen när barnet var ca 7 månader så jobbade vi 40% vars, fortfarande lediga tillsammans på onsdagar. Ena jobbade mån-tis, andra jobbade tors-fre. Det var otroligt lyxigt att kunna göra så. Båda hade fullt ansvar för barnet innan det var så stort att alla rutiner var satta av den ena föräldern, båda kunde hålla igång jobbet, vi var lediga 3 heldagar/vecka tillsammans och kunde jobba på att få ihop familjen. Guld värt. Hade jag kunnat backa tiden så hade vi gjort såhär redan med första barnet.
Så - er plan kommer givetvis att fungera. Men är det optimalt för er?
Vad är vinsten med att inte vara hemma mer tillsammans?
Vad är vinsten med att inte dela tidigare?
Jessi0016 skrev 2022-01-16 07:51:00 följande:
Hej!
Jag är gravid i vecka 30 och ska lägga in min plan för föräldraledigheten på försäkringskassans sida. Det är mitt och min partners första barn så vi är nya på det här med föräldraledighet och föräldrapenning. Vi tänker så:
(Beräknad förlossning 29:mars 2022).
Jag är föräldraledig från 1 april 2022 till 31 mars 2023, alltså i ett år. Jag tar ut 3 föräldradagar på hög nivå under hela året, medan min partner fortsätter jobba 100%.
Sen tar min partner över från 1 april 2023 (när barnet är typ ett år) och är hemma fram till 31 augusti 2023, alltså i fem månader. Han är då hemma på heltid, tar ut 5 föräldradagar på hög nivå för att skydda sitt SGI, medan jag går tillbaka till jobbet på heltid (100%).
Låter planen tokig? Har någon av er gjort så och tyckt att det var bra eller dåligt? Varför i så fall.
Jag och min partner är ense om att vi vill vara hemma med barnet i ca 1.5 år innan vi lämnar barnet på dagis.
Sen är det så att min partner älskar sommarmånaderna, medan jag hatar sommar och värme så det känns bra att låta pappan njuta av 1-åringen och vara med den hemma på heltid just under tiden april-augusti. Han kommer älska det.
Men kommer det funka om jag går tillbaka till jobbet och jobbar 100% eller är det bättre att försöka gå ner i tid redan från början och fylla ut med föräldradagar, medans pappa är hemma på 100%? Kan bara säga att jag älskar mitt jobb så personligen har jag inga problem med att gå tillbaka till jobbet på 100%, men det kanske blir för tufft för familjelivet?
När barnet börjat gå på dagis i september 2023 så får vi/någon av oss gå ner i tid så att vi kan passa in familjelivet, lämna/hämta på dagis, laga mat, umgås med barnet innan kvällen kommit osv....
Hälsningar
Jessica