Anonym (Andreas) skrev 2021-12-09 13:02:17 följande:
Jag är svensk och uppvuxen i förorten i Stockholm och det mina struliga skolkamrater hade gemensamt var att de ville gå i skolan men all ångest och skit över hemsituationen gjorde det omöjligt att koncentrera sig. Att stöka runt, bära sig åt och ägna sig åt skit var ju både ett sätt att ropa på hjälp men också ett sätt att pysa ur sin ångest. Att röka braj och stjäla handväskor är ju självdestruktivt.
Här har skola och socialtjänst mycket att lära. Det spelar ingen roll hur många elevassistenter, bup-samtal och timmar av läxhjälp man än erbjuder när problemet är familjen hemma. Har man ångest över att pappa spöar skiten ur en pga hederstänk och mamma blundar så hjälper det inte med saft och kakor och läxläsning.. Man vill inte gå hem helt enkelt.
Det är fruktansvärt att barn ska växa upp så!
Jag har, som volontär, suttit med i "föräldrautbildning" där föräldrar får stöd i frågor kring sina barn. ABC (alla barn i centrum) kallas den. Oerhört intressant!
Några saker återkom i väldigt hög utsträckning, tycker jag. Frånvarande pappor och alltför stränga/hårda pappor (och mammor).
Terapeuterna som leder utbildningen talar mycket om att "det som får uppmärksamhet kommer att växa - oavsett om det är något bra eller något mindre bra." och DET har varit otroligt tydligt återkommande. Föräldrar har fått mindre uppenbarelser och sagt "ja, men det är fel att vi gör så.. vi märker att det inte gör saker bättre, men vi kan inte bryta mönstret.."
Det är många gånger hårda och villkorande sätt, som inte har effekt - tvärtom! "Om du gör sådär EN gång till så..", och mycket straffande metoder i uppfostran. Föräldrar fastnar i anklagande, dömande och straffande mot barnet. Barnets självkänsla kraschar och de har till slut identifierat sig med att vara den dåliga.
Istället, enligt metoden, ska man inte fastna i dömande utan se till det som faktiskt funkar. Uppmuntra och förstärka det som är bra. Och framförallt spendera TID med sina barn! Och inte reagera med aggressioner.............
Vad jag förstått av föräldrar som har problem med sina barn så är det väldigt svårt att förändra sitt eget sätt. Men som terapeuterna brukar säga: "barnet kan inte förändra sig. Det måste få verktyg och lära sig hur man gör för att ändra sig. DU är den som ska lära dem - genom att visa att du kan förändra DIG och ditt sätt!" typ.
Självkänsla kommer hemifrån eller från starka förebilder. Kanske borde fler barn få möjlighet att ha nån mentor?
I engelska språket säger man ju "raise a child" om uppfostran. Jag tycker det är fint och så beskrivande. Man ska hjälpa barnet att ställa sig upp och stå på egna ben. Inte trycka ner dem och påvisa på vilka sätt de är "dåliga"..